New York
Foto: Nadia Parbo og Sam Horinne (billeder fra Maialino), Ryan Page (billeder fra Egg). New York er et overflødighedshorn af gode spisesteder. Her guider vi dig til nogle af de økologiske, traditionelle og ærkeamerikanske.

New Yorks restauranter

Spis som en newyorker

Gør ferien i New York endnu bedre med et lækkert måltid på en af de restauranter, som de lokale selv frekventerer lige nu. Vi guider dig til nogle af newyorkernes egne favoritter inden for tre kategorier: de økologiske, de ægte amerikanske – og de allermest hotte. Og husk: Her kan mad altid tages med, hvis man ikke kan spise op.


Økologiske restauranter i New York:

- Besøg dem, hvis du er til hjemlig atmosfære, sund mad og tilbagelænet stil.


 

"egg"

I Brooklyns hippeste kvarter, Williamsburg, ligger der en lille restaurant med det enkelte navn egg. Væggene er hvide, bordene er simple med en enkelt markblomst på hver – alt sammen med et touch af hjemlig hygge. Indehaver og kok George Weld kalder selv sin restaurant for „en økologisk bonderestaurant“, og det kan han sådan set have ret i, selv om egg ikke „bare“ er en restaurant i ordets gængse forstand. I byen Oak Hill har de deres egen farm, hvor de dyrker deres egne grønsager af højeste kvalitet, så de altid ved, hvor ingredienserne kommer fra. Og med farvekridt til at tegne på den hvide dug er der også noget at lave for børnene – og dig selv, hvis du føler dig i det barnlige hjørne.

Dyreste hovedret: $15 for andebryst med salvie-krydret kødsuppe, sennepsbrød, salat og andeconfit.

Klientel: Unge lokale, kunstnere og familier i weekenden

Madstil: Økologisk, overvejende sydstatsmad

Adresse: 155 N 5th Street (mellem Bedford Avenue og Berry Street), Williamsburg, Brooklyn

Anbefales: hvis du har tiden, så prøv deres weekendbrunch. Den er fantastisk ligegyldigt hvad du vælger.

Bordbestilling anbefales, men der kan kun reserves til aftenen. Kom tidligt (om-kring kl. 12) for at få et bord til frokost.

Pigandegg.com


 


"Pure Food & Wine"

Pure Food and Wine er enhver vegetar og madelskers drøm: Alle retterne er fyldt med smag, og alt er tydeligvis blevet kælet for i køkkenet. Menuen skifter hver sæson, så det alting er de mest smagsfulde ingredienser, der bliver tilberedt. Stemning og sundhed er i højsædet her, hvor man – hvis man er heldig – har en dejlig udsigt til Irving Place og fodgængerne udenfor. Pure Food & Wine er måske en smule dyrere end gennemsnittet, men der er kvalitet for hver en dollar.

Dyreste hovedret:
Ca. $26, men både menukort og priser skifter hver sæson.

Klientel: Veninder, par på date.

Madstil: Økologisk raw food.

Adresse: 54 Irving Place (mellem 17th og 18th Street), Union Square, New York

Anbefales: hvis I er mange, bør I smage kokkens udvalgte retter for $69

Bordbestilling anbefales, men det er ikke altid nødvendigt

Oneluckyduck.com


 

"Strictly Roots"

Strictly Roots er en lille oase midt i Harlem. Her kan du få rigtig meget mad for næsten ingen penge, mens du sidder sammen med de lokale og spiser de lækre vegetarretter. Stilen indenfor er meget tilbagelænet (med en værtinde, der tit danser løs til den tændte radio), og tit kan man se to mænd spille skak i hjørnet, mens de diskuterer deres venner og naboer. Og selv om Strictly Roots ligger i hjertet af berygtede Harlem, betyder det ikke, at der er kriminalitet ved hvert et gadehjørne. Tværtimod er der altid god stemning og gæstfrihed både i omegnen og inden for restaurantens døre.

