Beglos af naboer

Foto: Stockbillede, Getty Images Hvordan sikrer man sig, at man ikke bliver begloet af sine naboer? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Privatliv blandt naboer

Kære brevkasse: Vi vil ikke beglos af vores naboer

Hvordan fortæller vi vores naboer, at vi har brug for privatliv, spørger en læser Vibeke Dorph i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

Min mand og jeg har i mange år haft et lille, men dejligt sommerhus i Odsherred. Vi bor til daglig i byen, vores hverdag er travl, så huset er vores helle. Det er her, vi bare kan slappe af og være os selv.

Vi har aldrig haft ret meget med vores naboer deroppe at gøre. Men i foråret rykkede der nye ind på nabogrunden. De kom over og hilste på og inviterede os også til middag. Det var fint, de var flinke mennesker, men, indrømmet, jeg tager ikke i sommerhus for at holde middagsselskaber og være social.

Under middagen talte parret meget om, at de i løbet af sensommeren ville rydde deres grund for træer, de mente nemlig, at her er alt for mørkt. De foreslog også, at vi fik klippet den meget høje hæk ned, der er imellem vores to grunde. Det slog vi dog hen, for vi er glade for tingene, som de er.

Da vi kom op til huset i løbet af efteråret, kunne vi godt se, at de i den grad havde ryddet deres have for træer. Hvad værre var, at de også havde klippet deres del af hækken ned til en meters højde, nu stod vores del af hækken og flagrede, så det så helt åndsvagt ud.

De ventede helt sikkert på, at vi skulle komme og klippe vores del ned. Problemet er, at det er det sidste, vi har lyst til. Både min mand og jeg særdeles glade for at kunne gå rundt i vores have, som vi har lyst til, uden at føle os overvåget af vores naboer, der tydeligvis meget gerne vil have det anderledes. Hvad gør vi?
G.L.

Vibekes svar

Nu ved jeg ikke, om der findes regler for den slags, men ville det mon ikke være mest rimeligt, at jeres naboer ventede med at klippe hækken ned mellem jeres to grunde, til de havde talt med jer om det?

Bevares, naboerne har nævnt hækken til et middagsselskab, men som du selv skriver, så slog I det hen, og det kan da vel ikke betragtes som, at I var enige i, at det var en god idé. Tværtimod, jeres tøven har vel talt sit eget sprog, hvilket de tydeligvis har valgt at ignorere.

Nu har de så besluttet sig for at gøre, som det passer dem, og så må I jo gøre det samme, altså ikke klippe hækken ned, men hvad der passer jer. Var jeg jer, ville jeg for det gode naboskabs skyld tage en snak med naboerne om jeres syn på hække og privatliv. Forklar det for dem, som du gør det her. Sig, at I er glade for naboskabet, at det intet som helst har med dem at gøre, men at I bare har lyst til og brug for privatliv og for at være i fred bag jeres høje hæk.

Måske I ad den vej kan nå frem til et tåleligt kompromis, der giver jeres naboer lidt mere lys og jer den ro og det privatliv, I har både har brug for og ret til.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse