Hvordan får vi vores datter til at spise?

Spørgsmål:

Min datter på nu tre år vil ikke spise. Hun har aldrig i sit liv spist et helt måltid, hvis hun spiser noget, er hun meget, meget langsom og modvillig. Hun starter altid med at sige, at hun ikke kan lide det, jeg har lavet, selv om jeg prøver at lave noget, jeg ved, hun kan lide, hun er altid meget trodsig omkring maden.

Selv om vi har prøvet alt muligt, har vi aldrig oplevet, at hun har spist et helt måltid normalt uden at sige, at hun ikke kunne lide det og ikke ville spise det.

I starten troede jeg bare, det var trodsalder, men det har været sådan nu, siden hun begyndte på familiemad, og jeg er nu så meget i tvivl om, hun nogensinde kommer til at spise normalt.

Jeg er meget ked af det og kan ikke lade være med at tænke, at jeg har gjort noget galt, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre???

Sidst vi var hos lægen, var hun dykket i vækstkurven, men min læge havde ikke rigtigt noget bud på, hvordan vi får hende til at spise normalt. Kan du hjælpe os?

Ditte

Læs psykologens svar på næste side

Svar:

Kære Ditte

Der sker ofte det, når ens barn har et problem, f.eks. med at spise, at vi voksne kommer til at fokusere så meget på det, så det kommer til at fylde hele vores liv. Vi voksne prøver den ene metode efter den anden. Alle relationer til barnet kommer til at dreje sig om mad. Og barnet bliver mere og mere trodsigt og fastholdt i sin adfærd.

Vi voksne bliver mere og mere vrede og ulykkelige, føler afmagt, får skyld over, at barnet ikke vil spise vores mad. Ja, vi føler os afvist, og alt går i hårdknude. Jeg ved ikke så meget om din datter og dig, men mit bedste råd – ud fra hvad du skriver – er, at I skal holde op med at fokusere så meget på hendes spiseri.

Jeg tror, at maden er blevet en kamp mellem hende og dig. Jeg kan ligefrem mærke spændingen ved spisebordet, og det tavse råb, ja krav, til din datter om at spise. Jeg ser det ikke så meget som din datters problem, men som dit problem, kære Ditte, og jeg forstår dig så godt. For mad er jo lig med kærlighed, og når ens barn så ikke vil modtage den – sidder og er modvillig og oven i købet taber lidt i vægt, så skal der handles.

Derfor vil jeg meget anbefale, at du tager kontakt til en børnepsykolog, som kan hjælpe dig med at få vendt måltidet fra en negativ oplevelse til en positiv oplevelse.

Med venlig hilsen

Margrethe Brun Hansen

Faktaboks

Om eksperten:

Margrethe Brun Hansen er uddannet pædagog og cand.psych. Hendes speciale er børnepsykologi og familierådgivning. Hun har i 2005 startet egen virksomhed som psykologisk konsulent for daginstitutioner, hvor hun rådgiver både pædagoger og forældre.

Har du et spørgsmål så skriv til bornepsykolog@voresborn.dk