Interview med Alternativets formand Uffe Elbæk

Foto: Scanpix

Interview med Alternativets formand Uffe Elbæk

Uffe Elbæk: “Jeg har alt for ofte ja-hatten på”

Alternativets 62-årige partiformand kan aldrig finde sin nej-hat, han styrketræner mere af nød end af lyst, og så drømmer han om en dag at sove længe og spise en ostemad i fred og ro.

Hvad ligger der altid på dit skrivebord?
"Jeg har ikke noget skrivebord. Hverken på Christiansborg eller hjemme i min lejlighed. Altså i klassisk forstand. Derhjemme har vi et stort træspisebord, hvor jeg sidder og skriver mine klummer og tekster. Der ligger også altid aviser, magasiner og bøger, som jeg er bagud med at læse. Desværre. Eller omvendt: Der er altid noget godt i vente."

På hvilke områder kunne du godt leve lidt sundere og grønnere?
"Jeg kunne spise mindre kød, mindre is og mindre slik. Det første og det sidste er faktisk ikke mit store problem. Men hvis der er noget, jeg er småafhængig af, er det god is. Og byens bedste isbutik (Social Foodies på Gl. Kongevej, red.) ligger lige rundt om hjørnet fra, hvor jeg bor."

Hvilket råd ville du gerne give dig selv som teenager?
"At jeg er god nok. At jeg både er klog, smuk, ordentlig og har en krop, som jeg sgu skal være glad for. Og at jeg ikke skal holde mig tilbage. Hverken fagligt, personligt eller ­seksuelt. Kort sagt: Spis livet i al sin mang­foldighed."

LÆS OGSÅ: Pernille Skipper: "Jeg er ikke en hykler, fordi jeg ikke sidder nøgen på en mark og spinder mit eget tøj"

Hvad kunne du godt blive lidt bedre til?
"Jeg kunne godt blive bedre til at sige nej, hvilket giver min sekretær grå hår i hovedet. Jeg har alt, alt for ofte ja-hatten på. Og derfor roder jeg mig ud i alt for mange sideprojekter."

Hvor god er du til at være offline?
"Som politisk leder for et parti er du nærmest på 24/7. Det er absolut ikke noget, jeg er stolt af. Men medierne vil gerne have svar så hurtigt som muligt. Lige nu sidder jeg eksempelvis og svarer på jeres spørgsmål mellem to møder i Odense."

Hvad savner du i medielandskabet?
"Positive nyheder. Konstruktive nyheder. Og langt mere seriøst researchede historier. Plus måske allervigtigst: Oprigtigt nysgerrige journalister."

Hvad er det første, du gør om morgenen?
"Bruger 20 minutter på styrketræning pga. en smådårlig ryg. Det er den mest f****** irriterende måde at starte dagen på. Men desværre nødvendigt."

Hvad er den største misforståelse, offentligheden har om dig?
"At tingene er kommet superlet til mig. Siden jeg var med til at starte Frontløberne i Aarhus tilbage i midt-80'erne, har jeg i gennemsnit arbejdet 10 timer om dagen med enorm personlig risiko. Ofte uden nogen form for jobsikkerhed overhovedet."

Hvilke personlige ambitioner mangler du stadig at indfri?
"At sige, at nu behøver jeg ikke at tage mere offentligt ansvar. At nu fokuserer jeg kun på mig selv, min mand, min familie, mine børn og børnebørn. At det er i orden at sove længe om morgenen, lige til jeg vågner af mig selv. Og det eneste, jeg skal den formiddag, er at drikke min kaffe, spise min ostemad og læse dagens aviser. Min ambition om på et tidspunkt at få et mindre krævende arbejdsliv mangler jeg stadig at indfri. Men det skal nok komme."

LÆS OGSÅ: "Det første kys er blevet erstattet af det første knald, og ingen gider længere at gøre noget ud af sig selv"

Hvordan holder du bedst fri?
"Sammen med min mand langt, langt, langt væk fra politik."

Hvad er din største sejr?
"At jeg valgte kærligheden frem for mit eget ego, da jeg besluttede at stoppe som kulturminister i 2012. Hvis jeg havde truffet et andet valg, ville Alternativet for øvrigt heller aldrig have set dagens lys."

Hvilken bog læser du lige nu?
"Planen af Morten Pape."

Hvorfor ligger du ned, når du skal brokke dig over andre politikere?
"Det har jeg kun gjort én gang. Og det var efter Lars Løkkes præsentation af regeringens 2025-plan. Og årsagen var, at jeg blev så træt, så træt. For at være ærlig."


Hvem er dit politiske forbillede?
"Den amerikanske anarkist fra forrige århundrede Emma Goldman, der står bag citatet "If I can't dance, it's not my revolution!""

Hvor mange år tror du, at Alternativet skal være i Folketinget, for at I ikke længere vil blive omtalt som et gøglerparti?
"Det er nu kun de mest hardcore politiske modstandere og en håndfuld småbitre journalister og kommentatorer, der stadig gør det. Og fred være med det. De må kalde os, hvad de vil. Det er jo helt i orden, at det er sådan, de ser os. Jeg har også en mening om dem. Som jeg i denne sammenhæng nok skal holde for mig selv."

Vil du gerne være statsminister?
"Næ. Men jeg vil heller ikke være bange for opgaven."

Hvorfor danser I så meget i Alternativet?
"Fordi politik ved Gud også skal være livsglæde."

Hvad er det vigtigste, du har lært?
"At du får det, du giver."

LÆS OGSÅ: "Min generation ser nærmest aldrig den naturlige krop"

LÆS OGSÅ: "Jeg var ved at blive overdrevent optaget af andres holdninger om mig"

LÆS OGSÅ: Sofie Hagen: "Ingen ved mere om sundhed end tykke mennesker"

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview