Beretningerne vælter frem: Journalister, politikere og læger - hvem bliver de næste?
SPONSORERET indhold

Politikere står frem med vidnesbyrd: ”Han ville mere, så da hun sov, penetrerede han hende”

Over 300 politikere og over 600 læger har (indtil videre) skrevet under på opråb om, at sexisme og krænkende adfærd også er en del af hverdagen for dem.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
26. sep. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Én blandt os har haft besøg af en mandlig partifælle, som hun troede bare var en ven. Men han ville mere, så da hun sov, penetrerede han hende, holdt hendes hoved ned mod hovedpuden og gentog det flere gange i løbet af natten. Han vidste, at hun sov.

Én blandt os oplever ’hygge-sexisme’ i ungdomspartiet næsten hver evig eneste uge, og når hun siger fra og siger, at det ikke er sjovt, får hun at vide, at det jo bare er en joke, og at hun skal være mere positiv, hvis hun ikke vil ses som en negativ, sur skøge.

Én blandt os blev spurgt af en politisk kollega, om hun har en tilfreds kæreste. Da hun spurgte ind til, hvad han mente, spurgte han om, hun »spiser sæd til morgenmad«.

Sådan lyder tre af de 79 vidnesbyrd om sexisme og krænkelser, som en række politikere er stået frem med og har delt i Politiken.

Beretningerne er en del af en underskriftindsamling, hvor 322 politikere på tværs af politiske partier på Christiansborg har skrevet under på, at sexisme og krænkelser (også) er en del af hverdagen for dem.

Brevet kommer efter en uge, hvor flere politikere, bl.a. Venstres næstformand Inger Støjberg, Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Liselott Blixt og mangeårige Venstre-medlem Bertel Haarder, har ytret, at sexisme-debatten er gået over gevind.

Men nu melder flere partiledere, at de er rystede over problemets omfang og krænkelsernes karakter, og at de nu vil indføre forskellige initiativer, der skal tage hånd om problemet i deres partier.

”Jeg synes, at det er enormt modigt af de 322 kvinder, at de tør stå frem. Det har helt sikkert ikke været en nem beslutning. Tak fordi I råber op. Det er vigtigt at få sat ord på det her. Et problem skal anerkendes, før vi kan gøre noget ved det. Nu er det op til os som politiske ledere at sikre, at I bliver taget alvorligt”, skriver Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen på Facebook, hvor han understreger, at der nu vil blive indført klare retningslinjer for at håndtere krænkende adfærd og sexisme i partiet.

Også landets statsminister Mette Frederiksen ser med stor alvor på problemet og har nu hyret et advokathus, der skal undersøge omfanget af sexisme hos Socialdemokratiet:

"Vi har valgt at indlede et samarbejde med et advokatfirma, hvor man kan henvende sig om episoder, som man selv har været involveret i eller været bekendt med, så vi er sikre på, at der i hvert fald er en ramme for at konkrete situationer kan håndteres", siger Mette Frederiksen til Politiken.

Også lægerne siger fra

I skrivende stund har over 600 læger desuden skrevet under på en erklæring, der kræver et opgør med sexisme på de danske hospitalsafdelinger, de danske klinikker og på de danske universiteter.

“Jeg er blevet kaldt skattepige og lille mus. En overlæge spurgte, om jeg havde problemer med hormonspejlet for tiden”, lyder et eksempel fra underskriftindsamlingen.

Tidligere på måneden skrev over 1.600 kvinder fra mediebranchen også under på et støttebrev til Sofie Linde og et fælles opråb mod sexisme og krænkelser i mediebranchen.

Har du oplevet sexisme og krænkende adfærd på din arbejdsplads? Del din oplevelse med ALT.dk ved at sende den til tip@alt.dk – skriv ’sexisme’ i emnefeltet og læs mere her.

Deltag også i ALT.dks #MeToo-skole og bliv klogere på konkrete løsninger på seksuel chikane på arbejdspladsen.

Anbefalet til dig