Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

kostråd til mere energi og overskud

kostråd til mere energi og overskud

Sådan spiser du dig til mere energi

Føler du dig kørt helt i bund? Så se her, hvordan du kan spise dig til mere energi med diætistens bedste tips til mere overskud.

1. Miks & varier
Med en varieret kost er du sikker på at give din krop alle de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som den skal bruge for at holde dig sund og frisk. Så ryst posen hver dag, og spis forskellige grønsager, frugt og fuldkornsprodukter i stedet for altid at ty til den samme banan, gulerod eller kyllingebryst. Variation er sundt, det er sjovt, og det giver dig maksimal energi.

2. Spis rigtig mad
Rigtig mad – altså grønsager, kød, fisk, æg, mælkeprodukter og groft brød – mætter mere og i længere tid end triste færdigretter og holder dermed din energi oppe. Den er farverig og indbydende at se på og har flere smagsnuancer, og det øger glæden og lysten til at spise. Den har tekstur og struktur, så du har noget at tygge i. Det får dig til at spise langsommere, og du har behov for mindre mængder, før du er mæt, så vægten er lettere at holde.

Tip! Lidt for travl? Så lav en lynhurtig og mættende salat til aftensmad med magert kød, kikærter, bønner eller linser, evt. tilsat lidt olie, pesto eller mager dressing og med et stykke fuldkornsbrød til.

SE OGSÅ: Spiser du dig tyk på jobbet?

3. Fedt hver dag
Husk det sunde umættede fedt – 10-20 gram – hver dag. Det har nemlig gavnlig effekt på alt fra nervebaner til kolesterolindholdet i blodet og er afgørende for, at kroppen kan optage og transportere de fedtopløselige A-, D-, E- og K-vitaminer. Spis mest enkeltumættet fedt, f.eks. fra fede fisk, raps- og olivenolie, avokado, mandler, hassel- og cashewnødder. Det flerumættede fedt, som bl.a. indeholder vigtige omega-6- og omega-3-fedtsyrer, kan du supplere med fra vindruekerneolie, majsolie, hørfrø, valnødder og paranødder.

4. To gange fisk
Fisk er sundt, fordi det har et højt indhold af vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og sunde fedtstoffer. Fedtsyrerne i fisk er de essentielle fedtsyrer, omega-3, som kroppen ikke selv kan danne. Du finder dem især i fede fisk som laks, ørred, sild makrel og hellefisk, men magre fisk som torsk, rødspætte, hornfisk, skrubbe og skaldyr er også vigtige i en varieret kost. Du når op på de anbefalede 350 gram ved at spise fisk til aftensmad to gange om ugen samt fiskepålæg et par gange.

Tip! Ud af de 350 gram bør 200 af dem være fed fisk. Om den er frisk eller frossen, betyder ikke noget ernæringsmæssigt. Fisken er stadig fuld af vitaminer og mineraler.

5. K for kulhydrater
Kulhydrater er sammen med fedt og protein din kosts grundlæggende elementer. Kulhydrater påvirker dit energistofskifte og giver brændstof til muskler og hjerne – og det er de komplekse eller langsomme, du især skal svælge i. Få dem fra grønsager, visse frugter, ris, gryn, korn, kartofler samt rugbrød, groft knækbrød og fuldkornspasta. De komplekse kulhydrater har en mere krævende nedbrydningsproces og en langsommere optagelse. Derfor giver de en bedre mæthedsfornemmelse, et mere stabilt blodsukker og indeholder flest vitaminer og mineraler – og derfor er de perfekte til at give langtidsholdbart overskud.

6. Frås i sæsonens råvarer
Spis rigeligt af de råvarer, der er i sæson – så får du en helt naturlig variation ind i din kost, som virker energiboostende. Det giver samtidig råvarerne det store plus, at smagen er større og bedre, og deres indhold af vitaminer og mineraler er højere.

7. Skru ned for junk og sukker
Junkfood, sodavand, slik, kage og chips er fulde af dårligt fedt, sukker og kalorier til sidebenene, og de bidrager hverken med vitaminer og mineraler. Selvom det kan give en umiddelbar tilfredsstillelse, vil trætheden, ugideligheden og sulten hurtigt snige sig ind på dig, så du får lyst til at spise endnu mere. Og så kører spiralen. Samtidig med at du drænes for energi og får mindre lyst til at bevæge dig, stiger risikoen for overvægt.

Tip! En smoothie, nødder eller et stykke groft knækbrød med magert pålæg kan holde dit energiniveau stabilt – og sikre dit overskud dagen igennem.

8. Fyld fryseren op
En fyldt fryser kan hjælpe dig til at bevare overskuddet på travle eller dovne dage. Pak den med frosne grønsager til en grønsagssuppe eller en hurtig wokret – grønsagerne har det samme indhold af vitaminer og mineraler som friske og er ernæringsmæssige helt lige så sunde at bruge. Vær også flink til at fryse små rester af kylling, kødsauce eller chili con carne fra aftensmaden, og genbrug dem i f.eks. pitabrød, fuldkornstortillaer eller som fyld i en bagt kartoffel. Eller lav dobbeltportioner af lasagnen eller frikadellerne. Kogte kikærter, bønner og linser tåler – ligesom bær, mango og banan til smoothies, så frys dem ned i mindre portioner, der er lige til at bruge.

9. Vild med vand
Vand er afgørende for, at stort set alle processer i din krop fungerer – også for, at du kan holde dampen oppe. Juice, saft og sodavand er også væske, men det indeholder samtidig sukker og masser af unødige kalorier. Så fokuser på rent vand, og drik mindst 1½ liter af det dagligt – plus, hvad du måtte tabe under træning og anden fysisk aktivitet. Det vil holde dig sund og ovenpå dagen igennem.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du booste din forbrænding?

SE OGSÅ: Slank efter din alder: 25, 35 eller 45+

SE OGSÅ: Supersund på 7 dage: Se hvordan her

Eksperten

Mette Lilliendahl er autoriseret klinisk diætist med erfaring fra trænings- og fitnessbranchen. Hun arbejder primært med sunde vaner og vægttab. Læs mere på odense-sundhedshus.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Kost