Dyreste hovedret:
$7.50 for en stor, rå vegetarsalat med dressing

Klientel: Lokale

Madstil: Caribiske vegetarretter

Adresse: 2058 Adam Clayton Powell Boulevard (på hjørnet af 23rd Street), Harlem

Anbefales: Deres vegetarburger med salat. Mættende og lækker!

Bordbestilling behøves ikke

Amerikanske restauranter i New York

- Besøg dem for at få et skud ærkeamerikanske traditioner, se på stamkunder og nyde himmelske drinks.

"Jimmy’s Diner"

 

Jimmy’s Diner på Lorimer Street i Brooklyn har alt det, en god, gammeldags amerikansk diner burde have: hygge-snakkende, kaffe-drikkende kunder, velsmagende mad, der er mere end rig på kalorier, og en familiær, tilbagelænet betjening. Jimmy’s Diner er nabolagets stamsted med et alsidigt klientel: Her ser man både børnefamilier, folk, der ligner rockstjerner, folk, der ligner hjemløse og veninder med Gucci-tasker. Her serveres der morgenmad hele dagen („en god amerikansk tradition“, siger kokken), men det er ikke kun morgenmaden, der lokker folk til New Yorks bedste diner: Det er ganske enkelt alt på menukortet. Dyreste hovedret: $10 for en Cowgirl (vegetar med guacamole, jalapeños, barbecuesovs) eller Cowboy Burger (bøf med bacon, cheddar, jalapeños, barbecuesovs).

Klientel: Lokale

Madstil: God, gammeldags amerikansk, kaloriefyldt mad.

Adresse: 577 Union Avenue (mellem 10th og 11th Street), Brooklyn.

Anbefales: En Cowgirl burger med Tater Tots (friturestegte kartoffel-kugler).

Bordbestilling er ikke nødvendig

 

"Freemans"

Klientellet i Freemans er lige så alsidigt som menuen: Her kan man lige så godt støde ind i en fattig studerende som en rig bankmand fra Wall Street. For at komme ind må man gennem en lettere skummel gyde, men inden for døren venter der en restaurant, der lige så godt kunne være en jagthytte ude i skoven. Der er nok udstoppede dyr og træborde til at give et både sært og uforklarligt idyllisk indtryk. Og hvis du alligevel er her, så husk at snuppe en drink – ligegyldigt om der er alkohol i den eller ej, vil bartenderen mikse noget sammen, der smager decideret himmelsk.

Dyreste hovedret: $26 for grillet stegeflæsk, hvidløgssauterede rapini og chili salsa.

Klientel: Veluddannede folk i alle aldre og typer.

Madstil: Rustik amerikansk i sydstatsstil

Adresse: For enden af Freemans Alley (ved Rivington Street), Lower East Side

Anbefales: Den varme artiskokdip med brød til $10 – hvad end du bestiller, så tag den med. Den er bestemt pengene værd!

Bordbestilling kan kun lade sig gøre, hvis man er over seks mennesker – men anbefales stærkt. Hvis I er under, så kom tidligt – eller meget sent.

Freemansrestaurant.com

 

"Family Corner Restaurant"

Family Corner er noget så sjældent som en amerikansk diner med græsk islæt. Den ligger i udkanten af nabolaget Astoria i Queens, hvor hoveddelen af beboerne er af græsk herkomst. Inde på Family Corner er der en usædvanlig familiær tone. Man kan tit se ejeren sidde ved et af bordene og snakke med sine kunder, som er de gamle venner, og man selv bliver altid mødt med åbne arme – og kommer ud med en masse nye, græsk/amerikanske venner. Desuden er der usandsynlig billigt, og bagefter kan man jo brænde kalorierne af ved at gå en tur op og ned ad hektiske Ditmars Boulevard.

 

Dyreste hovedret: $7.75 for en burger a la Greco.

Klientel: Familier og ældre mennesker.

Madstil: Græsk-inspireret dinermad.

