Natalie Foged
SPONSORERET indhold

Natalia vågnede en morgen op til, at der lå et nøgenbillede af hende på Facebook

Ulovlig deling af nøgenbilleder er ikke kun et teenage-fænomen. De fleste kvinder, der udsættes for digital chikane, er midaldrende kvinder, fortæller Dansk Kvindesamfund. En af de kvinder, der vågnede op til, at der lå et nøgenbillede af hende på Facebook, var 45-årige Natalia Fogel.

Af: Cille Lewinsky Foto: Franne Voigt
03. okt. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Forestil dig, at du vågner op til 30 venneanmodninger fra ukendte mænd på Facebook og samtidig har modtaget utallige beskeder fra dem om, at du har en flot krop, er en lækker og fræk MILF (Mother I would Like to Fuck, red.), eller at du skal have en lænke om foden og smides i havet. Det scenarie var virkelighed for Natalia Fogel for fire år siden.

– Jeg forstod ikke, hvad der skete. Hvordan havde alle disse mænd fundet mig? Det var først, da min ven ringede til mig og fortalte, at min ekskæreste havde lagt et nøgenbillede af mig på Facebook, at min verden brød sammen.

Det nøgenbillede, som var blevet lagt på Facebook, forestillede Natalia, der lå på alle fire med siden til kameraet. Ryggen var bøjet, numsen var løftet, og man kunne se det ene bryst og hendes kønsdele. Helt uvidende om, at hendes ekskæreste tog et billede af hende. Formentlig fra sin computer, for han "sad med et smøret smil og pegede":

– Billedet var taget meget tidligt i vores forhold. Det kan jeg se, fordi jeg dengang boede på Vesterbro. Jeg havde blokeret min ekskæreste, inden det her skete. Han havde før chikaneret mig på andre måder, så jeg havde oprettet en fake profil på Faebook, så han ikke kunne skrive til mig. Da min ven ringede, gik jeg ind på min fake profil og så billedet. Jeg gik i stå, da jeg så det. Min eks har gjort mange ting, der er kommet bag på mig, men lige det her... Jeg troede ikke, at man kunne synke længere ned som menneske. Han ramte et virkelig, virkelig ømt punkt.

LÆS OGSÅ: ”Jeg glemmer aldrig den nat, hvor jeg fik sms’en: Jeg tror, Jesper har filmet dig…”

Måtte flytte

Som professionel hiphopdanser og koreograf er Natalias krop et arbejdsredskab. Og det vidste Natalias ekskæreste. Derfor var delingen af nøgenbilledet det værste, han kunne gøre imod hende.

– Jeg har det med min krop, som sushikokke har det med deres knive. De skal være flotte og skarpe. Og som en del af hiphopverdenen er jeg meget påpasselig med at vise hud. Her vises kvinder ofte som sexobjekter i baggrunden af en musikvideo, men jeg vil ses for det, jeg kan, og ikke for mit udseende.

Sammen med billedet havde Natalias ekskæreste også skrevet hendes fulde navn, adresse og telefonnummer på Facebook. Derfor måtte hun flytte, få hemmeligt nummer og tage en pause – både fra sit arbejde og i sit liv.

– Jeg stoppede med at arbejde, for jeg kunne ikke bære, at folk måske havde set mig nøgen. Jeg arbejdede på det tidspunkt med udsatte unge, hvor det var vigtigt at udvise autoritet. Men jeg følte, at jeg havde mistet min autoritet. Hvordan kunne jeg stå over for Ali på 16 år og sige, at han ikke skulle lave kriminalitet, hvis han havde set mig nøgen? Det hele foregik nok mest i mit hoved, men tanken om, at nogen måske havde set mig nøgen, kunne jeg ikke klare.

– Og det påvirkede mig også i min fritid. Jeg tog ikke til koncerter og tog ikke med til ting i hiphop-miljøet, som jeg ellers var glad for. Samtidig fik jeg også en ny kæreste, som jeg ikke fortalte, hvad der var sket. Jeg kunne ikke bære at italesætte det, og samtidig ville jeg heller ikke føle mig som et offer. Jeg ville ikke hade min ekskæreste og give ham den fornøjelse, at det gjorde ondt, selvom det virkelig gjorde nas.

Natalie Fogel fik sine venner til at anmelde ekskæresten på Facebook, og hans profil blev lukket sidste år på Kvindernes Kampdag.

Handler om retfærdighed

Natalia endte med at fortælle den nye kæreste om nøgenbilledet, for han ville alligevel blive konfronteret med det på et tidspunkt. Det var hun sikker på. I mere end tre år figurerede billedet af Natalia nemlig på Facebook. I starten lagde ekskæresten det op flere gange dagligt, men med tiden gik der måneder imellem. Men op kom det – det var sikkert.

Efter adskillige henvendelser til Facebook, politiet og sågar ekskæresten skete der ikke noget, før Natalia sidste år fik nok og tyede til en alternativ metode:

– Jeg skrev til alle mine venner på Facebook og spurgte, om de ikke ville anmelde ham og billedet. Jeg frygtede selvfølgelig, at flere på den måde ville se billedet, men jeg håbede samtidig også, at det ville forsvinde.

Og det gjorde det. Hans Facebook blev lukket den 8. marts 2016. På Kvindernes Kampdag.

– Det var så fryd! Det gav mig en følelse af retfærdighed, selvom jeg stadigvæk ikke har hørt fra politiet. Jeg har anmeldt det for længe siden, men de her sager tager meget lang tid. Retfærdigheden er derfor ikke sket fyldest.

LÆS OGSÅ: Politikere om hævnporno: ”Vi har ikke en tryllestav. Alle skal tage afstand fra at ville se disse billeder”

Ligesom en voldtægt

I starten var afmagten og skammen altoverskyggende. I dag lever hun med den, men synes stadig, at det er svært at tale om:

– Jeg ved godt, at mange vil hade mig for at sige det her, men det føltes ligesom at blive voldtaget. Det var følelsen af ikke at kunne sige fra, ikke at kunne gøre noget.

Da nøgenbilledet af Natalia for første gang optrådte på Facebook for fire år siden, var det stadig et nyt og næsten ukendt fænomen. Mange af hendes venner forstod derfor ikke alvoren af det, Natalia havde været udsat for.

– Der var mange fordomsfulde spørgsmål som "er du ikke også selv skyld i det?" og "har du ikke godt vidst, at det blev taget?". Når man får mange fordomsfulde spørgsmål, ender man med at lukke i. Holde det for sig selv, selvom jeg havde brug for at få talt om det. Fordomme kommer af uvidenhed.
Mødrehjælpen blev Natalias redning. Her kunne hun tale med andre kvinder, som havde oplevet det samme. Nogen, hun kunne spejle sig i.

– Der er en stor forskel på, om det er en 13-årig teenagedreng, der deler et nøgenbillede, eller et voksent menneske. Det er forældrenes ansvar at opdrage deres børn til, at det ikke er okay at gøre sådan noget, men når det er en mand på over 30 år, der deler et billede, er det et strukturelt problem. Det handler om magt. Det var min ekskærestes værktøj til at få magt over mig.

Natalie Fogels ekskæreste tog magten over hende ved hele tiden at lægge nøgenbilledet ud på Facebook. Nu har hun taget magten tilbage.

Tager magten tilbage

I dag er der kommet et større fokus på problemet omkring digital krænkelse og chikane, som det officielt kaldes. Alligevel mener Natalia, at det stadig er tabubelagt at tale om, for dem som udsættes for det.

– Der var ingen behandling af eller studier omkring det her problem. Jeg er nu med i "Everyday Sexism Project" (internationalt projekt, der fokuserer på sexisme mod kvinder, red.), hvor vi er i gang med at oprette en offergruppe, for der er ingen steder at snakke med andre om det. Jeg har tit tænkt, at jeg i det mindste var voksen og havde lidt selvindsigt og selvværd, da det skete, men hold kæft, hvor har jeg tænkt på de unge piger, der oplever det. Hvis det kunne påvirke mig så meget, hvordan må det så ikke påvirke unge piger, der ikke har min erfaring?

Natalia er begyndt at danse igen. Bruger sin krop til det, den kan – for det har været vigtigt for hende at "få magten tilbage":

– Jeg vil ikke forhindre mig selv i at gøre det, jeg har lyst til. Hvis jeg har lyst til at stå nøgen ved vinduet i min lejlighed eller dele et billede af mig selv, så gør jeg det. Forskellen ligger i, at hvis jeg selv tager et billede med en kæreste, er jeg med og har sagt ja. Hvis han så deler det, siger det mere om ham end om mig. Men der er ingen, der skal lægge bånd på min krop. Jeg bestemmer selv. Jeg er kommet væk fra den skygge, der ikke tør noget, ikke tør gå på gaden. Det er her, min power ligger, og den har jeg taget tilbage.

ALT for damerne har forsøgt at kontakte Natalias ekskæreste for at få en kommentar - dog uden held.

5 gode råd: Sådan håndterer du digital chikane

1. Indsaml bevismateriale.
Screenshots fra hjemmesider, Facebook, Instagram, Snapchat eller andre online steder, hvor der ligger billeder eller film af dig. Tag screen shots af sms'er og mms'er, som er relateret til delingen. Dette gælder også, hvis nogen truer eller chikanerer dig. Gem al dokumentation!

2. Stop ulykken.
Tag straks kontakt til operatører af de forskellige hjemmesider og sociale medier, hvor indholdet er blevet delt.

3. Anmeld til politiet.
Anmeldelse kan ske på politiets Cyber Crime afdeling NC3. De håndterer sager, der handler om digital krænkelse og chikane: Politi.dk/da/borgerservice/anmeldelser

4. Kontakt StopChikane.
De hjælper dig med at finde hoved og hale i det hele, får lukket din telefon for uønskede opkald, tager kontakt til sociale medier, politi og advokater, søger billeder af dig selv, indsamler dokumentation osv.

5. Kontakt en advokat.
En advokat kan hjælpe dig med at vurdere, om du har et erstatningskrav, kan anlægge sag uden om politiet, og om der er tilstrækkelige beviser og dokumentation for krænkelsen.

Kilde: NJORD Law Firm, Dansk Kvindesamfund

Anbefalet til dig