Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Vegetarrestauranter
Foto: Souls Vegetarretter behøver på ingen måder at være en smagsløs affære, hvor du savner at få kød til.

Vegetar restauranter og spisesteder

Guide: Her finder du de 13 bedste vegetar-spisesteder i København

Vi har fundet 13 af de bedste spisesteder i hovedstaden, der sætter vegetarretter øverst på menuen – og som kan lukke munden på selv de største kødelskere.

Er du vegetar, holder du en kødfri dag om ugen, eller har du bare lyst til at prøve noget nyt?

En af de mest fremadstormende madtendenser i disse år er at skære ned på mængden af - eller helt at droppe - kødet. Men det behøver på ingen måde være en kedelig affære. 

LÆS OGSÅ: Se alle vores restaurantguider samlet på ét sted

Vi har her samlet en guide til 13 steder, der serverer god vegetarmad (nogle af dem er endda 100 % veganske) – så hvad enten du er på udkig efter restaurantoplevelsen, smagfulde cafémåltider, orientalske oplevelser, gennemført (og sundere) fastfood eller lækre alternativer til morgenmad og brunch, så er her stederne i København, du bør spise dig igennem:

VeVe – vegetarisk mad i verdensklasse

VeVe er en forkortelse af 'vegetarisk verdenskøkken', hvilket restauranten lever 100 % op til, når den kun serverer vegetariske retter med inspiration fra hele kloden. I 2016 åbnede ejeren af Kiin Kiin (den eneste thairestaurant i verden med en Michelin-stjerne), Henrik Yde, VeVe i et charmerende, gammelt pakhus på Østerbro med stengulv, lounge og lækre designermøbler. Fokus er på årstidens råvarer, derfor ændres menuen ofte af samme årsag. Der er ikke et alacarte-kort at vælge fra, men derimod du får 6 snacks og 6 retter i løbet af stedets ene menu-servering. 

Restauranten er en særlig oplevelse, som anmelderne for længst har kastet en byge af stjerner efter. Derfor er det godt at være ude i tide, hvis du vil have bord, da de kun har plads til 30 gæster per servering.

VeVe
Dampfærgevej 7-9, 2100 København Ø
Aften: 6 snacks og 6 retter til 750 kr.

Gemyse – bæredygtig grøntsagsrestaurant i Tivoli

Inde midt i Tivoli ligger den nyåbnede grøntsagsrestaurant Gemyse med eget drivhus, hvor hovedfokus er at skabe økologiske vegetarretter af grønt dels fra egen have og dels fra Aarstiderne. Her har de bl.a. en menu kaldet "Dagens Måltid", som består af 6 retter, der serveres som delemad til hele bordet, og hvor retterne kommer ind efterhånden, som køkkenet har dem klar. Retterne skifter efter årstiderne og er inspireret af smage fra hele verden og kokkenes fantasi. Her leges og eksperimenteres der med konsistens, smag, fermentering og syltning. Og som om det ikke er lækkert nok, så indtager du måltiderne inde i de drivhusagtige bygninger, der tidligere husede Nimb Terrassen.

Stedet har også en 'stop madspild'-politik, så de gerne pakker eventuelle rester i en "doggybag" til at tage med hjem. Skulle man være afsted med en kødelsker, er der mulighed for tilkøb.

Gemyse
Bernstorffsgade 5, 1577 København (OBS! Indgang til Gemyse kræver entrébillet til Tivoli, når Tivoli er åben. Ellers er der indgang via Nimb Hotel)
Dagens måltid (6 retter) koster 250 kr. per person (børn halv pris)

Lumskebugten – mesterkok i det grønne køkken

Lad dig ikke narre af restaurantens lidt usædvanlige navn. Det henviser til bugten ud for den gamle toldbod, hvor sandbanker engang gjorde bugten ekstra lumsk at sejle i. Lumskebugten har ligget ved Københavns havn siden 1854, og i 2011 blev stedet købt af en af dansk gastronomis 'grand old men', den anerkendte - og grøntsagsglade - mesterkok Erwin Lauterbach. Hans glæde for det grønne skinner igennem på menukortet, hvor hovednummeret er to forskellige udsøgte vegetarmenuer på henholdsvis frokost- og aftenkortet (hvor kød på aftenmenuen skal ske som tilkøb!) Der er ikke tale om små smagsprøver af grønt, men gedigne og lækre mundfulde. Erwin Lauterbachs køkken tager altid udgangspunkt i årstidens grøntsager, så menuerne varierer.

Lumskebugten
Esplanaden 21, 1263 København K
Frokost: Vegetarisk menu, 2 retter til 250 kr. og 3 retter til 325 kr.
Aften: Både vegetarisk og vegansk menu med tre retter til 325 kr.

Foto: Lumskebugten | Svampetoast fra Lumskebugtens frokost-menukort.

Souls – vegetarburgere for selv hardcore kødspisere

Det er to australske fyre, der i 2016 åbnede Souls på Østerbro, men stedet udmærker sig ved at have fokus på bæredygtige, lokale råvarer. Menukortet er 100 % vegetarisk, og stedet har forskellige menuer til henholdsvis morgen, frokost og aften, som smager skønt – og hvor retterne pynter på enhver Instagramkonto, hvis man er til den slags. Særligt deres burger kan lokke selv de mest hardcore kødædere tilbage, og stedet er da også meget velbesøgt.

Souls
Melchiors plads 3, 2100 København Ø
Morgenmad fra 68 kr. – frokost fra 74 kr. – aften fra 118 kr.

California Kitchen - skønne grønne bowls og Malibu-vibes

Det er ikke uden grund, at California Kitchen er et yderst velbesøgt spisested lige i starten af Nørrebrogade. Stedet har slået sig op på at lave lækre, friske og meget gennemførte salater i såkaldte ”bowls”, der både sætter mundvandet i gang og er en fryd for øjet. Der er flere forskellige vegetarmuligheder på menukortet - og alternativ kan du få lov at sammensætte din egen yndlings bowl, ligesom stedet laver sine egne fantastiske dressinger og marinader til at toppe oplevelsen af med. Indretningen er hyggelig og afslappet med en stemning, der emmer af Malibu-vibes og solskin fra den specialbyggede lampe i loftet. Det hele er tilmed økologisk og bæredygtigt, selv deres takeaway-emballage er nedbrydelig. California Kitchen er et sted for alle, der elsker grøntsager!

California Kitchen
Nørrebrogade 12, 2200 København N
Bowl eller salater fra 80 kr.

BOB - det gamle BioMio

I den ikoniske Bosch-bygning på Vesterbro finder du spisehuset BOB - BioMio Organic Bistro (også kendt som det gamle "BioMio"). Stedet har grøntsager, økologi og sund mad i fokus – men uden at være fanatiske. Her vægtes de vegetariske og veganske retter side om side med dem med det (dyrevelfærdsgodkendte) kød. Der er både en frokost- og aftenmenu, hvor der serveres gedigne, velsmagende grønne retter til en fin pris. Menuen skifter ca. 6 gange om året efter sæsonens råvarer.

Der hersker en afslappet og urban stemning i det store lokale, hvor der er plads til alt fra børnefamilier, firmaselskaber, dates, gode venner i festligt lag og ægte Kødbyen-hipsters. BOB er landets største 100 % økologisk certificerede bistro, ligesom de kan kalde sig Klima+ certificeret. Så det er grøn mad med (ekstra) god samvittighed.

BOB – BioMio Organic Bistro
Halmtorvet 19, 1700 København V
Frokost: Vegetar hovedret fra 80 kr. – veganske retter fra 120 kr.
Aften: Vegetar og veganske hovedretter fra 160 kr.

Mahalle – mellemøstlige vegetarmorgenmad

Er du til kombinationen af lokal stemning og en lille rejse til Mellemøsten, er caféen Mahalle lige dig. Maden er inspireret af det tyrkiske og libanesiske køkken, og menukortet byder på libanesisk morgenmads-mezze, der er et skønt vegetarisk alternativ til den traditionelle 'røræg og bacon'-brunch. Stedet har åbent til kl. 20, og i løbet af dagen kan du også få forskellige mellemøstlige lækkerier som hummus, arabisk fladbrød, halloumi, foul, makdous, muhammara og meget mere (og bare rolig, hvis du har brug for en forklaring på de forskellige retter, hjælper de søde medarbejdere dig gerne.)

Mahalle
Birkegade 6, 2200 København
Libanesisk morgenmads-mezze til 110 kr. – små retter (mezze) fra 25 kr

42Raw - en moderne fortolkning af plantebaseret kost

42Raw var det første raw food-spisested i København, da de åbnede dørene tilbage i 2009. Dengang var konceptet, at alt var plantebaseret, og intet var varmet op til mere end 42 grader (deraf navnet). Menukortet er siden blevet udvidet, og konceptet har ændret sig, så 42Raw i dag bager glutenfrit brød og pizza. Du kan også få raw thai nudler og raw lasagne, samt deres populære burger og sandwich – alt sammen stadig 100 % plantebaseret, gluten- og laktosefrit. Til at søde med anvender 42Raw kun økologiske dadler, agavesirup og kokospalmesukker.

42Raw
Pilestræde 32, 1112 København (samt filialer i Hellerup og på Frederiksberg)
Salater fra 79 kr. – burger til 129 kr.

