Kronprinsesse Mary 50 år
SPONSORERET indhold

Kronprinsesse Mary: Jeg har altid gjort det – også før jeg mødte min mand

“Du kan kun være dig selv.” Det råd fik kronprinsesse Mary af sin mor, og det har hun holdt fast i, når hun har følt, at hun var ved at miste sig selv. Hun glæder sig med sin 50-årige krop, sit sind og sin sjæl til at se sine børn blive voksne og blive gammel med sin Frederik. Men hun synes, at vi taler for lidt om overgangsalderen. Og så vil hun gerne være en stemme for dem, der har det svært. For alle har ret til at høre til. Vi har stillet hende 10 spørgsmål.

Af: Mette Størum Krogh Foto: Sarah Stenfeldt
24. feb. 2022 | Livsstil | Eurowoman

Hvad optager Dem lige nu?

“Alt muligt – familien, samfundet, vennerne, hvornår det er muligt at rejse til Australien igen, verdens udvikling. Men jeg har altid været optaget af fællesskab, og at alle har ret til en plads i fællesskabet. Ingen skal være begrænset af, hvor de kommer fra, og hvad de har. Selv om der er en stærk sammenhængskraft i det danske samfund og i mange henseender lige muligheder for alle, kan man godt komme i klemme som menneske. De særligt udsatte og ensomme må ikke blive overset og glemt. Det er afgørende, at vi gør os umage for at forstå deres situation, så vi sammen bedre kan finde holdbare og effektive løsninger. For mig er det vigtigt at kunne tale om det, der er svært. Om tabuiserede emner som vold, ensomhed og sorg. Om at der altid er håb om en vej tilbage i fællesskabet, fordi alle har ret til at høre til.”

Hvilke værdier har De med hjemmefra?

“Af de værdier, som mine forældre har givet mig, tænker jeg straks på: At man skal gøre sig umage – i alle livets sammenhænge. At man kun kan være sig selv. At tro på sig selv og evne at se tingene fra andres ståsted og ikke kun sit eget.”

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om kronprinsesse Mary: "Jeg så det der klip på Facebook..."

Hvilke værdier lægger kronprinsparret vægt på i opdragelsen af Deres børn?

“Jeg tænker, at det er naturligt, at man videregiver de værdier, man selv hviler på. Helt overordnet er vores udgangspunkt, at børn bliver stærke af kærlighed og tryghed. Vi har i vores opdragelse lagt vægt på at styrke børnenes selvstændighed ved at udvise tillid, fordi tillid giver frihed i vores verden. Det er interessant at iagttage, at når vi stiller krav om, at man skal gøre sig umage i skolen, i forhold til vennerne, fællesskabet og så videre, så er det nogle gange blevet misforstået og forvekslet med, at alt skal være perfekt. At gøre sig umage er ikke det samme som at være perfekt. Og hvad er egentlig perfekt? Alle mennesker kan fejle, og alle kan have en dårlig dag. Det er også en del af livet. Men når man ved, at man har gjort sig umage og har gjort sit bedste, så kan man bedre undgå at fortryde sin indsats og bebrejde sig selv.”

Hvad er Deres vigtigste fokusområder?

“Jeg vil gerne være en stemme for dem i vores samfund, der ikke trives. At kunne italesætte deres udfordringer, så vi som medmennesker bedre kan forstå dem og dermed også blive bedre til at række ud. Det arbejder jeg for i Mary Fonden, men også ved at støtte indsatser gennem mine protektioner.”

“Og så har jeg i efterhånden mange år arbejdet for at fremme ligestilling – FN’s Verdensmål 5, kvinder i ledelse samt piger og kvinders rettigheder og muligheder. Danmark har en stærk tradition for at sætte fokus på pigers og kvinders vilkår i navnlig de fattigste udviklingslande og hjælpe der, hvor der er størst behov. Pigers og kvinders ret til at bestemme over egen krop – om de vil være mødre og giftes – eller få adgang til uddannelse, står centralt for mig. De piger og kvinder har fortjent nogen, som taler deres sag med en stemme, der kan høres. Der er brug for at skabe opmærksomhed om deres udfordringer og støtte dem og deres basale rettigheder til gavn for dem, deres familie, samfund og lande. Det er en ære at bruge min platform som kronprinsesse til at være en stemme for dem.”

“Endelig har jeg fokus på bæredygtige løsninger og naturbevarelse. Gode hjerner er en del af det danske DNA, og uddannelse, forskning og kreativitet er en forudsætning for at udvikle innovative bæredygtige løsninger. At kunne samarbejde på tværs af sektorer og organisationer er afgørende for at kunne lykkes, og her står Danmark stærkt. Det oplever min mand og jeg ikke mindst, når vi står i spidsen for danske erhvervsfremstød, hvilket vi altid gør med stolthed.”

