SPONSORERET indhold

7 ting du (måske) ikke vidste om Simon Kvamm

Vidste du, at Simon Kvamm er religiøs, har en fortid på grønsværen og nær var havnet i en helt anden branche end musikken? Du kender historien om Drengene fra Angora og Nephew, men her er 7 ting, du måske ikke vidste om Simon Kvamm.

Af:: Amalie Louise Bernitt Foto: Lars E. Andreasen
29. sep. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Du kender ham som den blåhårede cykelrytter Pim de Keysergracht, som forsanger i Hugorm og frontmanden i dét der band om nevøen. Måske er han den ene af De eneste to for dig.

Kært barn har som bekendt mange navne, og det gælder også, når man hedder Simon Kvamm og har kreeret landeplager under et hav af kunstnernavne og i gæve samarbejder.

Nu står han i spidsen for danske sangtalenter som dommer i X Factor på TV 2.

Men hvem er han egentlig, ham multitalentet fra Drengene fra Angora? Vi har fundet 7 ting om Simon Kvamm, som du (måske) ikke vidste.

1. Privat kærlighed

Simon Kvamm er ikke meget for at tale om sit privatliv, og han holder sig konsekvent fra at tale om sin familie. Eller, det gjorde han i hvert fald, indtil han sidste år medvirkede i det populære TV 2-program Toppen af Poppen, som kræver ”at man kommer ud af sit skjold,” som Simon Kvamm så fint formulerede det. Her fortalte han bl.a., at han skrev Nephews gennembrudnummer, ’Movie Klip’, kort efter at have mødt sin kone, journalist og forfatter Stine Ellerbæk.

”Når jeg snakker om mine egne sange, så ville det være mærkeligt ikke at have dem (familien, red.) med i persongalleriet, for det er dem, der står allertættest på mig,” lyder det fra Simon Kvamm i programmet, inden han uddyber:

”Jeg har tidligere meget bevidst holdt mig fra at tale om min hustru og mine børn og set dem værende ude af det, jeg laver. Men jeg har været velvidende om, at når jeg går ind i det her følelsesmæssige rum, så kan jeg jo ikke lade være med at snakke om, hvor meget de betyder for mig.”

Simon Kvamm og Stine Ellerbæk blev gift i 2010 og har sammen døtrene Elinor og Alice.

2. Fra den ene vandkant til den anden

Fra Frederiksbergs storbycharme til Klitmøllers vindblæste skønhed og så en tur til historiske Dragør. Simon Kvamm er glad for vandkanter, og sidste år rykkede familien teltpælene op og flyttede tilbage til Sjælland efter at have boet en årrække i Thy. Og det er ikke nogen tilfældighed, at Dragør fangede parrets interesse.

”Efter vi havde boet i Klitmøller med cirka 1000 indbyggere midt i Nationalpark Thy, havde vi igen lyst til at bo et sted, hvor der både er luft og himmel og trygt for børnene at færdes. Selvom vi elsker København og Frederiksberg, hvor vi boede før, er vi blevet vænnet fra livet i den mere tætbefolkede og trafikerede storby,” har han tidligere fortalt til Amagernyt.

Musikeren og familien flyttede ellers i første omgang til Jylland, fordi han var træt af trafikken, nærmede sig 40 år og opdagede, at ”København var blevet et sted, hvor han surfede fra legeplads til legeplads med en dyr kaffe i hånden,” har han fortalt til Euroman.

Det var her – ved det vindblæste Vesterhav og langt fra Københavns travle menneskemylder – at Simon Kvamm fandt sin solokarriere. Og bandet Hugorm.

3. Larmer sig gennem en midtvejskrise

Hugorm er Simon Kvamms seneste musikprojekt, som han har etableret med vennerne Arni Bergmann og Morten Gorm fra Klitmøller. Han havde egentligt godt gang i Nephew, men besluttede sig for, at det var tid til at prøve nye ideer af.

Arni og Morten havde også tid i kalenderen til et sjovt musikprojekt, og det var ikke det eneste, de tre mænd kunne blive enige om, fortæller Simon Kvamm til TV 2:

”Vi mødte hinanden i Klitmøller, og vi har etableret bandet hjemme i Arnis’ garage. Stået og larmet der for ligesom at ventilere vores frustration over at være midt i livet og kun have udsigt til at dø derude i horisonten. Det skal man gøre et eller andet ved. Vores måde at takle det på var så at larme.”

Imens Simon Kvamm larmer med Hugorm, er Nephew sat på pause for en stund. Han står også bag projekter som De eneste to og Drengene fra Angora.

4. God for millioner

Det går ganske forrygende for den sjove sanger fra Silkeborg, og hans krøllede hjerne og høje arbejdsmoral har sørget for, at pengepungen bestemt ikke løber tør lige foreløbigt.

Ifølge Se og Hør kunne Simon Kvamm hive intet mindre end 2.672.362 kr. ud af sit anpartsselskab Walkie Talkie Boy i seneste regnskabsår.

Samme regnskab kunne også vise, at virksomhedens eneste ansatte modtager en månedsløn på små 270.000 kr., som svarer til en årsløn for mange danskere.

5. Gud, du almægtige

Vidste du, at Simon Kvamm er troende? Den nye X Factor-dommer har af flere omgange åbent erklæret sit tilhørsforhold til den kristne tro, og Gud har da også sneget sig ind i flere af hans sange gennem tiden. Se bare De eneste tos ”Jeg har ikke lyst til at dø”.

”Jeg føler bare, at der er en Gud, og det har jeg altid troet på,” har han tidligere udtalt til musikmagasinet Gaffa.

Simon Kvamm tror også på et liv efter døden og kalder sig ifølge Kristeligt Dagblad for ”fan af folkekirken”. Hans to børn er døbt, han går i kirke til højtider og højtideligheder, og det betyder noget for ham, at kirken eksisterer som et offentligt rum, fortæller han i interviewet.

”Jeg er ikke sådan en, der tror på Gud og dermed har en løsning på alt og kan finde ro i maven med det hele. For mig er troen og tvivlen uløseligt forbundet, og det at tro handler for mig om at respektere sin egen mangel på autoritet. Jeg er ikke den altoverskuende instans og har ikke den altafgørende suverænitet. Jeg er bare en brik meget længere nede ad stigen,” har han fortalt til Kristeligt Dagblad.

6. Silkeborg i hjertet

Silkeborg indeholder mere end Simon Kvamms barndomshjem. Det er også her, man finder Silkeborg IF, og lige netop dén klub står musikerens hjerte nær. Han spillede selv på grønsværen, indtil han fyldte 18 år, og han har stået bag klubbens indløbssang af flere omgange.

Med Silkeborg i hjertet kunne det heller ikke være anderledes, end at hans satireserie GURU, som blev sendt på DR2, foregår i den midtjyske fødeby.

7. Kunne have været journalist

Det er svært at forestille sig Simon Kvamm lave andet end at lege med musikkens – og komikkens - grænser. Men faktisk kunne han have endt i en helt anden profession. Nemlig som journalist.

Som ung kom Simon Kvamm ind på journalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor han også nåede at blive sendt i praktik på Metronome Productions. Her var han ifølge Gaffa med til at producere realityprogrammet Big Brother, inden han senere blev tilbudt en plads på DR Ung og blandt andet var med til at lave satireprogrammet Banjos Likørstue.

Det er også her, DR angiveligt fik øjnene op for Simon Kvamms satiriske talent, og mens sangeren fra Silkeborg begyndte at få småroller i diverse tv-serier, mødte han Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard. Sammen dannede de Drengene Fra Angora. Og så er resten historie.

Anbefalet til dig