Maja stod frem om seksuel chikane: ”Hvad nu, hvis du ødelægger din fremtid?”
Foto: Privat ”Jeg er jo bare bekymret for dig. Tænk nu over, hvordan du får tingene sagt. Og tænk også en ekstra gang over, hvilket tøj du tager på!”, skrev et familiemedlem til klummeskribent Maja, da hun stod frem om og fortalte om seksuel chikane.

29-årige Maja stod frem i Aftenshowet: ”Var jeg i gang med at ødelægge min egen fremtid?”

Hvad er der på spil, når man står frem og fortæller åbent om seksuel chikane på arbejdspladsen? 29-årige Maja Holmelund Budahl Hansen har gjort det på både skrift og på tv og håber inderligt, at hendes historie kan inspirere andre til at sige fra, skriver hun i denne klumme.

”Kan du være med i Aftenshowet i aften og dele din historie?”

Spørgsmålet tog mig – næsten – på sengen. Det var lidt i middag, jeg var på arbejde og havde egentlig kun taget telefonen, fordi det samme nummer blev ved med at ringe.

”Vi vil gerne høre fra flere danske kvinder, som har oplevet sexisme på arbejdspladsen,” fortsætter journalisten i telefonen. ”Det er vigtigt, at vi får fortalt, at sexisme sker i alle brancher, ikke kun mediebranchen.”

Sidste år skrev jeg en klumme omkring mine oplevelser med hyggesexisme på kontoret. Det var denne artikel, som journalisten havde fundet. At skrive artiklen havde i sig selv været en stor bedrift for mig. Ved at skrive om sådan et følsomt emne, gjorde jeg mig sårbar og delte noget dybt personligt. Nu bad denne journalist mig om at tage det skridtet videre. Stille mig op på landsdækkende, live tv og udbasunere min historie for det ganske, danske folk.

Jeg sagde ja.

Det tog mig ikke så meget som fem sekunder at overveje det. Det føltes rigtigt, og det føltes vigtigt. Der var brug for, at min historie blev fortalt og blev en del af debatten. Jo flere af os, der fortæller vores historier, jo sværere vil det være for andre at sige, at sexisme ikke findes. Så jeg sagde ja, helt uden forbehold.

”Hvad nu, hvis du ødelægger din karriere?”

Tvivlen kom først senere. Med stor begejstring havde jeg fortalt venner og familie om min snarlige tv-debut, og responsen var egentlig overvejende positiv. Indtil en besked fra en veninde tikkede ind.

”Hvad nu, hvis du ødelægger din karriere?” lød hendes besked. Og bam – pludselig opstod tvivlen i mig.

For hvad nu, hvis hun havde ret? Hvad nu, hvis jeg skabte et dårligt ry for mig selv, når jeg stod frem med denne historie? Hvad ville min tidligere arbejdsplads sige – den arbejdsplads, hvor alle disse ting var foregået? Hvad ville min nuværende arbejdsplads tænke om det? Og kunne dette eventuelt have konsekvenser, hvis jeg på et senere tidspunkt ville skifte arbejde? På internettet lever alting jo evigt!

Tvivlen blev ikke mindre, da et kvindeligt familiemedlem begyndte at stille de samme spørgsmål.

”Pas nu på med hvad du siger,” sagde hun. ”Jeg er jo bare bekymret for dig. Tænk nu over, hvordan du får tingene sagt. Og tænk også en ekstra gang over, hvilket tøj du tager på!”

Hele turen ind til studiet sad jeg i toget og overvejede, om jeg nu også gjorde det rigtige. Var jeg i gang med at ødelægge min egen fremtid? Ville jeg ende med at fortryde min deltagelse inderligt? Tankerne fløj rundt i hovedet på mig – og de blev ved.

Det rette at gøre

Min tvivl voksede sig større og større for hvert sekund, der gik – lige indtil jeg nåede frem til studiet og fik mulighed for at tale med de andre kvinder, der også skulle interviewes. Der gik det op for mig, at jeg ikke står alene med mine oplevelser. At der er andre kvinder, der har oplevet noget tilsvarende eller endda endnu værre.

Debatten om sexisme på arbejdspladsen – eller i endnu bredere forstand om ligestilling – er der ingen kvinde eller mand, der står alene med. Vi er mange, der har oplevet sexisme i den ene eller anden forstand. Og når vi tier om de ting, vi har oplevet, så lader vi problemet vokse sig endnu større. Ved at tale om vores oplevelser, ved at sige fra – også selvom det er flere år senere – er vi med til at belyse en problematik, der så længe er blevet negligeret og ignoreret.

Vi kan ikke lade Sofie Linde stå alene på den scene. For vi er mange, der har historier magen til hendes. Vi er mange, der har oplevet sexisme helt tæt inde på kroppen. Vi er mange, som kan være med til at sikre, at debatten lever videre og forandringer måske snart kan ske.

Trods tvivl og indre debat stod jeg frem og fortalte min historie. For jeg vidste, at det var det rette at gøre. Jeg håber inderligt, at min historie kan inspirere andre til at gøre det samme.

Har du oplevet seksuel chikane på din arbejdsplads? ALT.dk efterlyser eksempler på grænseoverskridende og sexistiske oplevelser, der har fundet sted på danske arbejdspladser, som vi vil samle i en række fortællinger. Fordi #sexismefindes - og fordi ingen skal føle sig alene med det, de har oplevet. Læs mere her og del din oplevlese - mand som kvinde - med os. Du kan også være anonym.

Hvorfor lige nu?

I slutningen af august afslørede Sofie Linde, at en tidligere ”stor tv-kanon” i DR havde truet hende med, at han ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob. Det skete for 12 år siden til en julefrokost i mediehuset.

Siden har debatten om sexisme og seksuel chikane for alvor rullet i Danmark.

Efter Sofie Lindes afsløring er flere kendte værter stået frem med lignende oplevelser med seksuel chikane i mediebranchen. ALT.dks livsstilsredaktør har også delt sin.

  • Den 9. september efterlyste ALT.dk beretninger fra både mænd og kvinder, der har oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads. Over 70 beretninger er siden blevet delt – fra en lang række forskellige brancher og aldersgrupper.
  • Den 10. september skrev over 700 kvinder fra mediebranchen under på, at de selv havde oplevet eller været vidne til seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen. På få dage steg antallet af underskrifter til mere end det dobbelte.
  • Den 14. september sendte 10 tidligere praktikanter et brev til ledelsen i DR, hvor de beskrev sexistiske og krænkende oplevelser, de har været udsat for i mediehuset.
  • Den 15. september stod flere kvindelige politikere frem og fortalte om seksuel chikane på Christiansborg.
  • Den 21. september sendte 46 tidligere og nuværende medarbejdere på Ekstra Bladet et brev til ledelsen, hvor de kritiserede manglende handling over for en sexistisk kultur på avisen.
  • Den 23. september oprettede ALT.dk #MeToo-skolen i samarbejde med HK Privat for at pege på konkrete løsninger, der kan sikre trygge arbejdspladser uden sexchikane.

Sexchikane – det siger statistikkerne

Sidste efterår udkom Projekt Sexus, hvor 65.000 danskere deltog i en rekordstor befolkningsundersøgelse om seksualitet.

Her svarede 20 procent af kvinderne – altså hver femte danske kvinde – at hun mindst én gang havde oplevet, at nogen på arbejdspladsen var upassende på en ubehagelig og seksuel måde.

Blandt danske mænd gav 6 procent det samme svar. Her fremhævede forskerne bag undersøgelsen, at andelen blandt homoseksuelle mænd er markant større end blandt heteroseksuelle mænd.
Læs mere her

I marts viste tal fra Europa Parlamentet, at 55 procent af alle kvinder i EU har oplevet sexchikane.
Læs mere her.

Og i en ny Gallup-undersøgelse fra Berlingske svarer 38 procent, at de har oplevet »hændelser af seksuel karakter« på arbejdspladsen, mens 19 procent tilføjer, at de har oplevet decideret seksuelle krænkelser i løbet af deres arbejdsliv. 13 procent af de oplevelser er sket inden for det seneste år.

Fakta: Derfor samler vi fortællinger om sexisme og sexchikane på arbejdspladsen

På ALT.dk er vores ønske at fjerne ansvar og skyld fra den, krænkelserne går ud over, og i stedet sætte fokus på konkrete løsninger, der kan gøre arbejdspladserne endnu mere trygge. Og ikke mindst blive klogere på krænkernes adfærd: Hvorfor gør de det? Hvordan kan de stoppes?

Vi vil gerne sætte fokus på, at #sexismefindes.

Send din oplevelse om sexisme på arbejdet til tip@alt.dk – skriv ’sexisme’ i emnefeltet

Se, hvad vi ellers skriver om: #MeToo og Sexisme