Parforhold
SPONSORERET indhold

Derfor skal du dyrke mere sex

Færre rynker, bedre immunforsvar, mindre stress og bedre søvn. Udover at være sjovt, er sex også noget af det sundeste, du kan bruge din tid på.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
05. aug. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

1. Holder dig fit

Glem alt om dødsyge slankekure, svedige fitnesscentre eller kedelig løbetræning og dyrk i stedet gymnastik på lagnerne. Sex er nemlig supergod motion, der hjælper dig til både at smide de overflødige kilo, styrke musklerne i dine baller, lår og ikke mindst bækkenbund og sætte gang i kredsløbet. Faktisk har undersøgelser vist, at ved bare 30 minutters energisk sex forbrænder du cirka 200 kalorier – det svarer til et kvarter på løbebåndet – og din puls stiger fra 70 til 140 slag i minuttet.

2. Elsk din hovedpine væk

Drop hovedpinepillerne og den gamle undskyldningstraver om, at du ikke kan have sex, fordi du har hovedpine. Sex kan faktisk fjerne smertefølelsen og få dig til at føle dig bedre tilpas – ikke kun fysisk, men også psykisk. Under sex og orgasme udløses der nemlig masser af endorfiner i hjernen, som har en morfinlignende virkning og dæmper smerter. Desuden virker sex psykologisk afledende, så du slet ikke kan rumme at tænke på dine smerter.

Læs også: Får du nok kys?

3. Holder doktoren væk

Regelmæssig sex er med til at styrke dit immunforsvar, så du ikke så let rager en vinterforkølelse eller infektion til dig, og virker desuden forebyggende mod type 2 diabetes. Lagengymnastik er også super motion for dit hjerte og godt, hvis du vil styrke hjertemusklen. Når du får orgasme, frigør kroppen nemlig hormonet oxytocin, der både sænker kolesteroltallet og blodtrykket og styrker blodomløbet, og dermed nedsætter du din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Faktisk kan bare 20 minutters sex tre gange om ugen være med til at halvere risikoen for et hjertetilfælde.

4. Får dig til at stresse af

Når du er stresset, er din krop fyldt med stresshormonerne adrenalin og kortisol. Begge disse stoffer sætter umiddelbart din krop i alarmberedskab, så den kan yde ekstra. På kort sigt kan det være til gavn for dig, men på længere sigt kan det være rigtigt skadeligt for både dig krop og din psyke. Når du dyrker sex, får du så at sige brændt nogle af disse hormoner af, og din krop producerer samtidigt endorfin og oxytocin, som er kroppens egne afslapningshormoner. Oxytocin produceres ved den dybe tilfredsstillelse som ved blandt andet orgasme, og orgasmen giver dig den afspænding, som du har brug for, for at kunne stresse af og komme helt ned i gear.  

5. Booster din selvtillid

Nærværet, din partners begær efter dig og hans søde ord og frække blikke påvirker din hjerne positivt – og også din måde at betragte dig selv på. Så trænger du til lidt selvbekræftelse, vil en omgang passioneret sex helt sikkert give din selvtillid et boost. Og husk, at nøglen til god sex jo netop er at have selvtillid og have det godt med sin krop. Så jo mere sex, jo mere selvtillid.

6. Styrker dit parforhold

Hed og lidenskabelig sex med din partner øger din hjernes produktion af hormonet oxytocin - også kaldet kærlighedshormonet. Dette hormon får os til at føle tillid til hinanden og knytter os tættere sammen. Desuden styrker det intimiteten – også den, som ikke er seksuelt relateret. På den måde kommer du tættere på din partner rent psykisk, og I får lettere ved at tale sammen og håndtere problemerne i jeres parforhold.

7. Nedsætter risikoen for brystkræft

Oralsex kan nedsætte risikoen for at udvikle brystkræft med 40 procent. Det er konklusionen på en undersøgelse af 15.000 kvinder foretaget af North Carolina State University. Ved undersøgelsen fandt man en væsentlig nedsættelse af risikoen hos dem, der jævnligt dyrkede oralsex – og vel og mærke slugte sæden. Til gengæld var der dog ingen øget risiko hos de kvinder, som ikke gjorde det.

8. Holder dig ung

Sex får dig til at se yngre ud. Det får dine øjne til at skinne og huden til at gløde. En tysk undersøgelse har vist, at mennesker, der dyrker sex jævnligt, generelt ser fem-ti år yngre ud end deres mere afholdende jævnaldrende, da sex frigiver ungdomshormonet dehydroepiandroston (DHEA). Desuden får sex dit blodtryk til at stige, og dermed bliver der sendt ekstra blod ud i de små blodkar under huden, så den får et frisk udseende. Endelig får vi kvinder også et øget indhold af østrogen i blodet, når vi dyrker sex, hvilket stimulerer cellefornyelsen, så vores hud bliver mere stram og elastisk. Bye, bye botox!

9. Godnat og sov godt

Hvis du vil være sikker på at sove godt og drømme sødt, er sex langt at foretrække frem for en sovepille. Faktisk er der flere grunde til, at lidenskabelig elskov får dig til at falde lettere i søvn og sove godt. Under sex tømmes musklerne nemlig for stoffet glycogen – et stof, der ellers giver musklerne energi – og derved kommer du til at føle fysisk træthed og får trang til at sove. Desuden får orgasme kroppen til at frigive nogle hormonstoffer, der indenfor 15-20 minutter får dig til at føle dig både glad og tilfredsstillet og slappe af i hele kroppen, ah…

10. Power til din hjerne

Sex er også med til at højne effektiviteten i din hjerne og øge aktiviteten mellem flere forskellige stoffer i hjernen. Så når du dyrker sex, bliver du altså mere effektiv og kan præstere mere. Især din højre hjernehalvdel bliver stimuleret, og det er godt for blandt andet din kreativitet, kropsfornemmelse og ikke mindst dine følelser.

Læs også: Det tænder vi på ved mænd