GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

vegetar restauranter københavn
Foto: Mahalle Prøv fx vegetariske og veganske mellemøstlige små retter, du kan dele med vennerne.

Vegetar restauranter og spisesteder

GUIDE: Her finder du de 13 bedste vegetar-spisesteder i København

Vi har fundet de bedste spisesteder i hovedstaden, der sætter vegetarretter i centrum på menuen – og som kan lukke munden på selv de største kødelskere.

Er du vegetar, holder du en kødfri dag eller to om ugen – eller har du bare lyst til at prøve noget nyt?

En af de mest fremadstormende madtendenser i disse år er at skære ned på mængden af - eller helt at droppe - kødet, når vi spiser. Og det behøver på ingen måde være en tam affære, hvor du ikke føler dig mæt bagefter. Faktisk får flere og flere af de bedste spisesteder øjnene op for de vegetariske og veganske glæder. 

LÆS OGSÅ: Se alle vores restaurantguider samlet på ét sted

Vi har her samlet en guide til 13 steder, der serverer god vegetarmad (nogle af dem er endda 100 % veganske) – så hvad enten du er på udkig efter restaurantoplevelsen, cafémåltider, orientalske oplevelser, sundere fastfood eller morgenmad og brunch, er her de grønne steder i København, du bør spise dig igennem:

VeVe – vegetarisk mad i verdensklasse

VeVe er en forkortelse af 'vegetarisk verdenskøkken', hvilket restauranten lever 100 % op til, når den kun serverer vegetariske retter med inspiration fra hele kloden. I 2016 åbnede ejeren af Kiin Kiin (den eneste thairestaurant i verden med en Michelin-stjerne), Henrik Yde, VeVe i et charmerende, gammelt pakhus på Østerbro med stengulv, lounge og lækre designermøbler. Fokus er på årstidens råvarer, derfor ændres menuen ofte af samme årsag.  

Restauranten er en særlig oplevelse, som anmelderne for længst har kastet byger af stjerner efter. Derfor er det godt at være ude i tide, hvis du vil have bord, da de kun har plads til 30 gæster per servering.

VeVe
Dampfærgevej 7-9, 2100 København Ø

Gemyse – bæredygtig grøntsagsrestaurant i Tivoli

Midt inde i Tivoli ligger grøntsagsrestauranten Gemyse med eget drivhus, hvor hovedfokus er at skabe økologiske vegetarretter af grønt dels fra egen have og dels fra Aarstiderne. Retterne kommer ind efterhånden, som køkkenet har dem klar, og menuen skifter efter årstiderne og er inspireret af smage fra hele verden og kokkenes fantasi. Her leges og eksperimenteres med både konsistens, smag, fermentering og syltning. Og som om det ikke er lækkert nok, så indtager du måltiderne inde i de drivhusagtige bygninger, der tidligere husede Nimb Terrassen.

Stedet har også en 'stop madspild'-politik, så de gerne pakker eventuelle rester i en "doggybag" til at tage med hjem. Skulle man være afsted med en kødelsker, er der mulighed for tilkøb.

Gemyse
Bernstorffsgade 5, 1577 København (OBS! Indgang til Gemyse kræver entrébillet til Tivoli, når Tivoli er åben. Ellers er der indgang via Nimb Hotel)

Lumskebugten – anerkendt kok i det grønne køkken

Lad dig ikke narre af restaurantens lidt usædvanlige navn. Det henviser til bugten ud for den gamle toldbod, hvor sandbanker engang gjorde bugten ekstra lumsk at sejle i. Lumskebugten har ligget ved Københavns havn siden 1854, og i 2011 blev stedet købt af en af dansk gastronomis 'grand old men', den anerkendte - og grøntsagsglade - mesterkok Erwin Lauterbach.

Hans glæde for det grønne skinner igennem på menukortet, hvor hovednummeret er to forskellige udsøgte vegetarmenuer (som også er veganske) på henholdsvis frokost- og aftenkortet. Der er ikke tale om små smagsprøver af grønt, men gedigne og lækre mundfulde. Erwin Lauterbachs køkken tager altid udgangspunkt i årstidens grøntsager, så menuerne varierer.

Lumskebugten
Esplanaden 21, 1263 København K

Foto: Lumskebugten | Svampetoast fra Lumskebugtens frokost-menukort.