Adresse: 2102 31st Street (på hjørnet af 21st Avenue), Astoria, Queens.

Anbefales: Long island gyro eller burger med sweet potato fries.

Bordbestilling behøves ikke.

 

De hotteste restauranter i New York

- Besøg dem for den gode gastronomi, god stile og gæstfrihed!

 

"Maialino"

Maialino er noget så sjældent som en fin restaurant, hvor alle er velkomne. Her kan du komme valsende ind i jeans og en T-shirt, eller en fin kjole, hvis det er det, du har lyst til. De ansatte er altid snakkesalige (især hvis du sætter dig i baren), og maden er fremragende, hvad enten du er der til brunch, frokost eller middag. Indretningen på Maialino er af den klassiske italienske stil, og ud af vinduerne kan man se den smukke Gramercy Park, der ligger lige udenfor.

 

Dyreste hovedret: $48 for en bistecca af mørbrad, hvide bønner og rapini (også kaldet baby broccoli).

Klientel: Par på date, ægtepar, forretningsfolk, og alle indimellem.

Madstil: Italiensk

Adresse: 2 Lexington Avenue (mellem 21st og 22nd Street), Gramercy, Manhattan

Anbefales: Costolette Allo Scotaditto, lam og kål i sur/sød sauce

Bordbestilling er nødvendig

Mayalinonyc.com

 

"SD26"

SD26 er bestemt den fineste restaurant af alle ni udvalgte. Her er det en klar fordel at have redt sit hår og pudset sine fine sko, inden man træder indenfor. Maden er præcis som den skal være, tjenerne altid venlige, men det, der giver sd26 den ultimative „cool“-faktor, er deres interaktive vinsmagnings-maskine. Ja, det er rigtigt: en interaktiv vinsmagnings-maskine, så du kan vælge den helt rigtige vin til forretten, hovedretten og desserten. For det er nemlig en god idé at snuppe alle tre retter, så du kan gøre brug af deres tre retters prix fixe for $25 – retterne skifter alle ugens dage og giver ifølge tjenerne både energi og sundhed. Hvis ikke det kan friste, kan et besøg på SD26 dog godt gå hen og blive en dyr omgang.

 

Dyreste hovedret: $55 for en panderistet dover sole (fladfisk) med brunt smør og citron.

Klientel: Overklassefolk i alle afskygninger.

Madstil: Italiensk – og vinkendere vil elske deres varierende vinkort.

Adresse: 19 East 26th Street (mellem Broadway og 5th Ave), Flatiron District

Anbefales: Deres altid lækre 3-retters prix fixe, der skifter hver dag.

Bordbestilling er nødvendig og kan gøres på hjemmesiden.

Sd26ny.com

 

"ABC Kitchen"

Det allerbedste ved ABC Kitchen – ud over maden – er, at de har fundet de sødeste mennesker på jorden og ansat dem i deres restaurant. Straks, når du går ind i ABC Kitchen, vil du opleve, hvordan atmosfæren er på et sted, hvor alle virkelig elsker at være der. Her føler man sig velkommen og bliver altid mødt med ægte smil og varme. Restauranten er bygget i en landlig stil i alting fra de blide farver til træloftet, der giver stemningen et hak i den helt rigtige retning – og kig godt efter døren fra gaden – den kan være svær at få øje på.

Dyreste hovedret: $37 for ovnristede hummere (direkte fra Maine) med oregano og lemon-chili vinaigrette.

Klientel: Over- og middelklasse familier, forretningsfolk i møde.

Madstil: Sund bondemad.

Adresse: 35 East 18th Street (mellem Park Avenue og Broadway), Union Square

Anbefales: Langsomt kogt fjeldørred med sød/sur gulerodssauce med basilikum.

Bordbestilling er nødvendig.

Abckitchennyc.comVil du opleve Tel Aviv? Se rejseguiden til den israelske storby her.Nøgleord: New York, New Yorks restauranter, New Yorks spisesteder, økologiske, ærkeamerikanske,
Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide