7 opskrifter til hele familien

7 opskrifter til hele familien

Mandag: Grillet multe med dildmarinerende grøntsager

4 personer.

1 bundt grønne asparges

2 slanke porrer

1/2 dl friskpresset appelsinsaft

1 knsp. safran

1 spsk olie

salt, peber

1/2 dl klippet dild

800 g multefilet med skind eller anden fast hvid fisk

1 spsk olie

limesaft

300 g brød.

Bræk det nederste træede af aspargesene og snit dem skråt.

Snit porrerne og vend grønsagerne i en marinade af appelsinsaft, safran, olie, salt og peber og drys godt med dild. Lad grøntsagerne trække mindst 15 min.

Pensl fisken på skindsiden med olie og krydr med salt og peber. Grill den på skindsiden til kødet er hvidt, ca. 5 min. og dryp med limesaft.

Servér grøntsagerne til fisken sammen med brød.

Tid: 25 min.

Tirsdag: Panang andespyd med ris og sprød sur-sød salat

Til 4 personer:

Dressing:

2 dl eddike

75 g sukker

1 stjerne anis

Grønsager:

2 tomater uden kerner i små tern

2 gulerødder i små tern

1 agurk uden kerner i små tern

And:

2 stk. andebryst

8 træspyd

200 g panko rasp

2 spsk jordnøddeolie (kan erstattes med vindruekerneolie)

Til servering:

Kogte ris

Kom alle ingredienserne til dressingen i en gryde, kog den op, og lad den koge i 3 minutter, mens der piskes. Tag dressingen af varmen, køl helt ned, og vend derefter grønsagerne i. Lad salaten trække mindst 10 minutter – gerne længere – før den serveres.

Skær kødet ud i stykker af 2 cm tykkelse, bank dem lidt flade, og sæt dem på træspyd. Vend spyddene godt rundt i raspen, og steg dem i jordnødde-olie 2-3 minutter på hver side. Server dem rygende varme med ris og sur-sød salat.


Onsdag: Haloumisalat

Til fire personer.

600 g friske hestebønner

300 g sukkerærter

1 bdt. forårsløg

4 hjertesalat

200 g haloumi

1 spsk olivenolie

1 spsk hvidvinseddike

salt, peber

brøndkarse

500 g groft brød.

Pil hestebønnerne ud af bælgene.

Halvér ærterne på langs og snit forårsløgene.

Skær salaten i kvarte og bland med hestebønner, ærter og forårsløg.

Skær osten i skiver og grill den ca. 1 minut på hver side på en rygende varm grill eller grillpande.

Læg osten oven på salaten, dryp med en dressing af olie, eddike, salt og peber, drys med brøndkarse og servér med

Torsdag: Pizza med et tvist

Til fire personer.

15 g gær

1½ dl lunkent vand

1 knsp sukker

1 tsk salt

1 spsk olivenolie

225-250 g hvedemel

evt. lidt friske blade af oregano, rosmarin eller salvie.

Sauterede grøntsager:

1 aubergine i tern

1 hakket løg

2 hakkede fed hvidløg

2-3 udkernede, groftsnittede snackpebre

1 spsk olivenolie

1 ds. cherrytomater

salt, peber

yderligere krydderurter.

Topping:

100 g feta 5% i tern.

Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt derefter sukker, salt, olie og hovedparten af melet. Ælt dejen blød og smidig og lad den hæve lunt, tildækket en god halv times tid.

Imens sauteres grøntsagerne i olie, tomaterne hældes ved, og det hele snurrer under omrøring, til grøntsagerne er møre og med konsistens som tyk sauté. Smag til med krydderier og krydderurter.

Ælt dejen igennem igen, del den i fire lige store stykker, der hver rulles ud med diam. 20-22 cm og lægges på plader med bagepapir. Drys evt. lidt friske urter på dejen, der bages gylden og sprød ved 225 grader varmluft i 9-10 minutter.

Servér pizzaerne lune toppet med sauterede grøntsager og ost

Fredag: Fiskesuppe

Til fire personer

Rejefond:

1 kg frosne, optøede rejer med skal

2 spsk olivenolie

2 stilke snittet bladselleri

1 hakket løg

2 hakkede tomater

2 finthakkede fed hvidløg

et par timiankviste

1 spsk tomatpuré

7 dl vand

Suppe:

2½-3 dl fiskefond

2½ dl fløde 9%

salt, friskkværnet peber

Fyld:

De pillede rejer

700 g filet af torsk eller lyssej i mindre stykker

125 g laks

Topping:

1 fintsnittet fennikel

2 tsk olivenolie

1 knust fed hvidløg

2 spsk appelsinsaft

2 spsk reven skal af usprøjtet appelsin

Servering:

300 g brød

Pil rejerne, sæt dem koldt og brug skallerne til suppen:

Svits rejeskallerne i varm olie – brug en stor gryde. Tilsæt de hakkede grøntsager samt timian og tomatpuré og svits videre i 8-10 minutter under omrøring. Hæld vand ved og lad det hele snurre 20 minutter under låg.