Souls – vegetarburgere for selv hardcore kødspisere

Det er to australske fyre, der i 2016 åbnede Souls på Østerbro, men stedet udmærker sig ved at have fokus på bæredygtige, lokale danske råvarer. Menukortet er 100 % vegetarisk og vegansk, og stedet har forskellige menuer til henholdsvis morgen, frokost og aften, som smager skønt (og hvor retterne pynter på enhver Instagramkonto, hvis man er til den slags...)

Stedet blev i 2018 kåret som "Byens Bedste Veganske" af Berlingske AOKs læsere, og har siden også udvidet med et sted på Nørrebro. Særligt deres burger kan lokke selv de mest hardcore kødædere tilbage, og stedet er da også meget velbesøgt.

Souls
Melchiors plads 3, 2100 København Ø
Nørre Farimagsgade 63, 1364 København N

California Kitchen - skønne bowls og Malibu-vibes

Det er ikke uden grund, at California Kitchen er et yderst velbesøgt spisested lige i starten af Nørrebrogade. Stedet har slået sig op på at lave friske og meget gennemførte salater i såkaldte ”bowls”, der både sætter mundvandet i gang og er en fryd for øjet. Der er flere forskellige vegetarmuligheder på menukortet - og alternativt kan du få lov at sammensætte din egen yndlings-bowl, ligesom stedet laver sine egne fantastiske dressinger og marinader til at toppe oplevelsen af med.

Indretningen er hyggelig og afslappet med en stemning, der emmer af Malibu-vibes og solskin fra den specialbyggede lampe i loftet. Det hele er tilmed økologisk og bæredygtigt, selv deres takeaway-emballage er nedbrydelig. California Kitchen er et sted for alle, der elsker grøntsager!

California Kitchen
Nørrebrogade 12, 2200 København N

BOB - grønne toner i det gamle BioMio

I den ikoniske Bosch-bygning på Vesterbro finder du spisehuset BOB - BioMio Organic Bistro (også kendt som det gamle "BioMio"). Stedet har grøntsager, økologi og sund mad i fokus – men uden at være fanatiske. Her vægtes de vegetariske og veganske retter side om side med dem med det (dyrevelfærdsgodkendte) kød. Der er både en frokost- og aftenmenu, hvor der serveres gedigne, velsmagende grønne retter til en fin pris. Menuen skifter flere gange om året efter sæsonens råvarer.

Der er en afslappet stemning i det store lokale, hvor der er plads til alt fra børnefamilier, dates, store selskaber, gode venner i festligt lag og ægte Kødbyen-hipsters. BOB er landets største 100 % økologisk certificerede bistro, ligesom de kan kalde sig Klima+ certificeret. Så det er grøn mad med (ekstra) god samvittighed.

BOB – BioMio Organic Bistro
Halmtorvet 19, 1700 København V

Mahalle – mellemøstlige vegetarmorgenmad

Er du til kombinationen af lokal stemning og en lille rejse til Mellemøsten, er caféen Mahalle lige dig. Maden er både vegetarisk og vegansk og inspireret af det tyrkiske og libanesiske køkken. Menukortet byder blandt andet på libanesisk morgenmads-mezze, der er et skønt vegetarisk alternativ til den traditionelle 'røræg og bacon'-brunch.

Udover at ligge på Nørrebro åbnede Mahalle i sommeren 2018 også på Nansensgade, og begge steder har åbent til kl. 20. I løbet af dagen kan du få forskellige mellemøstlige lækkerier og små retter, som fx hummus, arabisk fladbrød, halloumi, foul, makdous, muhammara og meget mere (og bare rolig, hvis du har brug for en forklaring på de forskellige retter, hjælper de søde medarbejdere dig gerne.)

Mahalle
Birkegade 6, 2200 København N
Nansensgade 66, 1366 København K

42Raw - 100 % plantebaseret fastfood

42Raw var det første raw food-spisested i København, da de åbnede dørene tilbage i 2009. Dengang var konceptet, at alt var plantebaseret, og intet var varmet op til mere end 42 grader (deraf navnet). Menukortet er siden blevet udvidet, og konceptet har ændret sig, så 42Raw i dag bager glutenfrit brød. Udover salater og morgenmadsbowls kan du også få deres populære burger og sandwich – alt sammen stadig 100 % plantebaseret, gluten- og laktosefrit. Til at søde med anvender 42Raw kun økologiske dadler, agavesirup og kokospalmesukker.

42Raw
Pilestræde 32, 1112 København (samt filialer i Hellerup og på Frederiksberg)

Atlas Bar – kom verden rundt i vegetariske retter

Hos Atlas Bar i Indre By er det ikke kun vegetarisk mad, der serveres, men stedet sætter en ære i, at danske grøntsager - helst økologiske - får hovedrollen, og derfor rummer menukortet altid et stort udvalg af lækre vegetarretter og enkelte veganske af slagsen.

Stedet har som sådan ikke en fast menu, men en stor tavle viser hver dag, hvilke forskellige retter kokken tryller frem den pågældende dag ud fra de råvarer, der er til rådighed og i sæson. Det kan være alt fra burritos og stegte ris til nøddebøffer og risottoer. Som navnet hentyder, tages der ofte udgangspunkt i eksotiske opskrifter kombineret med det klassiske danske køkken. Ved hvert bord er der et verdenskort under en glasplade, så man kan se, hvor ens ret kommer fra, og her hersker en "dagligstuestemning", hvor de lokale hænger ud.

Atlas Bar / Flyvefisken
Larsbjørnstræde 18, 1454 København K

Urten - ny vegansk trerettersmenu hver uge 

I lokalerne lige over Atlas Bar er der åbnet den veganske restaurant Urten, hvor de sætter en ære i hver lørdag til tirsdag at fremtrylle en helt ny menu bestående af tre retter inspireret af det klassiske franske, italienske og nordiske køkken med lokale økologiske grøntsager i centrum.

Stedets indretning er hyggeligt, og man kan nyde maden i stille og ro. Menuen skifter som sagt hver uge og efter årstidens grønt, men du kan følge med i det nye kort på stedets sociale medier. Der er mulighed for at vælge en to- eller trerettesmenu, som er en fin blanding af gourmet og husmandskost. Alt er flot anrettet, og du går derfra mæt. 

Urten 
Larsbjørnstræde 18, 1454 København K

Grød – lækre grødretter morgen, middag og aften

Det fik en del til at spærre øjnene op, da to tidligere gymnasievenner valgte at åbne landets første "grødbar" på Jægersborggade tilbage i 2011. Men siden har det vist sig, at det er et hit at spise grød både morgen, middag og aften i en grad, så Grød i dag har udviklet sig til et mindre imperium inden for nichen med flere filialer i København og Århus, en række butiksvarer og egen kogebog. Missionen er dog den samme som fra starten: At bringe grød op på et højere gastronomisk niveau.

Her kan du blandt andet selv mixe spændende grød at starte dagen på, mens du til frokost og aften kan kaste dig over forskellige cremede risottoer, en fortolkning af indisk daal eller stegte "grøddeller" af risotto. Et andet plus er på "anti madspild"-kontoen, hvor de fleste retter kan købes i en lille eller stor udgave alt efter appetitten.

Grød
Jægersborggade 50, kld. tv., 2200 København N

Falafel Factory – gourmet-falafler på et nyt niveau

Midt i Danmarks tætteste koncentration af falafel-udskænkningssteder er denne oase dukket op på Nørrebrogade med en chokerende simpel ide: Server falafler, der er peppet gevaldigt op i forhold til den standardvare, der kommer op af de fleste frysediske og friturestegere.

Der en tale om en slags "gourmet-falafel" med et nordisk præg. Alt sammen frisklavet og i portioner, der skulle være rigelige for de fleste. Alt på menuen er vegetarisk, og nogle retter er tilpasset veganere.

Falafel Factory
Nørrebrogade 63, 2200 København N

Cafe Blå - vegansk café med dagligstuehygge

På Blågårdsgade på Nørrebro kan man for en meget rimelig pris spise sig mæt i enkle og velsmagende veganske retter. Cafe Blå ligger i de lokaler, der engang tilhørte Café Ñ, og som sin forgænger bliver alt lavet fra bunden, og fokus er på masser af grønt. Her bydes på caféretter til frokost og aften, men der er også mulighed for at nøjes med en lille snack samt kaffe, øl og økosodavand. Indenfor er stemingen "dagligstuehygge", men er vejret til det, kan du også sidde på bænkene udenfor og nyde Nørrebros livlige gadeliv.

Cafe Blå
Blågårdsgade 17, 2200 København N