Anders Matthesen portræt
SPONSORERET indhold

Anders Matthesen om en svær periode i sit liv: ”Jeg var ved at brække mig over det, og ingen kunne forstå det”

Da komiker Anders Matthesen var midt i at optage sin store succes ”Terkel i Knibe”, var han også midt i en personlig krise. Mens han optog sjove stemmer og karikaturer, gennemgik han nemlig også en skilsmisse. Det fik komikeren til at ændre sin måde at arbejde på, fortæller han i denne uges ALT for damerne.

Af: Cille Lewinsky og Emma Kleist Christensen Foto: Franne Voigt
17. okt. 2018 | Livsstil | ALT for damerne

Mange af os har grint med til Anders Matthesens historie om drengen Terkel, der bliver jagtet af en psykopatisk skolelærer. Men for komikeren selv er tilblivelsen af ”Terkel i Knibe”-fortællingen, der blev et kæmpe hit, først som CD i 2001 og siden som film i 2004, ikke kun forbundet med grin og sjove stemmer. For i den periode af hans liv, var han også midt i en skilsmisse.

- Jeg gik ikke og græd døgnet rundt, men der var en vis alvor over den tid, som på hjemmefronten handlede om alt andet end at være sjov. Hvor skulle jeg bo? Hvad gjorde vi med fjernsynet? Alt sådan noget, og selvom det var, som det skulle være, stod jeg i en periode, hvor deadlines krævede, at jeg skulle være sjov hver dag klokken 09 til klokken 16, da jeg skulle indtale sjove stemmer, fortæller komikeren i et stort interview med ALT for damerne.

Læs også: Tommy Ahlers om sin kæreste og skilsmisse

- Da den (CD’en, red.) var færdig, havde jeg det bare sådan: Okay, så sjovt er det heller ikke at være sjov. Jeg følte en eller anden bitterhed: ”Hvorfor har jeg valgt noget, der skulle være så sjovt og dejligt, og så skal jeg stå som en eller anden hofnar og bræge mærkelige stemmer, når jeg ikke har lyst”. Derfor mistede jeg lysten til alt, der var sjovt.

Frustration førte til fornyelse

Krisen blev ikke bedre af, at Anders Matthesen befandt sig i et miljø, der hovedsageligt handlede om comedy. De fleste af hans venner lavede det samme som ham, og når de sås, drejede samtalen sig for det meste ind på komik og stand-up.

- Jeg var i en flok, hvor de ikke snakkede om andet end comedy, og til sidst sagde jeg bare: ”Der er øl, smøger, vi har fri, kan vi for helvede ikke snakke om noget andet end comedy?”, og så blev stemningen vildt underlig. Rune Klan sagde bare: ”Har du forstuvet fissen?”, og så snakkede vi ikke mere om det. Jeg var ved at brække mig over det, og ingen kunne forstå det, og jeg kunne heller ikke selv sætte ord på det, siger Anders Matthesen.

Læs også: Alberte Winding om rollen som Luna: Det var en gave og en ulykke på samme tid

Det blev starten på et nyt kapitel i Anders Matthesens karriere. For med frustrationen fulgte trangen til fornyelse, og komikeren begyndte så småt at sammensætte showet ”Anden på coke?”, hvor hans jokes blev funderet i noget langt mere personligt end tidligere. Og det skulle vise sig at have en positiv effekt på ikke kun hans karriere, men også på hans psyke.

– Det der med at få delt sine egne svagheder og småligheder og opdage, at folk griner af det – både fordi de synes, man er latterlig, men også fordi de genkender det i sig selv – tager noget af den ensomhed og skam, man kan gå rundt og gemme på. Det har en terapeutisk effekt, men skaber også en fællesskabsfølelse. Det er en måde at gå ind og opnå et direkte nærvær og fællesskab med andre mennesker, siger han. 

Læs hele interviewet med Anders Matthesen i denne uges ALT for damerne, der er på gaden torsdag. Her fortæller komikeren blandt andet om at jagte anerkendelse og om at holde sig relevant som komiker.

Anbefalet til dig