Blend suppen, purér den gennem en sigte og gem fonden til senere brug.

Varm fond og fløde godt igennem, og smag til med salt og peber. Læg fiskestykkerne i og damp dem møre i suppen ved svag varme.

Vend rejerne i suppen og servér i store skåle med fintsnittet fennikel vendt med de øvrige ingredienser til toppingen. Servér brød til.

Lørdag: Så er der bøf!

Til fire personer.

500 g hakket oksekød 8-10%

ca. 1 dl blandede, hakkede krydderurter f.eks. timian, rosmarin, og lavendel

salt, friskkværnet peber

2 tsk olie.

Ratatouillesalat:

2 courgetter

1 aubergine

2 flækkede, udkernede, røde peberfrugter i tykke stykker

4 bøftomater i kvarte eller ottendedele

2 løg i tykke både

4-6 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

1 spsk vineddike.

Servering:

400 g brød.

Bland det hakkede kød med 1-2 spsk af krydderurterne, del og form kødet til fire pæne bøffer.

Bland de resterende krydderurter med salt og peber og rul kanten af bøfferne heri, før de steges gyldne i olie på panden 3-4 minutter på hver side efter tykkelse.

Bland alle grøntsager i en skål med olie, salt og peber. Bred dem derefter ud på en bageplade med bagepapir, så de ligger i et jævnt lag. Bag grøntsagerne møre i ovnen ved 225 grader 20-30 minutter, vend dem undervejes og smag til med vineddike, evt. yderligere krydderier og servér til bøfferne.

Søndag: Vietnamesisk baguette

Til fire personer.

300 g skinkekød i wokstrimler

1 spsk olie til stegning

¼ dl hoisinsauce

2 gulerødder

200 g skrællet kinaradise

¼ dl risvinseddike

1-2 tsk sukker

salt, peber

4 fuldkornsbaguette a 125 g

100 g fedtfattig sandwichspread

sprød salat

½ agurk

1 forårsløg.

Lynsteg kødet 2 minutter i olie. Tilsæt hoisinsaucen, lynsteg endnu 1 minut, så det karamelliserer og stil det til side.

Skær gulerødder og kinaradise i tynde stave og vend dem i en marinade af risvinseddike, sukker, salt og peber. Lad det trække mindst 10 minutter.

Flæk brødene, smør med sandwichspread og fyld med salat, skinkestrimler, marinerede grøntsager, agurk i halve skiver samt snittet forårsløg.

Indkøbsseddel

Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 inspirerende opskrifter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

GRØNSAGER:

1 bundt grønne asparges

2 slanke porrer

2 usprøjtet appelsiner

1 bdt. dild

1 lime

1 stjerne anis

4 tomater

4 bøftomater

2 gulerødder

2 agurk

300 g sukkerærter

2 bdt. Forårsløg

1 salathoved

4 hjertesalat

brøndkarse

Friske blade af oregano, rosmarin eller salvie

2 aubergine

2 courgetter

4 løg

2 hvidløg

2-3 snackpebre

2 røde peberfrugter

1 bdt. bladselleri

Timiankviste

1 fennikel

2 gulerødder

200 g kinaradise

KØD/FISK/FJERKRÆ:

800 g multefilet med skind eller anden fast hvid fisk

2 stk. andebryst

1 kg frosne rejer med skal

700 g filet af torsk eller lyssej

125 g laks

500 g hakket oksekød 8-10%

300 g skinkekød i wokstrimler

MEJERI:

1 pk.gær

100 g feta 5% i tern.

1/4l fløde 9%

DIVERSE:

Safran

75 g sukker

8 træspyd

1 ps. panko rasp

Jordnøddeolie (kan erstattes med vindruekerneolie)

Olivenolie

1 ps. ris

600 g friske hestebønner

200 g haloumi

1 ps. hvedemel

1 ds. cherrytomater

1ds tomatpuré

Fiskefond

Hvidvinseddike

Hoisinsauce

1 fl.eddike

Risvinseddike

4 fuldkornsbaguette

1.500 g brød, gerne groft

100 g fedtfattig sandwichspread

Fakta

Alle opskrifterne..

.. er beregnet til 4 personer, med mindre andet er angivet. Du får indkøbslisten på sidste side.

God fornøjelse og bon appetit!