Lærke Kløvedal

Foto: Sarah Buthmann Lærke Kløvedal, 43, opfandt radioprogrammet ”Det sidste måltid” på Radio4, der er Danmarks mest downloadede portrætprogram, og er vært på samme. Hun er også madanmelder på Politiken, kæreste med Peter, og sammen har de tre sammenbragte drenge.

Lærke Kløvedal: “Det er kun sket i perioder, hvor jeg har været ulykkelig eller syg af stress”

Lærke Kløvedals år startede hårdt ud med hjemmeskole og arbejdspres, men endte med en radio-pris og en lykkefyldt hverdag, hvor arbejds- og familieliv harmonerer. Der er stadig ikke meget tid til fest og dovne søndage, men hvad gør det, når man har skabt den tilværelse, man ikke turde drømme om?

Hvad det største højdepunkt i 2021?

"Vores sammenbragte familie. Selvom jeg hader ordet sammenbragt. Det lyder som anbragt. Hvilket ungerne i sagens natur også er, de er anbragt sammen hos os. Men det har været mit absolutte højdepunkt i år, ligesom det har været det hvert år de sidste ni år At vi i det forgangne år så tilmed har kunne flytte den sammen-anbragte familie ud i et rart og venligt hus, har givet os nogle tiltrængte kvadratmeter og luft til teenage-hormonerne."

Hvad var lavpunktet?

"Selv samme familie var – ligesom resten af landets familier, formoder jeg – under massivt pres under nedlukningen og især af de mange måneders hjemmeskoling. Under ét tag skulle vi håndtere to hjemmearbejdspladser, være hjemmelærere for tre forskellige klassetrin, hvor improviseret hjemkundskab og hjemmeidræt pludselig syntes meget attraktivt for de fjerne undervisere, og samtidig var der skruet op for måltider, snacks, underholdning, rengøring, frustrationer og bekymring. Det sled på os allesammen."

LÆS OGSÅ: Mette Marie Kjær serverede ”elskovsdrik”: ”Jeg ville virkelig gerne imponere ham”

Hvilken udfordring kom bag på dig?

"Jeg har fået skabt mig et arbejdsliv, som er alt, hvad jeg knap nok turde drømme om for bare nogle år tilbage. Jeg laver vitterligt det, jeg professionelt er aller gladest for, og det jeg føler mig bedst til rette i: som portrætinterviewer, madanmelder og skribent. Og jeg arbejder tilmed primært derhjemme, hvilket er optimalt for mig. Men jeg har i lang tid boet i fortællingen om, at jeg ikke arbejder særlig meget, og den fantasi har jeg virkelig måtte revurdere. For ganske vist har jeg mere frihed i mit arbejdsliv, end nogensinde før, men fritid, not so much. Så jeg kæmper stadig en del med at få lagt en struktur ned over min butik, så jeg rent faktisk kan holde fri om søndagen og finde energi til at gå til en fest en gang imellem."

Hvilken overraskende gave fik du i form af en ny erkendelse, venskab eller opgave?

"Ordner hænger man som bekendt på idioter, men det betød virkelig meget for mig at modtage prisen for ”Årets Samtale” til radiobranchens officielle prisuddeling, Prix Audio. Det var en meget flot kollegial anerkendelse af mit program og min måde at interviewe på, og det var en ros, der sivede ind i hjertekulen. Og der er den blevet siddende som et værn mod de regnvåde og iltfattige dage, der vitterligt også er en del af i mit liv."

Hvad tog du afsked med i 2021?

"Forestillingen om at min røv er en størrelse 36. Det er den ikke længere, og det har den i øvrigt kun været i de perioder i mit liv, hvor jeg har været ulykkelig eller syg af stress. Tynd, men ulykkelig. Det latterlige paradoks nægter jeg at sætte min røv eller resten af min krop i længere. Men det har taget tid."

Hvem gjorde størst indtryk på dig i 2021?

"Strikdesigner Lærke Bagger og tegner og forfatter Line Jensen har begge en meget tydelig, ærlig og ordentlig måde at bruge sig selv i det, de laver. De er – i al deres forskellighed – uhyggeligt modige og har hver især inspireret mig helt enormt. I det hele taget har jeg lyst til at svare: Kvinder. Jeg oplever, at kvinder i de her år bærer sig selv og deres business på en måde, hvor åbenhed, sårbarhed og generøsitet giver dem en særlig styrke. Det kigger jeg beundrende på."

LÆS OGSÅ: 16 år efter kærestebrud: “Det var vigtigt for mig at få taget afsked”

Hvilke planer har du for 2022?

"Til januar skal jeg lave ”Det Sidste Måltid LIVE” på Revolver på Teater Republique, og det er jeg vildt spændt på. Normalt er ”Det Sidste Måltid” jo en 1:1 forestilling sammen med min gæst, nu får den et anderledes liv med et publikum, der er med til at skrive gæstens nekrolog, og som spiser det sidste måltid sammen med os. Derudover 40 nye ”Det Sidste Måltid”-programmer, 26 madanmeldelser og måske sågar en bog."

Hvilke forhåbninger har du for det nye år?

"At det gode fortsætter. Og at jeg bliver ved med at kunne sætte pris på det."

Hvad ser du mest frem til ved 2022?

"Flere kys. Flere blå øjne og brune hænder. Mere vin i vandkanten på stranden foran Kadeau på Bornholm."

Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere og Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg