gode råd flytte hjemmefra
SPONSORERET indhold

12 ting, vi gerne ville have vidst, inden vi flyttede hjemmefra

1. august er den dato på hele året, hvor flest danskere flytter, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skyldes især, at mange unge flytter op til studiestart, men hvad kan være godt at vide, inden flyttekasserne bliver pakket for første gang? Vi giver her den uundværlige guide, som vi selv godt kunne have brugt dengang.

Af:: Cæcilie Kallehave Jensen Foto: Getty Images
23. jan. 2020 | Bolig | ALT.dk

1. Et budget er faktisk en god idé

Vi ved det… Alene ordet lyder mere tørt og usexet end støv og mel i ét: Budget. MEN omvendt, at det desværre også super kedeligt (igen-igen) at skulle sige nej til sjov med vennerne eller at ringe og tigge om penge hos de gamle tre dage efter lønningsdag.

Læs også: Kom nu kvinde: Elsk din økonomi!

Så det lyder måske ufedt at lave en oversigt over, hvad du med sikkerhed bruger af penge hver måned (kaldet ”faste udgifter”), men hvis du har et realistisk budget, kan du undgå slemme overraskelser, når der lige pludselig kommer en uventet varmeregning (for det gør der altid) – og så er der altså mange flere penge til alt det

Hvordan: Du kan fx bruge app’en Lommebudget, hvis du skal have hjælp til budgettet.  Alternativt kan du også finde en budget-skabelon og få tips i denne artikel her på sitet: 17 nemme sparetips til din hverdag.

2. Fryseren fylder ikke sig selv

What? Ja, det var også lidt et chok for os, at en fryser som udgangspunkt er tom, indtil nogen fylder den op! For du drømmer sikkert om, at fryseren altid er fyldt med lasagne og hjemmelavet indisk dhal, men har du tænkt over, hvem der skal sørge for, at fryseren altid er fyldt, nu hvor du ikke har mors mad mere?

Det er nemlig dig. Og hvis du sørger for at få gode madvaner fra start af, kommer du stensikkert til at få et sundere liv væk fra reden og indtage meget mindre (af den dyre!) takeaway.

Hvordan: Lav store mængder af din aftensmad – og skynd dig at fryse den ned i portionsstørrelser i frostposer (så den ikke står og bliver gammel i køleskabet). Få opskrifter til nem aftensmad lige her.

3. En madplan kan hjælpe med at spare rigtig meget tid

Frygter du, at du KUN kommer til at leve af pasta med ketchup eller minut-nudler? Mad koster penge og tager tid, men begge dele er der en nærmest magisk løsning på: Madplan. 

Hvordan: Der er sikkert mange andre ting, du hellere vil bruge søndagen på end at handle til resten af ugen, men du kan spare dig selv for rigtig meget tid (og rigtig mange penge!), hvis du får handlet til flere dage ad gangen. Tjek fx vores madplaner ud på ALT.dk lige her.

4. Planter skal vandes mere end én gang om måneden

Du drømmer sikkert om store, blogger-værdige monsteraer, men de kræver tid, vand og kærlighed – ellers har du altså hurtigt en kirkegård på størrelse med Randers Regnskov.

Hvordan: Sæt dig godt ind i, hvad din planter kommer til at kræve af dig, og hvis det bliver for meget, er der altså intet galt med de kunstige af slagsen. Man skal jo starte et sted!

LÆS OGSÅ: Kuldechok, fejlvanding og tre andre grunde til at din plante dør

TIP: Du kan faktisk også få en plante, du kun skal vande én gang om året. Læs om den lige her.

5. Tøjvask er ikke bare tøjvask

Tro os (af bitter erfaring): Det er imponerende, HVOR meget én enkelt vask kan ødelægge dit tøj. Din uldtrøje krymper til en størrelse fire-år, dit hvide tøj har et evigt gråligt skær, eller HM-tøjet får looket ”forvasket” efter to vaske – medmindre du lige tjekker op på simple vaskeråd!

Hvordan: Fortvivl ej. Hvad skal vaskes ved 60 grader, hvordan farveopdeler man, og hvor tit skal tøjet egentlig vaskes? Tjek alle de vigtigste rengøringstips ud her på ALT.dk. Dit sengetøj skal fx vaskes hver 14. dag, hvis du ikke vil have selskab af bakterier, når du skal sove, og det er langt fra alt dit tøj, som kan holde til en tur i tørretumbleren.

6. Opvasken kan ikke stå i en uge

Jeg er mæt = jeg orker ikke at vaske op lige nu. Det er en remse så sand og gammel, at den burde stå nedfældet i Biblen. For det er ikke uden grund, at det kan være fristende at lade opvasken stå efter en lang dag, men indgroet pasta er (desværre) ikke sjovt at skulle vaske af tallerkenen efter en uge.

Hvordan: Gør dig selv den kæmpe tjeneste, det er, at få din opvask overstået med det samme – eller spar sammen til en opvaskemaskine. Den er guld værd.

7. Det er fedt selv at kunne lappe din cykel

Intet holder for evigt – og i den grad ikke cykeldæk. Du vil hurtigt opleve, at emojien med pengesedler med vinger bliver virkelighed, hvis du skal forbi din lokale cykelsmed hver eneste gang, der er lidt bøvl med din elskede jernhest.

Hvordan: Du sparer både tid og penge, hvis du selv kan finde lappegrejet frem, når din cykel er punkteret mandag morgen. For det vil den være. Igen og igen. Og du kan godt lappe en cykel selv eller dryppe lidt olie på kæden – det er så meget lettere, end du forestiller dig.

8. Forsikringer er dyre – men nødvendige

Det lyder sååå kedeligt og også lidt trist: At bruge penge, fordi dårlige ting potentielt kan ske… Men forsikringer ER altså ret fede at have, når du får stjålet din cykel eller spilder kaffe i din computer. Og hvis du skal flytte sammen med andre, kan du med fordel undersøge, om I kan være dækket af samme indboforsikring og spare en stor portion penge.

Hvordan: Hvis du har spørgsmål om forsikringer, kan du altid få gratis og uvildig hjælp på forsikringsportalen.dk.

9. Dit hjem kommer primært til at bestå af IKEA-møbler – og det er helt OK

Forestilling: Du har garanteret set frem til at fylde dit nye hjem med alle de møbler, du altid har drømt om.

Virkelighed: Realiteten er dog, at du formentligt ikke har råd til andet end den obligatoriske tur til IKEA – og det er også helt OK! For det tager altså lang tid (og typisk en del penge) at skabe et rigtigt hjem, så der er ingen grund til at stresse.

Hvordan: Gør dine billige møbler personlige. Tjek vores store DIY-side og find inspiration til nemme, billige og kreative løsninger til din nye bolig.

LÆS OGSÅ: Få vores guide til at ”hacke” 10 IKEA-klassikere, så de ikke ligner alle andres.

10. Du skal selv gøre rent

Rengøring står næppe højest på din liste, men der kommer ikke nogen og svinger støvsugeren eller vasker gulvet for dig – og det skal gøres oftere, end du tror.

Hvordan: Vi har et hav af gode tips til, hvordan du lettest slipper af med bakterierne i hjemmet lige her.

11. Brug tilbudsaviser – men gerne en elektronisk udgave (du vil jo gerne redde klimaet)

Det kan lyde tørt og kedeligt at bruge søndag eftermiddag på at kigge i tilbudsaviser, men der er altså mange penge at spare, hvis du lige bruger fem minutter på at undersøge, hvor du kan få billige øller eller havregryn – og faktisk kan du finde stort set alle tilbudsaviser og tilbud på nettet, så du slet ikke behøver at bladre i de (klimabelastende) reklamer, men bare kan scrolle på telefonen.

Hvordan: Du kan nemt tilmelde dig ”Nej tak til reklamer” her. Når du ikke længere får reklamerne fysisk, findes der flere hjemmesider og apps, som samler alle tilbud og tilbudsaviser. Hjemmesiden eTilbudsavis findes også som en app, du nemt kan downloade og få overblik over de bedste tilbud og tilbudsaviser i dit område. På  minetilbud.dk kan du også finde alverdens tilbudsaviser samlet på ét sted.

På den måde hjælper du både din egen pengepung og miljøet – ren win win!

12. Dine forældre er kun et telefonopkald væk!

Giv din mor og far et kald, når du kommer i tvivl om tøjvask eller mangler en 50’er sidst på måneden (også selvom du havde lagt et budget – øvelse gør mester, du skal nok nå det en dag).

Anbefalet til dig