scroll-down

Vi taler højt om vold – og håber, at du vil tale med

03. mar. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Hvordan ser vold ud?

Et blåt øje og blodansamlinger på halsen? Spark og flyvende genstande gennem rummet?

Den fysiske vold, som vi kender fra fulderikkerne på gaden eller slåskampene på film, er ofte den, vi tænker på, når vi hører ordet 'vold'. Men ved partnervold – eller vold i nære relationer – forholder det sig anderledes.

Ifølge flere eksperter og undersøgelser er den mest udbredte og indtil for nyligt oversete voldsform i Danmark nemlig usynlig. Den er skjult for omverdenen – og ofte også svær at se for dem, der bliver udsat for den.

I sin essens handler den psykiske vold om at kontrollere, manipulere og nedgøre et menneske så meget, at det til sidst mister al selvtillid og selvværd og har svært ved at gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert.

Det sætter blandt andet ”Anne”, som du kan møde her på ALT.dk, ord på.

Hun fortæller om en stormende forelskelse, der langsomt forvandlede sig til et fængsel, hvor alt kunne blive til en konflikt, hvis ikke hun makkede ret, og hvor hun langsomt mistede sig selv. Hun sagde intet til familie og venner, fordi hun skammede sig, og fordi hun ikke havde ordene til at beskrive og forstå, hvad det var for et parforhold, hun (knap nok) levede i.

Hun var ikke klar til at gå, før hun var klar. Men i dag ville hun ønske, at hun selv havde haft et sprog for det, der foregik, og at hendes pårørende havde spurgt mere forsigtigt ind og i højere grad lyttet til hende – uden fordømmelse.

Derfor er det så afgørende, at vi alle får ordene til at tale højt om alle former for vold på den rigtige måde og på alle niveauer – det individuelle, sociale, kulturelle og samfundsmæssige – så vi bedre kan se den, forstå den og udrydde den – i fællesskab.

For det er os alle sammen, der har et ansvar for at bryde tabuet og handle, når vi opdager eller fatter mistanke om vold.

Derfor sætter ALT.dk i samarbejde med Danner fokus på voldsudsatte kvinder og de løsninger, der er behov for i dagens Danmark, så vi kan komme volden og tabuet til livs.

Vi håber – uanset hvem du er – at du vil tale med. Og læse mere nedenfor.

#talhøjtomvold

Læs vores historier om vold her:

VIDNESBYRD

PSYKISK VOLD

SOCIAL KONTROL

SEKSUEL VOLD

DIGITAL VOLD

PTSD

Se, hvad vi ellers skriver om: