Hvor billigt kan man leve?
SPONSORERET indhold

Så billigt kan du leve

ALT for damernes journalist Marie-Louise Truelsen har forsøgt at se, hvor meget hun kunne skære familiens budget ned med.

Af: Marie-Louise Truelsen Foto: Marie-Louise Truselsen
17. sep. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Familien består af manden og to døtre. De skulle også leve for et budget på 22 kroner per person i en uge. Læs her hvordan det gik.

MANDAG

7,37 kroner tilbage

Jeg arbejder tre kilometer fra mit hjem. Af samme grund tager jeg hver dag bilen på arbejde. Hov, tænker du måske, det lyder da ret åndssvagt, hvorfor cykler hun ikke, når der ikke er længere? Men altså, jeg synes ikke, at besværet står mål med den smule motion, jeg vil få ud af det, og ofte har jeg brug for bilen efter arbejde. Dårlig undskyldning? Måske. Men jeg kan da lige oplyse, at dengang jeg havde 11 kilometer til arbejde, cyklede jeg altid, fordi jeg netop fik en masse motion ud af det.

På jobbet er jeg lidt en spare-Einar og har stort set altid madpakke med. På den måde får jeg brugt mange middagsrester, og jeg bliver ikke fristet til at spise alt, alt for meget, som bare ender på sidebenene. Så altså, madpakke med to æggemadder, gulerødder og tomater. Det kan ikke koste mange øre.

Efter arbejde går turen til Netto, hvor jeg virkelig bestræber mig på kun at købe det, vi mangler. Frugt, grønt, mælk, rugbrød, græsk yoghurt og den slags. Heldigvis – set i denne sammenhæng – er begge vores døtre vegetarer, hvilket betyder, at jeg ikke køber ret meget kød, og det hjælper jo lidt på budgettet. Og jeg har fisk hjemme i fryseren. Er det snyd? Nej, det er det vel ikke, men det er klart, at hvis vi skulle leve på dette budget hver uge, ville fryseren hurtigt blive tømt – og hvad så? Jeg kommer til at købe to pakker juleservietter, selv om jeg først skal bruge dem om et par uger – men det er et her-og-nu tilbud. Styrer i øvrigt fint udenom Nettos spotvare-hylder, som ellers ofte er magnetisk tiltrækkende. Går glad til kassen med en vogn, der er langt mindre fyldt, end den normalt ville være, og tænker, at det gik fint. 608,63 kroner! Gisp. Jeg har 7,37 kroner at slå mig løs for resten af ugen. Godt, at vi har rester fra i går til aftensmad. Dertil juice, som jeg presser af lidt runkne æbler, bløde rødbeder og smattede sharonfrugter, som nok under normale forhold ville være røget i skraldespanden. Og ja, jeg tager cyklen til arbejde resten af ugen, for benzin tæller også med i de 616 kroner.

BRUGT: 608,63 KRONER

Læs Mere: Så meget sparer du ved at prutte om prisen

TIRSDAG

Cykeltur og sparesuppe

Begynder dagen med masser af gratis motion. 5,5 km løbetur med min hund og dernæst cykeltur til arbejde. Finder ud af, at man på denne årstid er nødt til at have vanter på, når man cykler! Jeg får også overtalt min mand til at cykle i dag – det gør han egentlig jævnligt, men vi kunne begge blive meget bedre til det. Jeg elsker faktisk at cykle – det gør jeg altså – men jeg elsker også min bil meget højt.

Jeg har madpakke med igen, resten af noget laks fra weekenden, som ellers ikke var blevet spist. Pigerne får også noget af laksen med i madpakken.

Til aften laver jeg "Hit med suppen" fra bogen "Suveræne super succeser". En genial suppe baseret på røde linser og flåede tomater, som er super nem at lave, og som alle i familien sætter pris på. Og ja, så er den billig, sund og pæn. Ikke dårligt.

BRUGT: 0 KRONER

Læs mere: Sådan booster du opsparingen

ONSDAG

Tøse-tam-tam

Starter morgenen med en smoothie af grønkål, blåbær, banan, mandelmælk, olie og lidt andet fra skuffen. Det kan ikke koste alverden, og i hvert fald sender den mig godt fra start. Jeg har meget lyst til at købe en ny blender, da den gamle er helt håbløs efterhånden. Jeg bruger en stavblender i stedet for, men den har ikke har power nok til at få smoothien helt smooth. Men altså, købet må udskydes, og skulle jeg leve på dette budget uge efter uge, måtte jeg enten ønske mig den – eller spare op. Spare op af hvad, tænker jeg så...?

På jobbet står den på madpakke igen, igen – en liiidt gammel fiskefrikadelle – men det går.

Om aftenen er jeg i den heldige situation, at jeg er inviteret til tøse-tam-tam hos en veninde. Ofte, når jeg ses med veninder, går vi ud og spiser, men heldigvis ikke i dag. Vi spiser hjemme privat, så aftensmaden er herlig, overdådig – og gratis. Pigerne derhjemme spiser, hvad de kan finde i køleskabet, og er vist fint tilfredse med det. Min mand derimod, er lidt et problem. Han har møde med festudvalget i vores ene datters klasse, og problemet er, at mødet foregår på Skovshoved Kro. Det har været aftalt længe – så ja, her bliver brugt et par hundrede kroner på en let middag. Ikke så godt, men der er ikke rigtig noget at stille op.

BRUGT: 0 KRONER (hvis man fraregner min mands middag)

TORSDAG

Ingen lagersalg

Der er morgenbrød på jobbet, og det er skønt at smovse i friskt brød og redaktionschefens hjemmesyltede marmelade af grønne tomater. Det gør, at jeg ikke behøver at spise min medbragte formiddagsfrugt, som jeg så har til i morgen i stedet for.

Jeg er nødt til at tage bilen i dag, da jeg skal ud og lave interview. Det er i hvert fald mest praktisk i forhold til, hvad jeg ellers skal nå, så nu er de sidste 7,37 kroner nok brugt (når man i øvrigt ser bort fra besøget på kroen i går). Jeg tror nok, det skal gå, at vi ikke køber mere ind resten af ugen. Det bliver ikke super festligt, men det kan lade sig gøre. Vi har mad nok til at klare os, men kun fordi jeg altid har et basislager i skufferne og fryseren.

Jeg har frygtelig meget lyst til at gå til et spændende lagersalg i dag, men jeg holder mig i skindet. Selv om tingene er billige på sådan et lagersalg, er det jo endnu billigere at lade være. Og nej, jeg står sådan set ikke og mangler noget.

Til aften spiser vi anden halvdel af suppen fra i tirsdags, den er mindst lige så god efter et par dage i køleskabet. Der er ikke meget persille tilbage at drysse over, til gengæld er der lidt feta at smuldre i.

BRUGT: CA. 10 KRONER

FREDAG

Gratis flæskesteg

Cykler på arbejde i fin stil på trods af lidt halvdårligt vejr.

Min mands søster og to niecer, som bor i London, er hjemme på besøg, og de skal spise hos os i aften sammen med endnu en kusine. Faktisk kom de allerede i går eftermiddag og var med min mand og pigerne til julebanko i sejlklubben. Jeg ved ikke helt, hvem der betalte for pladerne, men jeg håber, at det ikke var min mand... Det rigtig gode er, at min svigerinde vandt en kæmpe flæskesteg, som hun donerede til middagen i aften. På den måde ender middagen lykkeligt med stegen kombineret med hjemmelavet rødkålssalat, hjemmelavet agurkesalat og kartofler. Vinen hiver vi op fra kælderen, så det må betragtes som en "lagervare", og det er vist nok en gave-vin og på den måde gratis.

BRUGT: 0 KRONER

LØRDAG

Dejlig fødselsdagsbrunch

Det begynder at knibe lidt med køleskabsbeholdningen, og især min ældste datter er begyndt at spørge til, hvornår jeg mon skal ud og købe ind.

Heldigvis er vi inviteret til stor fødselsdagsbrunch hos min bedste veninde. Vi går helt amok i alt, hvad der er på bordet og bliver virkelig, virkelig mætte. Så mætte faktisk, at vi kun spiser håndmadder og smoothies om aftenen.

Vi er ved at være i mål, og det er jo næsten gået. Jeg er faktisk lidt stolt, og tænker, at jeg kunne spare en del penge ved at være så bevidst hver uge.

BRUGT: 0 KRONER

SØNDAG

Æbleskiver til aftensmad

Sidste forsøgsdag – heldigvis, for nu mangler vi virkelig mange ting. Jeg har stor lyst til at lave et Netto-raid, men det må vente til i morgen. Og ja, note til mig selv: Køb kun det, du mangler. Husk det nu.

Vi har en stille søndag med forskellige praktiske gøremål frem til kl. 15.00, hvor vi skal til gløgg, æbleskiver, konfekt og andet godt hos nogle gode venner. Det bliver et længere arrangement, så da vi er hjemme ved 20-tiden, har vi ikke behov for aftensmad. Meget heldigt – for jeg ved ikke helt, hvad vi skulle have spist, hvis vi havde været sultne. Jo, jeg kunne have taget fisk op af fryseren, og der er nok også lidt grønt tilbage i køleskabet, men nej. I stedet går vi tidligt i seng.

BRUGT: 0 KRONER

BRUGT I ALT: 618,63 kr. = 22,10 kr. pr. person pr. dag

Marie-Louises konklusion

Vi kunne godt skære en hel del ned på husholdningsbudgettet og stadig få god og sund mad langt de fleste dage. Det vil jeg helt have i tankerne fremover, hvor jeg vil se, hvor få penge jeg egentlig kan nøjes med at smide på disken, hvis jeg KUN køber det, vi rent faktisk skal bruge og ikke alle de sjove og lækre ekstrating.

Rent socialt må jeg konkludere, at vi på ingen måde kan opretholde samme sociale liv med venner og familie, som vi normalt har, med et budget på økonomens anbefalede 616 kroner om måneden. Gæster, restaurant- og cafébesøg – glem det! Der skal flere penge op af lommen, men det er klart, at der godt kan skæres noget ned på det, hvis det skulle være. Veninde-aftener kan lige så godt foregå hjemme privat, gæster kan inviteres til sammenskudsgilde, og restaurantbesøg kan jo foretages i forskellige prislejer.

Jeg har slet ikke overvejet kulturelle fornøjelser, der koster penge, i denne uge. Hvis jeg skulle skære ned her, måtte det være noget med at ønske sig biograf- og teaterbilletter i gave og at finde museer og udstillinger med gratis entré.

Og bilen? Ja, den beholder jeg, men jeg vil prøve om jeg ikke kan cykle lidt mere. I hvert fald, når det er godt vejr...