Hvad laver De, når De har fri?

“Jeg holder af at være sammen med min familie. Især når vi er samlet kun os seks – f.eks. i familiens jagthytte i Trend. Efterhånden som børnene vokser op og får deres egne interesser og venner, er de stunder endnu mere kostbare.”

LÆS OGSÅ: Anne Glad om ny livsfase: "Det er på en måde megaspændende"

“Jeg finder ro i mig selv, når jeg er aktiv. F.eks. når jeg løber eller rider. På løbeturen kan jeg lade tankerne flyve eller finde svar på noget, jeg har gået og spekuleret over. Ridning og det at være omkring hestene i stalden, i skoven, i folden giver mig en følelse at være tæt på naturen. Omkring hestene glemmer jeg alt andet. Det er en slags meditation for mig – et sted hvor jeg får ny energi og slapper helt af. Passionen for heste har fulgt mig gennem livet.”

Hvad betyder naturen for Dem?

“Naturen har altid fyldt i mit liv. Så snart jeg kunne se mit snit til det, var jeg udendørs. Min opvækst i Tasmanien var præget af natur med store vidder, havets enorme kraft og næsten mennesketomme naturområder. Naturen skaber et rum, hvor vi som individer og i fællesskab kan finde ro og tid til eftertænksomhed. Danmarks natur er meget varieret pga. årstidernes skiften. Især holder jeg af gå- eller rideture i skoven om foråret, når bøgen springer ud, og alt er lysegrønt. Det er en særlig dansk oplevelse. Jeg er mere end nogensinde før meget bevidst om, at vi skal passe på naturen og dens mangfoldighed. Derfor er det også et privilegie for mig at kunne fremme den indsats f.eks. som præsident for Verdensnaturfonden – en position, jeg overtog med ære fra min nu afdøde svigerfar.”

Hvad er Deres stærkeste karaktertræk?

“Måske skulle andre end jeg svare på det spørgsmål, men en engelsk veninde sagde til mig for nylig, at jeg har en helt særlig evne til at se “through the fog and find clarity.” Det jeg i hvert fald kan sige, er, at jeg lægger vægt på at være engageret, inddragende, nærværende og til stede, når jeg møder andre mennesker. Jeg lytter til det, de fortæller mig, og er optaget af at forstå deres situation. Og så er jeg ambitiøs. Jeg har altid haft en ambitiøs indstilling til mit arbejdsliv, også før jeg mødte min mand. Det gælder også i forhold til mit virke som kronprinsesse, hvor jeg har for øje, hvad jeg kan udrette med min position. Helt fra begyndelsen stod det klart, at det var vigtigt for mig at definere indholdet i min rolle, og hvordan jeg bedst ville kunne bidrage til at gøre en forskel sammen med og for den danske befolkning.”

Hvad er det bedste råd, De har fået?

“Min mor sagde altid: ”You can only be yourself.” Det havde hun helt ret i. Jeg har mindet mig selv om de ord, når jeg indimellem har haft oplevelsen af, at jeg var ved at miste mig selv. For mit liv har budt på store forandringer – glæder og sorger – som jeg skulle igennem.”

LÆS OGSÅ: "Det er nok grunden til, at der er mange skilsmisser i vores generation"

Hvilken begivenhed i Deres liv har været mest skelsættende?

“Der er flere skelsættende begivenheder: Sorgen over at miste min mor. Glæden ved selv at blive mor. Min tid på universitetet. At møde Frederik. At blive gift med kronprinsen og blive kronprinsesse for det Danmark og den danske befolkning, som jeg holder så meget af. Og måske at blive 50 – hvem ved…?”

Hvad gør De Dem af tanker om at fylde 50?

“Egentlig ikke så meget – hvis jeg skal være helt ærlig. Men når I nu spørger, så tænker jeg, at tiden er gået hurtigt, og hvor dejligt livet er. Jeg nyder at være lige der, hvor jeg er.”

“Men alderen har også givet mig en grundlæggende følelse af at være blevet et mere helt menneske. At hvile mere i mig selv. At turde mere – f.eks. kaste mig over nye interesser og udfordringer. Eller at sætte ord på noget mere personligt, som der ikke bliver talt særlig meget om. Nemlig det, jeg begynder at mærke på egen krop – overgangsalderen og de store indvirkninger faldet i østrogen har på kvindekroppen. Det er svært at gennemskue den tilgængelige information, og jeg kan forstå, at der ikke er forsket meget i overgangsalder. Men sådan en viden har vi alle – kvinder og mænd – brug for.”

“Med min 50 år gamle krop, mit sind og min sjæl, glæder jeg mig til alt det, der ligger foran mig: At se vores børn blive voksne og – når de er klar til det – skabe deres egen familie, at nyde alle de nye kapitler og at blive gammel med min Frederik.”

Anbefalet til dig