Astrid och Aporna – svenske burgere og hotdogs

Som navnet antyder er Astrid och Aporna fra Sverige, men i 2014 valgte de at åbne et lille spiseri til alle sultne veganere og vegetarer på den anden side af Øresundsbroen på Jægersborggade på Nørrebro. Alt er 100% vegansk, og skulle du få lyst til at tage maden med dig i den nærliggende park eller med hjem, har de også take-away. Hos Astrid och Aporna Spiseri er stemningen nede på jorden og smagen i top. Her er fokus på et stort udvalg af veganske burgere og hotdogs - eller "feel good fastfood", som de selv kalder det.

Astrid och Aporna
Jægersborggade 39, 2200 København N
Burgere fra 59 kr. og hotdogs fra 34 kr.

Foto: Astrid och Aporna Spiseri | Du kan få masser af sideretter til din burger hos Astrid och Apornas Spiseri. Her er det en "Classic Burger" med sprøde løgringe, sweet potato fries og hjemmerørt hvidløgsmayo til.

Atlas Bar – kom verden rundt i vegetariske retter

Hos Atlas Bar i Indre By er det ikke kun vegetarisk mad, der serveres, men stedet gør, hvad de kan, for at grøntsager - helst økologiske - får hovedrollen, og derfor rummer menukortet altid et stort udvalg af lækre vegetarretter og enkelte veganske af slagsen. Stedet har som sådan ikke en fast menu, men en stor tavle viser hver dag, hvilke forskellige retter kokken tryller frem den pågældende dag ud fra de råvarer, der er til rådighed og i sæson. Det kan være alt fra burritos og stegte ris til nøddebøffer og risottoer. Som navnet hentyder, tages der ofte udgangspunkt i eksotiske opskrifter kombineret med det klassiske danske køkken. Ved hvert bord er der et verdenskort under en glasplade, så man kan se, hvor ens ret kommer fra, og her hersker en "dagligstuestemning", hvor de lokale hænger ud.

Atlas Bar / Flyvefisken
Larsbjørnstræde 18, 1454 København K
Vegetarhovedretter fra 110 kr.

Grød – lækre grødretter morgen, middag og aften

Det fik en del til at spærre øjnene op, da to tidligere gymnasievenner valgte at åbne landets første "grødbar" på Jægersborggade tilbage i 2011. Men siden har det vist sig, at det er et hit at spise grød både morgen, middag og aften i en grad, så Grød i dag har udviklet sig til et mindre imperium inden for nichen med nu fire filialer i København og en i Århus, en række butiksvarer og egen kogebog. Missionen er dog den samme som fra starten: at bringe grød op på et højere gastronomisk niveau, hvor den aldrig er ensformig, men altid til at betale.

Her kan du blandt andet selv mixe spændende grød at starte dagen på, mens du til frokost og aften kan kaste dig over cremet risotto, asiatisk inspireret congee, en fortolkning af indisk daal eller lækre, stegte "grøddeller" af risotto. Et andet plus er på "anti madspild"-kontoen, hvor de fleste retter kan købes i en lille eller stor udgave alt efter appetitten.

Grød
Jægersborggade 50, kld. tv., 2200 København N
Morgenmad fra 45 kr. – frokost/aftensmad fra 65 kr.

Falafel Factory – falafler på et nyt niveau

Midt i Danmarks tætteste koncentration af falafel-udskænkningssteder er denne oase dukket op på Nørrebrogade med en chokerende simpel ide: Server falafler, der er peppet gevaldigt op i forhold til den standardvare, der kommer op af de fleste dybdestegere. Her kan du vælge mellem tre slags falafler (lavet med f.eks. lime eller rødbede), fire slags salater og to slags spreads på dit brød. Alt sammen frisklavet og i portioner, der skulle være rigelige for de fleste. Alt på menuen er vegetarisk, og nogle retter er tilpasset veganere.

Falafel Factory
Nørrebrogade 63, 2200 København N
Sandwich fra 62 kr.

Cafe Ñ - 100 % vegansk café med orientalsk hygge

Hvis man er heldig nok til at få plads på dette hole-in-the-wall på Blågårdsgade på Nørrebro, kan man for en meget rimelig pris spise sig mæt i enkle og velsmagende retter lavet fra bunden. Cafe Ñ er en 100 % vegansk café med et simpelt, men gennemtænkt menukort. Her kan du få lækker frokost og aftensmad med orientalsk islæt, men der er også mulighed for at nøjes med en lille snack samt kaffe, øl og økosodavand. De hyggelige (men små) rammer indenfor er velbesøgte af de lokale, men er vejret til det, kan du også sidde på bænkene udenfor og nyde Nørrebros livlige gadeliv.

Cafe Ñ
Blågårdsgade 17, 2200 København N
Veggeburger fra 59 kr.

Foto: Cafe Ñ | Eksempel på en 100 % vegansk 'Dagens ret' fra Cafe Ñ: Myntemarineret grøntsager og seitan på spyd, grillet og serveret med brune ris og sauce af røget paprika og kokos.
Se, hvad vi ellers skriver om: Vegetar, Vegetarret, Grød, København og Restaurant