Feng Shui

Foto: Getty Images Målet med Feng Shui er at skabe en form for menneskelig harmoni i omgivelserne du lever i.

Sådan indretter du med Feng Shui

Vil du fyre op under kærlighedslivet, styrke fællesskabsfølelse i familien – og bedre din økonomi, så skal du måske overveje kigge dit hjem efter i krogene. For ifølge Feng Shui – den ældgamle filosofiske teori om indretning og arkitektur, har bl.a. farven på væggene og placeringen af din seng stor betydning for at skabe ro og harmoni ikke kun i dit hjem - men i hele dit liv.

Hvad er Feng Shui?

Feng Shui tager sit udspring i ældgamle kinesiske filosofierer og er en filosofisk teori om indretning og arkitektur, der har til formål at skabe et harmonisk samspil mellem mennesker og deres omgivelser. Direkte oversat betyder det vind og vand, som er de to elementer, der hele tiden former naturen omkring os.

Fanken bag Feng Shui indretning er, at du får en mere harmonisk tilværelse, når du lever i harmoniske omgivelser. Samtidigt undgår du negative energier og bliver du mere afslappet og mindre stresset, og nogle tilhængere mener endda, at du bliver bedre til at koncentrere dig, mindre træt, ja endda mere modstandsdygtig over forskellige sygdomme, hvis du indretter efter Feng Shui principperne.

Der eksisterer mange retninger indenfor Feng Shui, men disse kan i princippet opdeles i to skoler: En asiatisk og en vestlig. Den asiatiske er baseret på traditionel kinesisk levevis og filosofi. Den vestlige er en fusion mellem moderne, vestlige ideer om arkitektur og traditionel Feng Shui.

Bonusinfo: Feng Shui udtales fång schwææj.

Læs også: Marie Kondo: Ryd op i dit hjem

Sådan skal du indrette dit hjem - ifølge Feng Shui

Entreen - et indbydende indgangsparti

Selvom entreen er det første rum, som du går ind i og det sidste, du ser, når du går ud af døren, så er entreen ofte det rum, hvor vi er tilbøjelige til at rode mest og det skaber både stress og irritation. Ifølge Feng Shui kommer energien ind i hjemmet gennem hoveddøren, og derfor er det vigtigt, at indgangspartiet og entreen fremstår tiltrækkende og imødekommende.

En fin dørmåtte i en glad farve skaber en opløftende stemning og en plante på hver side af hoveddøren skaber ren energi, der kan flyde frit gennem dit hjem. Sørg for at entreen og hoveddørsområdet er ryddeligt og pænt, og at fx overtøj, sko og tasker er gemt væk i skabe, kurve eller kommoder. Desuden er det vigtigt, at intet blokerer for døråbningen, så energien kan flyde frit.

Soveværelset - afdæmpet og fri for elektronik

Soveværelset er symbol på kærligheds- og sexliv og det sted, hvor du lader op og samler energi. Derfor er det vigtigt, at dit soveværelse er indrettet, så du kan koble af og få en god nattesøvn. Sørg for at skabe en imødekommende og rolig stemning ved at indrette med afdæmpede og behagelige farver og bløde tekstiler. Vælg fx sengetæppe og puder i farver som fersken, beige og gyldenbrun - det styrker intimiteten i rummet.

Sørg for, at du har en god udsigt fra sengen, så du tager noget godt med dig ind i søvnen, når du lukker øjnene om aftenen, og når du vågner om morgenen. Placeringen af din seng er også vigtigt for at skabe ro og harmoni i rummet. Sengen bør placeres op ad en væg modsat døren, og der bør være luft omkring sengen. Undlad at stille kasser eller opbevare ting under sengen, da det roder og forstyrrer energien.

Endelig er al elektronik som fx computer, fjernsyn og mobiltelefon et no go i soveværelset, da det er med til at skabe uro i rummet.

Læs også: Oprydningseksperten: Sådan mindsker du dit rod

Stuen - fokus på farver og lys

Nogle af de grundlæggende principper, hvis du vil skabe ro og harmoni i din stue er, at du har fokus på farver, møbelvalg samt hvordan, du placerer dine møbler. Ønsker du intimitet, så anvend romantiske farver som fx dyb lilla eller sart rosa. Ønsker du en rolig atmosfære i stuen, kan du gå efter naturlige jordfarver.

Da lys er en direkte vej til at skabe energi, bør du desuden sørge for at give plads til naturligt lys i dine stuer. Placer din sofa, så den står stabilt op ad en væg og vælg puder i Feng Shui farver som fx fersken, beige og lysegrøn, der er med til at skabe ro og harmoni i rummet.

Køkkenet - lyst og ordentligt

I Feng Shui symboliserer køkkenet rigdom. Mad er et samlingspunkt for de fleste mennesker, og derfor gælder det om at skabe et lyst og luftigt rum, som man har lyst til at være i, og som emmer af energi, da dette vil smitte af på maden.

Gå efter glade og lyse farver som fx orange og gul samt en god belysning. Sørg desuden for at holde orden ved at rydde ud i alle de ting og køkkenudstyr, som du ikke bruger og undgå, at der er mørke hjørner i dit køkken.

Hjemmearbejdsplads - inspirerende og frit udsyn

Uanset om du har et egentligt kontor derhjemme eller en arbejdsplads i et lille hjørne af stuen, så symboliserer dit skrivebord eller din hjemmearbejdsplads dit karriereliv. Sørg først og fremmest for at skabe en god belysning og indret kontoret, så du har en fast væg bag dig og så vidt muligt frit udsyn til døre og vinduer.

Hold orden og sørg for at opbevare så meget som muligt i skuffer eller bag låger og lad så vidt muligt kun de ting stå fremme, som inspirerer dig. Giv din arbejdsplads et personligt touch med fx et moodboard og omgiv dig med masser af grønne planter for at skabe ekstra liv og energi omkring dig.

7 nemme tips til Feng Shui-stemning i hjemmet

  1. Stil stearinlys eller bloklys i et fad eller på en bakke. Læg afklippede blomsterhovedet i små skåle med lidt vand i.
  2. Sørg for at skabe liv i rummenes ”døde hjørner” ved fx at anbringe lamper eller levende planter i hjørnet af et rum. Det påvirker sindet på en positiv måde og understøtter den positive energi.
  3. Farver er en væsentlig del af indretningen i Feng Shui. Da hvert rum har forskellige funktioner, er det vigtigt at vælge de rette farver, der kan skabe den rigtige stemning og energi i rummet. Begræns eller undgå sort i din indretning og vælg gerne lyse farver til loftet.
  4. Spejle er en vigtig grundsten indenfor Feng Shui, da de cirkulerer energien og fremmer det naturlige lys. Anbring spejle rundt omkring i hjemmet – dog ikke i soveværelset. Spejle er især gode i stuen og spisestuen men må ikke reflektere hoveddøren eller toiletter.
  5. Smid ud. Rigtigt mange har hjemmet fyldt med ting, som de enten er ligeglade med eller som de egentligt ikke bryder sig om. Sorter og smid ud i dine møbler og ting. Det er vigtigt, at du ikke har ødelagte ting eller møbler stående fremme, da det skaber uro. Feng Shui handler om ro, enkelhed og orden.
  6. Ryd op. Feng Shui handler om at skabe flow og god energi i dit hjem, og det er svært, hvis der roder for meget. Sørg fx for at alle ting har en fast plads og organiser dine ting, så ”alle af en slags” ligger et bestemt sted. Det gør det også nemmere at finde dine ting, når du skal bruge dem.
  7. Sørg for at lufte grundigt ud flere gange dagligt. Det skaber god energi i hjemmet.
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Oprydning, Velvære og Stue