Mettes løbeapp har 20 mio. brugere
SPONSORERET indhold

Mette Lykke: Kvinder mangler nogle gange selvtilliden

I november 2007 stiftede Mette Lykke firmaet Endomondo sammen med sine kollegaer Christian Birk og Jakob Jønck fra konsulenthuset McKinsey i København.

Af: Caroline Lindemann Foto: Les Kaner
23. jun. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Drømmen om at blive selvstændig, kan mange nok genkende. Trine sagde sit job op som journalist og åbnede webshop, og Ulla droppede livet som gymanseelærer for at blive café-ejer. ALT for damerne har gennem tiden interviewet mange inspirerende kvinder og givet masser af råd til, hvordan man får succes som iværksætter. Men få iværksættere er så succesfulde som Mette Lykke.

Ifølge flere medier er Endomondo nu solgt for over en halv mia. kr. til amerikanske Under Armour. Vi talte tilbage i 2014 med Mette Lykke om, hvordan hendes iværksættereventyr startede, og hvad det har haft af omkostninger for hende.

Endomondo står bag mobilapplikationen Endomondo Sports Tracker, som bruges til at registrere løbe-, cykel- og gåture via GPS. Og i dag har appen over 20 millioner brugere i hele verden.

– Christian eller Jakob kendte en fyr, som arbejdede med bilflådestyring via GPS, hvilket betyder, at man via GPS kan følge og overskue, hvor de forskellige biler i flåden er. Og jeg tror egentlig, at ideen udsprang af det. Vi kom til at tale om, hvordan den teknologi kunne bruges til sportsrelaterede formål og til at gøre motion sjovere. Og så udviklede det sig derfra.

"Man arbejder ekstremt meget"
Udgangspunktet for de tre unge konsulenter var et ønske om at give liv til deres egen ide.

– Den store forskel på livsstilen som konsulent og som selvstændig er, at man som selvstændig lever og ånder for sit projekt. Endomondo er mit hjertebarn. Man arbejder ekstremt meget både som konsulent og som selvstændig, men som selvstændig har jeg en helt anden fleksibilitet. Jeg kan bestemme selv og føler mig derved mere fri. Jeg brugte egentlig ikke den frihed så meget, før jeg fik min datter for to år siden. Men som mor, nyder jeg at kunne hente hende og så arbejde, når hun sover.

LÆS OGSÅ: 3 kvinder: vi udlevede vores drøm i 40'erne 

– Jeg har fra begyndelsen haft en stærk tro på vores produkt. Vi har aldrig tvivlet. Til tider har det været op ad bakke, især i starten hvor der var rigtig mange dårlige nyheder, for hver gang der var en god. Nogle troede ikke på, at der ville komme GPS i mobiltelefonerne, hvilket er en forudsætning for, at mobilen kan spores. Andre troede ikke på, at folk ville tage deres mobiler med ud at motionere. Men jeg er et konkurrencemenneske. Jeg finder energi i afslag. Der har været modgang, hvor jeg skulle samle mig selv op efterfølgende. Men når det er gjort, kan jeg bruge modgangen konstruktivt.

Kvinders manglende selvtillid kan være en stopklods
Da Mette Lykke i september 2013 modtog kvindelige virksomhedsejeres inspirationspris fulgte de rosende ord: "Forbillede, dynamisk, nytænkende, visionær og modig" med i købet.

– Jeg er glad for at have fået den pris. Det er en stor ære. Jeg kan godt se, at jeg skiller mig ud. Det er ikke så tit, man hører om kvindelige iværksættere i selskaber med globalt vækstpotentiale. Mange er selvstændige i en enmandsvirksomhed eller har et par ansatte. Jeg tror, forskellen på mænd og kvinder er, at mænd oftere er villige til at løbe risici. Kvinder mangler nogle gange selvtilliden. Evnen til at turde springe ud i noget – og se, hvad der sker.

– Jeg kender godt lidt til følelsen, men det er vigtigt at sætte risikoen i relief. De fleste forretningsmodeller i dag, især inden for it, kræver ikke så stor en økonomisk investering fra begyndelsen. Så kan man give ideen seks eller 12 måneder uden løn. Og fungerer det ikke, kan man altid trække stikket. Jeg synes ikke, at det er så stort et spring, eller at jeg er særligt modig. Men jeg medgiver, at det er en fordel at gøre det, inden man er alt for gammel. Ikke pga. alder, men fordi ens personlige forbrug bliver et andet med tiden. Vi lånte penge eller brugte af vores opsparing og klarede os for få penge i starten.

Ikke så meget hyggesnak
Ordene falder prompte på spørgsmålet om, hvad der har muliggjort Mette Lykkes succes som iværksætter:

– Jeg er dygtig til at eksekvere.

Det faste stålgrå blik understreger budskabet. Og man betvivler hende ikke.

– Jeg laver en liste, går i gang og så er der ikke så meget hyggesnak. Når jeg har opgaver, fokuserer jeg 100 procent på dem. Jeg bliver helt grebet af dem og viljen til at løse eventuelle problemer.

Og der er meget på spil for Mette Lykke.

– Hvis projektet ikke lykkedes, ville det værste være det personlige og faglige nederlag. Ikke det økonomiske. Vi investerede selv i selskabet, og vi fik ingen løn de første 18 måneder. Men den økonomiske indsats var mindre vigtig end den menneskelige.

I Danmark er der meget respekt om det at være iværksætter. Hvis man lykkes. Men hvis ikke, bliver man stemplet som fantast eller udygtig. Sådan er det ikke i f.eks. USA. Det er den seneste forretning, man bliver bedømt på.

Jeg vil rykke noget
Mette Lykke er ud af en familie af selvstændige. Hendes farfar startede i 1947 kæden 10-4, som både består af byggemarkeder og tømmerhandler. Senere overtog hendes far, og i dag driver han det hele med Mettes tvillingebror. Mettes mor var hjemmegående meget af tiden, mens børnene var små.

– Jeg har altid haft en lyst til at være selvstændig. Det har været en livsform i min familie, og det er også blevet min. Efter kl. 19 sidder jeg med computeren i skødet, ligesom min far sad med en stor klods af en regnemaskine, der kom boner ud af. Det er mit billede af aftenerne i mit barndomshjem. Arbejdet bliver en interesse og hobby. Jeg synes, det er sjovt at arbejde og gøre en forskel. At kunne rykke noget på et større plan for flere mennesker end blot min egen familie. Hos McKinsey kalder man det at have et drive. I min familie kalder vi det at have ild i maven. Det har jeg.

– Jeg er opdraget med mantraer som: Evnen til at ville avler evnen til at kunne, man skal yde, før man kan nyde, og kun lommeuld kommer af ingenting. Min far var meget bange for, at min bror, min lillesøster og jeg ville blive nogle "slappe skidere", som han sagde. Det er vigtigt at kunne bestille noget, og det er også en værdi, jeg ønsker at give videre til min egen datter. Både min mand og jeg går meget op i at præge hende til at blive et selvstændigt menneske med troen på, at man kan, hvad man vil. Og at hun bliver et kærligt menneske, der er åben over for omverdenen.

Vinderlysten kom på et tidligt tidspunkt
I 9. klasse flyttede Mette Lykke med sin familie fra et parcelhuskvarter i Ringkøbing ud på landet i et nedlagt landbrug med tilhørende skov. Indtil da havde Mette og hendes mor haft deres heste, deres store passion, opstaldet på den rideskole, hvor Mette tilbragte det meste af sin vågne tid. Mettes mor drev rideklubben, og Mette var hendes assistent.

– Jeg startede med at ride som 9-årig, og som teenager brugte jeg meget tid i den
lokale rideklub. Ud over at ride stiftede jeg et klubblad, som kom ud til alle medlemmer. Jeg skrev det, satte det op, fik det printet og sendt ud til alle medlemmer, da jeg var 12 år. Jeg organiserede ridestævner og en masse praktiske ting som vedligehold af spring og ting, der skulle males.

– Jeg var ikke en elitesportsudøver, som trænede benhårdt og nådesløst for at komme til toppen. Jeg var optaget af at vinde til stævnerne, men også af alt det andet.

LÆS OGSÅ: Karrieren stopper ikke under barslen

Nogle får ændret deres liv radikalt
For Mette Lykke handler alle hendes projekter om at gøre en forskel.

– Hver dag får vi i Endomondo bunker af mails fra brugere, der fortæller, hvordan vores produkt har ændret deres liv radikalt. Folk, der er begyndt at motionere og har tabt 40 kilo eller er kommet sig efter en hjerneblødning. Jeg kunne aldrig arbejde i et firma, hvor jeg ikke kunne stå inde for produktet. Og hvis det udelukkende var penge, der drev mig, skulle jeg være blevet i konsulentbranchen. Så ville jeg, hvis alt var gået vel, måske være på partnerniveau nu. Og det er et vellønnet job.

Efter gymnasiet drog Mette Lykke til Aarhus og studerede statskundskab. Hendes yndlingslærer i gymnasiet var hendes samfundsfagslærer, og det var mest på grund af ham, hun valgte det studie. Og så måske som en lille ungdomsprotest.

– Vi har tit hørt vores far sige, at hvis man skulle have noget gjort, skulle man ikke spørge en akademiker. Akademikere, konsulenter og københavnere havde han ikke meget til overs for. Så da jeg, som akademiker, blev konsulent i København, var det et lidt forsinket oprør. Smiler hun.

– Hos McKinsey er det er ikke så vigtigt, hvad man har læst, bare man er god til det.

Og det var Mette Lykke. Hun fik topkarakterer og blev headhuntet som konsulent.

Nervøs for at få børn
Mette Lykke blev i 2011 mor for første gang, til datteren Maya. Der havde Endomondo eksisteret i fire år.

– Jeg var nervøs for at få børn. Men min mand Mads insisterede på, at der aldrig er et rigtigt godt tidspunkt at få børn på. Det er svært at give slip på arbejdet, og det var jeg tvunget til i en periode. Det var også til tider udfordrende at jonglere med moderskabet og arbejdslivet, især da Maya var helt lille. Det ene øjeblik sad jeg med det lille barn og var kærlig, og det næste øjeblik arbejdede jeg på et strategioplæg. Jeg synes, det er vildt fedt at være blevet mor. Jeg havde en forestilling om, at det ville blive en stor udfordring, men tingene har løst sig.

En måned før Mettes og Mads' datter blev født, opsagde Mads sit job, fordi han ønskede at lave noget andet. Hvilket i første omgang blev at være hjemme på fuld tid hos Maya hendes første leveår. Det var ikke en plan, de havde lagt, da Mette blev gravid. Sådan gik det bare, og de fik aldrig overvejet alternativet.

De første to uger efter fødslen arbejdede Mette Lykke slet ikke. Men så begyndte hun at være på, når Maya sov. Efter to-tre måneder begyndte hun at have dage på kontoret, og efter fem måneder var Mette tilbage på fuld tid.

– Mads' og mit mantra er, at vi er et team. Det gælder om at udnytte de kompetencer og muligheder, der er. Mads var indstillet på at være med hele vejen. Situationen var, at jeg sad med en virksomhed, som kunne føre til noget, og det kunne Mads også se. Så det var et naturligt valg, hvis man ser bort fra amningen, som jeg opgav efter 10 dage, for jeg kunne ikke finde ud af det.

Manden tog barsel
Da Mette Lykke vendte tilbage på fuld tid, flyttede den lille familie til San Francisco og boede der i tre måneder. Og da de flyttede hjem igen, fandt Mads et job som marketingchef med det samme.

– Det har ikke påvirket hans karriere negativt at være på barsel. Og han har været rigtig glad for det. Jeg synes, det er sejt gjort. Jeg har selv sjældent dårlig samvittighed over mine valg. Når jeg er på arbejde, er jeg meget koncentreret og tænker ikke på, at jeg savner Maya. Det samme gælder, når jeg er ude at rejse. Jeg forsøger at være til stede, hvor jeg er. Og jeg er glad for den balance, jeg har i mit liv. Man bliver mere effektiv, når man får børn, for det bliver man nødt til. Da jeg blev gravid, blev jeg meget opmærksom på, hvordan jeg brugte min tid. Det er en sund øvelse. Jeg arbejder mindre nu, end før jeg fik Maya. Dengang arbejdede jeg hele tiden. Til gengæld når jeg mere nu. Er mere effektiv.

De dage Mette Lykke skal hente sin datter i vuggestuen, går hun kl. 15.30, så hun kan nå at være sammen med Maya, inden hun skal sove. Og så venter den halve arbejdsdag fra 19-24 mandag-torsdag hvor Mette Lykke er i kontakt med kunder og medarbejdere i USA. Og det ligger fast.

– Vores hverdag som familie fungerer rigtig fint. Selvfølgelig er der fravalg. Jeg kan ikke nå det hele. Jeg ser aldrig tv, og vennerne ser vi mest fredag aften og i weekenderne, som jeg stort set holder fri. Jeg når ikke at dyrke en masse sport, men jeg bruger vores eget produkt, når jeg cykler og løber.

Jeg drømmer om, at Endomondo skal være verdens førende brand på vores felt, digital fitness. Vi skal have 100 millioner brugere om tre-fire år. Jeg kan ikke afvise, at vi måske en dag sælger firmaet, hvis den rigtige partner dukker op. Det er ikke noget, vi arbejder bevidst imod, og det gør ondt bare at snakke om, fordi tanken om at skulle sælge sit hjertebarn er svær. Vi vil gerne vokse og investere i markedsføring, så vi kan komme ud i flere lande i Europa og i USA.

– Jeg skal ikke have flere børn. Lige nu. Jeg har Maya og Endomondo.

LÆS OGSÅ: Du kan træne dig til højere løn