Hilda Heick jul

Foto: Sara Skytte Gennem årene har Hilda fået mange gaver af sine fans. Denne nisseranke er en af dem, og den kommer op hvert år.

Mor var maniodepressiv: Hilda Heick om sin bedste og værste jul

Efter et heftigt efterår i dansens tegn glæder Hilda Heick sig til en juleaften med Keld, Annette og børnebørnene. En jul, der bliver helt, som den plejer med kirke, and og julelys i haven.

Hvornår begynderjulen for dig?

Det gør den i midten af november, når jeg tænder julelys i haven og på de små juletræer, som jeg sætter i blomsterkummerne, når sommerblomsterne er væk. På det tidspunkt begynder Keld og jeg også at øve julesange til vores julekoncerter, og der kommer jeg også altid selv i julestemning. Det sker hvert år, og jeg elsker den tid på året. 

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

Det var de juleaftener, da Annette var lille, og hun sad som et midtpunkt mellem os og sine bedsteforældre. Alles øjne var rettet mod, hvad hun pakkede op, mens ens egne gaver gik i baggrunden. Der var særligt et enkelt år, da hun var omkring seks år, hvor det var hvid jul. Da vores gæster var gået juleaften, gik vi en tur med kælken i Skovlunde, hvor vi boede dengang. Sneen var dyb, og det var så hyggeligt at gå og se julelysene i husene. 

LÆS OGSÅ: Martin Brygmann: "Det er den julegave, jeg har fået brugt mest"

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

Min mor var maniodepressiv, og der var en jul, hvor mine forældre skulle komme hjem til os, men lige inden spisetid ringede min far og sagde, at mor måtte indlægges. Hun havde smadret potteplanterne derhjemme. Ved 20-tiden kom min far hjem til os og fik lidt mad. Det var en trist jul. 

Hvordan holder du jul i år?

Ligesom vi plejer. Da vi fik Annette, sagde vi til familien, at vi fremover ville blive hjemme, men de var velkommen hos os. Da Annette fik Eliot, sagde hun: "Så mor, nu overtager jeg", så der har vi været siden. Vi fordeler dog opgaverne, så de ikke skal stå med det hele. Jeg koger rødkål og forbereder risalamanden, mens Jespers forældre kommer med de små pillede kartofler.  

3 hurtige om jule

And eller flæskesteg?

And

Snyd med mandlen eller aldrig i livet?

Åh, jo, vi har i hvert fald snydt lidt.

Kirke eller Disneys juleshow?

Kirke

Hvad spiser I juleaften?

And, flæskesteg, risalamande. Det er fuldstændig traditionelt.

Hvilken julegave er den bedste, du nogensinde har fået?

Jeg ønskede mig engang en symaskine, og jeg fik en af Keld, som, jeg syntes, var alt for dyr. Efter jul gik jeg ned for at bytte den til en billigere, men damen i forretningen præsenterede mig for en anden maskine, som kunne alt muligt. Den var 1000 kroner dyrere end den, Keld havde købt til mig. Det har jeg hørt meget for.

LÆS OGSÅ: Har du selv følt det? Derfor er du ekstra "jule"-nostalgisk i år

Hvordan gør I med mandelgave?

I gamle dage snød vi, så Annettes drenge fik mandlen, men det gør vi ikke længere. Gaven er som regel et spil eller noget andet, som alle kan bruge. Men jeg vinder desværre aldrig.

Har du en yndlingssalme?

Det er "Dejlig er Jorden". Den er så smuk, at jeg bliver rørt, når jeg hører den. Vi hører i det hele taget meget julemusik, for vi har en hel kasse med det. Det sætter vi på, når vi laver juledekorationer og bager julekager. 

julemad.jpg

Foto: Thomas Hergaard.

Hvad er din yndlingsjulekalender?

Det er "Jullerup Færgeby", som jeg stadig kan glæde mig over. Jeg så den sidst, den blev genudsendt, og den er stadig sjov – også for voksne.

Har du en yndlingsjulefilm?

Den gamle sort/hvide film "Det er herligt at leve" med James Stewart. Den er så rørende.

jul hilda heick.jpg
Foto: Sara Skytte.

Hvordan er din december?

Sindssygt travl og det bliver den også i år, hvor "Vild med dans" sluger ekstra tid. Derudover har vi altid nogle tilbagevendende jobs som for eksempel Tune Borgerhus, hvor vi spiller hvert år i julemåneden. Det er så hyggeligt. Vi spiller også på plejehjem og i et par kirker. Jo december er så travl, at når vi kommer til den 16. december, kan jeg næsten ikke mere. Men i år ved jeg, at jeg skal med til "Vild med Dans"-afslutningen den 19. december. Det skal jeg ikke gå glip af. Julefrokoster når jeg næsten aldrig, men jeg får altid tid til at købe gaver i december. Det er dog blevet svært med de store drenge. Heldigvis sagde vores store barnebarn, Eliot, sidste år, at han hellere ville på en juletur med mig. Det gjorde vi så en dag, hvor vi drak kaffe sammen og gik ud og spiste pizza. På et tidspunkt sendt jeg ham også lidt væk, så jeg kunne købe en gave til ham. Jeg kunne jo se, hvad han havde kigget på. Jeg håber, vi skal på sådan en tur igen i år. 

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

Der skal hygges i julen! I min barndom havde vi ikke så meget julepynt – kun et par kravlenisser – men jeg fik engang lov til at gå ned og købe tre julekugler i en boghandel på Valby Langgade. Jeg pyntede altid juletræet sammen med min far. Siden har jeg pyntet juletræ sammen med Keld. Vi gik ikke i kirke i min barndom, for dengang var præsten meget kedelig, og det føltes som en ren begravelse. I dag forstår præsterne jo at entertaine, så man ikke sidder og keder sig. Vi kommer i Sorgenfri Kirke, fordi der er en vidunderlig præst. Men vi er der også halvanden time inden, prædiken skal gå i gang, for ellers er der ikke plads. 

Hvem er Hilda Heick

Hilda Heick Jul fakta.jpg

Hilda Heick er stor julefan, især sætter hun pris på en helt traditionel jul..

  • Født: 19. maj 1946
  • Uddannelse: edb og kontor
  • Kendt fra: Duoen Keld og Hilda.
  • Aktuel med: Vild med Dans 2020
  • Familie: Gift med Keld og mor til entertaineren Annette Heick
  • Bopæl: Vedbæk
Se, hvad vi ellers skriver om: Kvinder du skal kende, Kendte, Jul, Livsstil og Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg