Ventetøj: Hvor finder man pænt graviditetstøj – og hvornår er det nødvendigt?
SPONSORERET indhold

Ventetøj: Hvor finder man pænt graviditetstøj – og hvornår er det nødvendigt?

Graviditetens voksende livvidde og ændrede kropsformer stiller krav til din garderobe. Men er graviditetstøj nødvendigt, og hvornår og hvor finder man ventetøj, der er pænt?

Af: Kicki Boss Foto: Getty
21. mar. 2019 | Børn | Vores Børn

Lad det være sagt fra start: graviditetstøj, ventetøj, tøj til gravide – kært barn har mange navne – er nice to have, ikke strengt taget need to have. Men en kvindekrop ændrer sig meget gennem en graviditet. Ikke bare i form, men også ved, hvad den synes, er komfortabelt at have på. Og som gravid fortjener du helt klart at have det på, som du har det både rarest og bedst i. Men hvad det så nærmere er, er op til dig selv.

Her er en tredjegang-gravids tanker og råd omkring graviditetstøj, og hvor det lige er, man finder noget, som lever nogenlunde op til din smag fra før, du blev gravid. For godt nok sker der meget under en graviditet, men man bliver jo hverken blind eller et helt og aldeles andet menneske, som en del ventetøj ellers lader til at antage med glimmerskriv, blomsterprints og snit, få kvinder anno 2018 ellers ville drømme om at hoppe i.

Ventetøj hvornår?

Vi er heldigvis rigtig forskellige, men en god tommelfingerregel er, at når du ikke har det komfortabelt i dit almindelige tøj mere, så hop i graviditetstøjet! Mange gravide begynder at hoppe i lidt ventetøj, fra de er tre måneder henne.  For undertegnede var det i første graviditet først rigtig nødvendigt omkring uge 18, og det gjaldt mest bukser.

Men det kunne nok have været rart have skiftet til graviditetsbukser før. Der er jo altså ingen grund til, at ventetiden skal være en pinsel af tøj, der ikke rigtigt passer og hovsa-løsninger. I stedet rockede jeg lavtaljede jeans med elastik i om knappen, svunget ind gennem knaphullet. Det virkede, men bukserne gled lidt ned, og det trak lidt på den nedre mave. Og flot var det jo heller ikke, hvis blusen lige kravlede op og blottede anordningen.

I bagklogskabens lys var det nok være lige sparsommelig nok, især da jeg fandt ud af, hvor meget rarere det var, at få tøj på, der passede til mine nyerhvervede former. I anden og tredje graviditet vokser maven hurtigere, og mine graviditetsjeans fandt vejen ind i garderoben allerede fra uge 8. Men nu var de også på lager, og ikke en udskrivning.

Se Strutshop.dk's pæne udvalg af ventetøj. Her kan man også få pæne blonder til inderst inde, når ens almindelige undertøj ikke længere passer, OG man kan shoppe til baby også.

Er graviditetstøj nødvendigt?

Nej – og så alligevel… Det forstås virkelig godt, at en del kvinder ytrer, at de ikke gider at købe nyt tøj for så kort tid, som de måske aldrig kommer til at gå med igen, som bloggerne Sofie Bøcher Lindquist  og Kathrine Widunok Wichmand.

Men personligt har denne gravide erfaret, at hvis de almindelige bukser ikke skal klemme på den trykfølsomme babybule, som – lad os bare være ærlige – jo nærmest starter, hvor underhakkerne stopper, så får jeg så meget hængerøv i bukserne, at de kan snage på mine (tykke) lår. Hvis ikke det står lysende klart, er det hverken kønt eller rart. Mine dejligt slaskede joggingbukser er stadig rare nok, men lækker føler jeg mig ikke just i dem.

Man kan heldigvis få ret gode graviditetsjeans, som sidder ganske godt og har god stretch hos H&M, og så kan man få sådan noget som fine smækbukser og andre sager, der ligner ret almindeligt tøj, som også kan bruges efter graviditeten hos ASOS.com.

Læs også: 9 erkendelser om opdragelse

Tøj med plads til maven

Nåh, men kan man så ikke blive ved med at bruge sine almindelige bluser, skjorter og en del kjoler, tænker du måske? Jo, det kan man for så vidt godt. Men denne preggo har altså også måtte sande, at mine almindelige bluser bare ikke passer i længden, efter halvejsmærket er passeret. De når næsten ned over babybulen, men når tøjet netop ikke er skabt til at favne den runde mave, sker der det, at de dels kommer til at stumpe lige et par centimeter, og dels hænger og flapper ud i bunden og ser sådan lidt sjuskede ud, hvis jeg selv skal sige det.

Både graviditetsbluser og kropsnære ventekjoler er dels lige lidt længere, og så er de smart nok syet til, at svøbe sig ind under maven igen, hvor bulen fortager sig. Rent subjektivt foretrækker jeg dette look fremfor stumpe-looket, eller når det ligner, at min maveomkreds på op mod en meters penge, fortsætter fra mellemgulvet og ned til, hvor mine ben starter – afsluttende af et lille trekantet telt fra den nedre mave ned over trusseregionen. Jeg elsker min gravide mave, men jeg er ikke synderligt interesseret i at ligne en omvandrende kegle, der står på hovedet.

Hos Enula9 har de et virkelig fint udvalg, men også Mamaliciuos har et udmærket repetoire, både hvad angår basis toppe, bluser og graviditetskjoler. Også Zara er begyndt at lave ventetøj, som ligner ganske almindeligt tøj og er uden sløjfer, print og dillerdaller. Her skal man dog være lidt til det oversized og løse fit, som kollektionen især byder på 

Graviditetstøj står model til meget

En anden ting er, at tøj faktisk står model til meget under sådan en graviditet, lige som kroppen i øvrigt, men det er altså ikke altid, at tøjet klarer sig helt så flot igennem, som den mageløse kvindekrop gør. Og jeg har åbenbart den vane, at jeg nusser og aer min voksende mave helt ustyrligt meget. I hvert fald ved jeg nu af erfaring, at det tøj, jeg har gået i gennem en graviditet, altid bliver nulret og slidt på maven. Af kærlighed og forventningsglæde – bevares – men jeg foretrækker jeg alligevel, at det ikke sker med mine dyrere indkøbte rober og yndlingssager. Så hellere et par ikke alt for dyre graviditetsbluser, som jeg ikke græder over at kassere, når nusseriet slider dem langsomt op.

Hvis man alligevel er til almindeligt tøj, som kan rumme en sød rugekasse, så er der mange brands, man kan ty til. Fx laver Samsøe Samsøe nogle gode toppe, både modellen Sue og Sik solid, og Modström laver nogle fine tætsiddende kjoler kaldet Tanner, Tansy og Tulla, der også kan rumme en rund mave. Og ellers kan man også skæve til Topshops Maternity wear, som også har et fint udvalg uden, det behøver at koste en formue.

Læs også: Få baby til at falde til ro ved hjælp af massage

Gravid – kan man ikke bare gå i oversized?

De fleste oversized skjorter (eller mandens) og løstsiddende kjoler og strik passer, også selvom man har en stor, fin, rund mave under dem. Det er nok mere en smagssag, om man er til det eller ej. Jeg foretrækker, at det ikke bliver for oversized, når jeg nu ér kuglerund. Det gør, at den smule kropform, jeg har tilbage, forsvinder, synes jeg.

Med mindre, jeg altså hele tiden går og holder lidt over og under maven, så man kan se årsagen til min storhed, hvilket kan være sødt på billeder, men virker skørt i praksis. Som gravid foretrækker jeg hellere, at mine kjoler sidder tæt, så man kan se den runde mave og dens afgrænsninger, og at jeg foruden babyballonen, stadig har en lille smule talje og den slags fryns. Jeg kan snildt finde på at hoppe i voluminøs bluse eller mandens skjorter, men så er benklæderne som regel tilsvarende tætsiddende.

Find også en masse forskellige ventetøj på Zalando.dk.

Gravid – husk undertøjet!

Sidst men ikke mindst, så er maven absolut ikke det eneste, der vokser hastigt gennem sådan en graviditet. Det gør attributterne i særdeleshed også. Personligt gik jeg fire skålstørrelser op i løbet af min første graviditet og kunne fra uge 30 ikke rigtigt holde ud at have min gamle stramme omkreds på længere eller gå med bh’er med bøjle. Når du rammer den fase, så investér endelig i nogle behagelige amme-bh’er eller ammetoppe.

Det kan virke lidt skørt at købe dem længe inden, baby er kommet, men de er længder rarere, og de fleste skal alligevel bruge dem det næste kvarte til hele år, hvis de skal amme. Skal du starte lidt forsigtigt ud prismæssigt, laver H&M nogle behagelige og billige ammetoppe uden bøjler, som varmt kan anbefales. Er man mere til en flot blondesag med bøjle, så har det danske lingerimærke Change også en fin en. Du bør dog vente med at købe en amme-bh med bøjle til mælken er løbet til, og du ved, hvad størrelse, du ender i – eller være villig til at købe en mere, når det sker.

Psst! Det kan også være nødvendig at investere i nye underhylere! Ikke nødvendigvis på grund af størrelsen, men også på grund af komforten. I sidste tredjedel af denne mors graviditeter, har  blonder eller noget, der bare mindede om strings, ikke været venner af min krop. Det skulle være bomuldstrusser, der ikke snagede nogle steder, og som jeg følte, jeg kunne ånde i. Sexet? Ikke videre. Behageligt. Ja, for hulen!

Anbefalet til dig