Rejseguide til New York

Foto: Alamy Byen, der aldrig sover, byder på et hav af kulturelle og gastronomiske oplevelser.

Rejseguide til New York

Her er de 30 bedste tips til New York

Byen, der aldrig sover, byder på et overvældende hav af kulturelle og gastronomiske oplevelser. Vi har samlet de 30 bedste tips som inspiration til den tryllebindende metropol.

DET SKAL DU OPLEVE

1. UFORSTYRRET PARK
Fra Washington Square går der en lille gade, der hedder Schwartz Plaza. Følger man den ned mod Houston St., kommer man ind i en boligblok, hvor der ligger en lille park mellem bygningerne. Her er stort set aldrig nogen mennesker, modsat på Washington Square, som nærmest er klaustrofobisk.

2. BADEANSTALT
Den russisk-tyrkiske badeanstalt i East Village, 268 E 10th. St. Det er et finurligt sted, super old school fra 1892 og ikke et spot for sarte spa-sjæle. Man kan ikke få luksuriøse wellness-behandlinger, men til gengæld kan man få sig et lag tæsk med et bundt egetræskviste af en russer, der hedder Boris.
268 E 10th St, New York, NY 10009

3. CHELSEAS GALLERIOMRÅDE
Gå en tur rundt i Chelseas galleriområde, der starter på 21 St. og zigzagger op mellem 10th og 11th Ave. til 26th St. Der er nærmest ikke noget her, som ikke er anbefalelsesværdigt. På 10th Ave. mellem 21st og 22nd ligger en institution, der hedder Printed Matter, som hvert år sælger 32.000 limited edition-bøger, fotografier og kunstprint.
Printedmatter.org

4. EKSPERIMENTERENDE KUNST
Lower East Side er ved at udvikle sig til et centrum for New Yorks yngre eksperimenterende kunstscene. Ferniseringer og kunst-parties er hverdag midt mellem de kinesiske kolonialbutikker og gamle jødiske skrædderbikse. Begynd besøget hos Visitors Center på 54 Orchard St, hvor de har et kort over de pt. ca. 70 gallerier i området.
Lowereastsideny.com

5. MINI-KINA
Går man mod sydvest ad Division St eller East Broadway, befinder man sig snart i mini-Hong Kong eller mini-Shanghai med kinesiske butikker og spisesteder i alle varianter. Et sikkert bud er Dim Sum Go Go på 5 East Broadway, hvor der som regel er proppet og sjov stemning. Vil man vide mere, er der ikke langt til MOCA-museet og USA-kinesernes historie.
Mocanyc.org

6. DE LOKALES SPA
Efter lange dage og mange kilometers vandring i New York kan de fleste formentlig trænge til en god massage, og byen har tilbud i alle prisklasser. Prøv Grand Spa, som er super til prisen. Man møder alle de lokale damer og kan more sig med at lytte med.
Thegrandspa.com

FÅ TIPS TIL HVAD DU SKAL SPISE, SHOPPE OG DYRKE på de følgende sider -->

Skribenter: Lise Ulrich, Pernille Fogtdal, Sanne Ytting, Mette Størum Krogh, Louise With, Emilie Lilja, Søren Rose, Sara Maria Glanowski.HER SKAL DU SPISE OG DRIKKE

1. THE RED ROOSTER I HARLEM
The Red Rooster i Harlem, 310 Lenox Ave., som er opkaldt efter en legendarisk speakeasy-bar fra forbudstiden, hvor sorte jazzgiganter, forfattere og politikere som Nat King Cole, James Baldwin og Adam Clayton Powell, Jr. hang ud. Det er American comfort food, gode cocktails og gæster i alle aldre, etniciteter og seksualiteter. En lørdag aften møder man således en befriende blanding af ældre hattedamer i højt humør, transvestitter, unge modeller og lokale politikere, som alle er med til at gøre stedet levende og eklektisk. Nedenunder ligger Ginny's Supper Club, som er en højlydt lounge i glamourøs 20'er-stil, og om søndagen er der brunch akkompagneret af et gospelorkester. Det er et vidunderligt sted, og derfor skal man også bestille bord en måned i forvejen.
Redroosterharlem.com
310 Lenox Ave, New York, NY 10027, USA

2. RAW FOOD
Er du til Raw Food, så prøv restauranten Pure Food and Wine på Manhattan, 54 Irving Pl. Her har de helt fantastisk mad.
54 Irving Pl, New York, NY 10003, USA

3. LA ESQUINA
Når du går ind af døren på La Esquina, ligner det en lille diner. Helt uformelt, med plads til max 10 personer. Folk står op og spiser. Men så får du øje på en mand, som står foran en sort dør. Har du bestilt bord (hvilket skal gøres et godt stykke tid i forvejen, omkring 3 uger før) checker han dig af på listen, og åbner døren. Nede for enden af trappen bliver du mødt af endnu en hostess som guider dig gennem køkkenet, hvor der er max run på! – Derefter går du ind i restauranten. Stedet har en hyggelig vibe, men er i et lidt højere tempo end en normal restaurant, da det også er en bar hvor folk står og drikker og til tider, bliver og fester.
La Esquinanyc.com
114 Kenmare St, New York, NY 10012, USA

4. LYST TIL NATMAD?
Om natten, når byens kokke får fri, hænger de ud på Blue Ribbon. Her kommer overvejende branchefolk, der elsker mad, og servicen er i top.
Blueribbonrestaurants.com

5. DEN GAMLE HESTESTALD
Smith & Mills på 71 N Moore St. er en gammel hestestald, og toilettet er en tidligere elevator. Selv om det er på størrelse med en skotøjsæske, fungerer det både som bar og restaurant. Blåmuslinger og et koldt glas hvidvin er en sikker vinder her.
Smithandmills.com
71 N Moore St, New York, NY 10013, USA

6. THE SPOTTED PIG
Her går du hen, hvis du skal smage deres burger, der har scoret en Michelinstjerne! The Spotted Pig har et utal af positive artikler skrevet om sig, og det er med god grund. Udover deres fremragende burger, er alt andet på menukortet også virkelig velsmagende. Prislejet er 30-50 $ for et måltid. Her kan du ikke bestille bord, men bliver skrevet op til et når man ankommer (Normal ventetid ca. 20-30 min). Det tager man dog ikke så tungt, for så er der nemlig lige tid til at gå ovenpå i baren og få nogle af deres lækre cocktails!
Thespottedpig.com
314 W 11th St, New York, NY 10014, USA


LÆS OGSÅ: Stor guide til efterårsferien: De 30 bedste tips til ParisHER SKAL DU SHOPPE

1. VINTAGE OG FUNKY DESIGN
Beautiful Dreamers i Williamsburg på 326 Wythe Ave. har et sammensurium af vintage, skønhedsprodukter, sko, funky design og fine smykker. Virkelig skøn butik.
326 Wythe Ave, New York, NY 11211, USA

2. SMYKKER TIL RIMELIG PRIS
I smykkebutikken GAS kan man få guld- og sølvbelagte smykker med vedhæng til en rimelig pris. Butikken ligger flere steder i byen og er en af skuespillerinden Eva Longorias favoritter.
Gasbikoux.com

3. FIND GENBRUGSGULD
Genbrugsbutikken, Ina, har cool vintagetøj fra dyre mærker som Chanel, Marc Jacobs, Gucci, Prada, Balenciaga og Mulberry. Men det gælder om at have heldet med sig, hvis man skal have succes i genbrugsjunglen - så brug god tid på at kigge.
Inanyc.com

4. STRAND BOOKS
Boghandleren Strand har nok byens største udvalg med kogebøger fra hele verden, inspirerende rejsebøger og en hyggelig cafe.
Strandbooks.com

5. SHOPPING I BARNEYS
I Barneys finder man tøj fra amerikanske designere som blandt andre Alexander Wang. I SOHO hvor Barneys ligger finder man blandt andre mærker som Anna Sui, Opening Ceremony og Marc Jacobs.
Barneys.com

6. BERGDORF GOODMAN
Stormagasinet Bergdorf Goodman er klassikeren, man skal unde sig selv at svinge forbi, hvis man alligevel har taget turen til Uptown. Her finder du alle internationale designere samlet.
Bergdorfgoodman.com
754 5th Ave, New York, NY 10019, USA


LÆS OGSÅ: Disse 5 steder i Barcelona, skal du opleveHER SKAL DU GÅ UD

1. PLEASE DON'T TELL
Klubben Please don't tell eller PDT– navnet siger det hele – i East Village er en luksusklub, hvor du skal ringe og bestille bord kl. 14 samme dag. Du går igennem en snusket pølsebar og ind i en telefonboks, hvorfra du kan gå ind i klubben, der er kendt for sine fantastiske cocktail.
Pdtnyc.com

2. APOTEKET
Apotekerstilen er gennemført på Apotheke i Chinatown. Hvis ikke du kender til baren, er den stort set umulig at finde. Bartenderne bærer kitler, og her kommer de unge hipsters.
Apothekenyc.com

3. THE STANDARD
Baren øverst oppe på Standard Hotel er bestemt et besøg værd. Den hippe klub udmærker sig med en rund bar i midten og en fantastisk udsigt over Meatpacking District og Hudsonfloden. På toiletterne er der glasvæg fra gulv til loft. Biergarten i stueetagen er et stemningsfyldt sted med langborde, cool indretning og et højt og festligt støjniveau.
Standardhotels.com

4. ROOFTOP BAR
På toppen af The Strand ligger Top of the Strand Rooftop Bar and Lounge som et urbant åndehul under åben himmel med skydetag af glas, der tillader solens stråler at beskinne gæsterne uanset årstiden. Baren, der er hævet over byens travlhed, er designet af Lydia Marks, som er kendt for sin scenografi i Sex and the City. Her inviteres gæsterne til at tage et hvil og nippe af delikate cocktails som strawberry gimlet med vodka, jordbær og lime, gold rush med bourbon, brændt honning og citrus eller cucumber smash med gin, agurk, mynte og lime, mens de nyder den spektakulære og overvældende udsigt over New Yorks skyline og Empire State Building. Den er blevet kåret som den bedste rooftop-bar af New York Magazine og serverer også lette anretninger. Torsdag til lørdag er der dj til de feststemte.
Thestrandnyc.com
33 W 37th St, New York, NY 10018, USA

5. SOHO GRAND HOTEL
Soho Grand er altid et godt sted at starte sin bar tour. Snup én enkelt i baren, eller hæng ud hele aftenen. Nogle dage er der også events i lokalet ved siden af, med dj og god vibe.
310 W Broadway, New York, NY 10013, USA

6. PEGU CLUB
Er du til de helt dyre og avancerede cocktails, så er det her du skal hen. Pegu har udnævnt sig selv til at være den bedste cocktail lounge i Soho, og det er helt fair.
Peguclub.com
77 W Houston St, New York, NY 10012, USA


LÆS OGSÅ: Her er 5 ny sider af Berlin, du skal udforskeHER SKAL DU VÆRE SPORTY

1. LØBETUR MED HAVUDSIGT
New York har mange ansigter, og de er smukke på hver deres måde. Men den klassiske skønhed i byen åbenbares, når man ser den ved vandsiden. Det kan man på Manhattan Waterfront Greenway, der er en 51 kilometer langt sti, der bevæger sig hele vejen rundt om Manhattan ude langs vandet. Så bliver det ikke meget større! Nogle steder kan du sågar løbe helt ud på molerne og virkelig nyde udsigten til naboområderne ovre på den anden side af vandet såsom New Jersey. Husk telefonen, for du vil garanteret forevige udsigten.

2. DEN KLASSISKE LØBETUR
Det kan godt være, at det virker uopfindsomt, men der er en grund til, at alle i New York samles om det enorme åndehul, som Central Park udgør. Det er en grøn, fredfyldt oase – og der er rig mulighed for at løbe på opdagelse i den 4,3 kvadratkilometer store, verdensberømte park. Der er et enormt vandreservoir, der er perfekt til dig, der gerne løber omgange. Hver omgang er 2,5 km – husk blot at løbe med retningen. Fra reservoiret er der i øvrigt en fantastisk udsigt til byens skyline. Du kan også vælge at slippe den indre orienteringsløber løs og forsøge at finde vej på de små snørklede stisystemer, som findes flere steder i parken. Og skal løbeturen trække tænder ud, så nap ydersiden af parken på Upper East Side. Løber du fra nord mod syd, venter der dig hele fire kilometer med kontant stigning.

3. LØB KOMBINERET MED SIGHTSEEING
Vil du gerne have lidt mere ud af dine løbeture, kan du tage på én af City Runnings Tours guidede ekskursioner. De går til næsten alle dele af byen og blandt de mest populære er turen gennem Brooklyn – den gør nemlig hold i Brooklyn Brewery.
Cityrunningtours.com

4. MANHATTAN SET PÅ HJUL
Man skulle måske ikke tro det, men der er rig mulighed for at cykle i byen, der aldrig sover. Gennem de seneste par år har man anlagt 400 km cykelsti med København, Amsterdam og Berlin som forbilleder. Stierne er godt markerede med både skilte og maling på vejen og er populære hos såvel borgere som besøgende. Det er derfor intet problem at finde en cykeludlejning, og mange hoteller stiller også cykler til rådighed. Det er sjovt at cykle rundt på må og få med nysgerrigheden som kompas, men der er også rigtig mange gode, fastlagte cykelruter i byen. Uanset hvad, skal du nok få varmen, for det kræver fart at følge med New Yorks tempo.
Nycbikemaps.com

5. YOGA I ALLE AFSKYGNINGER
Yoga er en af de mest populære former for workout i New York, og der er et hav af udbydere, der tilbyder alle tænkelige retninger. Acro, aerial, ashtanga, forrest, restorative og vinayasa yoga – you name it. Hvis det findes, findes det i New York. Hos Yoga to the People kan man gå direkte ind fra gaden og for 5 dollars deltage i en times yoga. I fire af deres centre tilbyder de hot yoga, der hjælper smidigheden, og som på det varmest kan anbefales – især hvis du ikke har kunnet samle mod til at prøve det Danmark. Hér risikerer du nemlig ikke at møde din bankrådgiver, mens du kun er iført sportsbh og shorts voldsvedende i de høje temperaturer. Eller... Sandsynligheden er i hvert fald minimeret.
Yogatothepeople.com

6. FÅ VARMEN PÅ ISEN
Er du i New York mellem oktober og marts, er skøjteløb en rigtig god måde at få rørt bentøjet – og det er samtidig en sjov og familievenlig aktivitet. Der findes bl.a. skøjtebaner ved Rockefeller Center, i Citi Pond i Bryant Park og Lasker Rink i Central Park. Sidstnævnte er en swimmingpool om sommeren.

LÆS OGSÅ: Oplev 5 oversete storbydestinationer

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og New York