Anders Nedergaard
SPONSORERET indhold

Anders Nedergaard: “Er du bange for spejlet? Så er du ikke alene!”

Aldrig har så mange været så usikre på deres udseende. Det gælder i høj grad også mænd, siger Anders Nedergaard, der hellere vil være tilfreds i sin krop end tilfreds med sin krop.

Af:: Anders Nedergaard Foto: Petra Kleis
03. aug. 2017 | Sundhed | Fit living

Du kender det sikkert godt. Den måde, som vi mænd kan kigge os i spejlet på – og egentlig synes, at det ser da meget godt ud. Trods tiltagende hårvækst (alle andre steder end på hovedet), voksende taljemål og sokker i sandalerne. Mens kvinder omvendt ofte fortvivles over et enkelt smilehul på bagdelen, som kan varsle appelsinhudens fremmarch.

Men i dag er der flere end nogensinde før, både kvinder og mænd, der ikke har det godt med deres udseende. På trods af at vi bruger mere tid på træning og ernæring end nogensinde før. Undersøgelser viser, at det gennemsnitligt stadig er et lidt større problem for kvinder end for mænd. Jeg vil ikke gøre mig alt for klog på, hvorfor denne forskel i opfattelsen af vore kroppe eksisterer. Der findes både gode argumenter for, at det er kulturelt konstrueret og for, at det har en biologisk årsag.

Jeg har her på siden tidligere skrevet om, hvordan kvinders sårbarhed på kropsselvtillidskontoen i høj grad bliver udnyttet af markedsføringsindustrien. Men det konstante bombardement af vores selvopfattelse rammer faktisk ikke kun kvinder.

LÆS OGSÅ: Tor Andersen: “Slut fred med din krop, og få ro i sindet”

Vi mænd bliver også udsat for urealistiske kropsbilleder. Arnold, The Rock, tegneserier, og steroidpumpede fitnessatlet-kroppe gør det også svært for os mænd at forholde os til, hvad der er normalt, og hvordan du bør se ud. Så hvor kvinder generelt stræber mod at være tyndere, stræber mænd efter at være mere muskuløse.

Sjovt nok har flere studier vist, at mænds og kvinders skønhedsidealer på hinandens vegne er forskellige fra vore egne. Kvinders skønhedsidealer for kvinder dikterer, at de skal være meget tynde, mens mænds skønhedsidealer for kvinder favoriserer en mere normal kropsvægt og mere kurvede former.

Omvendt synes mænd gennemsnitligt set, at det er pænere for mænd at være mere ‘buff’, end kvinder synes. Nu er min pointe ikke, at du skal forsøge at ligne, hvad andre synes er pænt. Nej, pointen er, at den slags præferencer er enormt subjektive, og måske skal du gå mindre op i se ud på en bestemt måde og blive gode venner med dét.

Det kan føles rart at forsøge at opfylde en ydre forventning om, hvad der er pænt og høste ros for det, men den form for anerkendelse er ligesom tomme kalorier. Ja næsten værre, for du bliver meget let afhængig af det.

Mit budskab er, at det er lettere at blive lykkelig i kroppen og ultimativt tilfreds med den, hvis du slipper verdens forventninger til, hvad du skal være, og i stedet definerer det selv. En stor del af dét, der gør en person lækker – og ikke nødvendigvis i en seksualiseret forstand – er ikke det objektive udseende, men selve måden, som du bærer dig selv på. Når du er glad og tilfreds i din krop – i stedet for med din krop.

Jeg vil vove den påstand, at det er lettest at være tryg og tilfreds i en krop, som du stoler på kan bære dig gennem livet. Det vil sige en krop, som du holder stærk og rank – fordi den bliver godt brugt.

MANDEPANELET

Tor Andersen, Anders Nedergaard og Henrik Duer ved meget om sundhed og træning − og måske også en hel del om kvinder? Døm selv, når FIT LIVINGs tre træningseksperter på skift slår sig løs.