Test af is
Foto: Monica Astadvoll ALT.dk har testet 12 af sommerens is.

Redaktionen tester: Her er sommerens bedste nye is

ALT.dk har testet en håndfuld af sommerens is-nyheder, så du slipper for at lukke al kulde ude af is-køleren, imens du beslutter, om du er en Magnum- eller Solero-person.

Solen har så småt fundet sin vej til Danmark, og det kan kun betyde én ting: Is-sæsonen er skudt i gang.

Mens du støver sommertøjet af, har ALT.dk derfor testet en håndfuld af sommerens is-nyheder, som vi har fået tilsendt fra producenterne – lige fra den syndige Magnum til frosne proteinbarer. Og vi tør godt love, at der er noget for enhver smag.

Testvinderen er en forførende chokolade-bombe, som er et helt måltid i sig selv. Men er du mere til de friske fornøjelser, kan du finde en skyggeplet og nyde en økologisk sorbet-drøm i et stille øjeblik.

Få dommen over 12 af sommerens is i testeresultaterne herunder.

Ben&Jerry’s - more is more

Produkt: Ben & Jerry’s Peanut Butter Cup ‘Wich
Beskrivelse: Peanutbutter-is rørt med peanutbutterfyldte chokoladestykker og omgivet af to chokolade-chip cookies.
Vejledende pris: 30 kroner
Producent: Frisko

Redaktionens vurdering:
Hvis du er typen, der altid bestiller en dobbelt Frappuccino med karamelsovs, kakaopulver og ekstra flødeskum, er denne is lige noget for dig. Der er smæk på smagen, og de saltede undertoner og knasende peanuts er gode til den meget fløde-tunge is. Cookien er til den bløde side, hvilket skilte vandene på redaktionen - og så var der ingen, der bed specielt meget mærke i, at isen indeholdt peanutbutterfyldte chokoladestykker. Ser man derfor bort fra, at det er en noget vulgær is, så får du god smag for pengene.

 

Breyers Isbar - lover meget, men skuffer

Produkt: Breyers isbar
Beskrivelse: Proteinrig isbar med lavt sukkerindhold på 7 gram pr. bar. Isen er en kombination af vanilje og karamel tilsat peanuts.
Vejledende pris: 20 kroner
Producent: Frisko

Redaktionens vurdering:
Indpakningen henleder mest af alt tankerne til en klassisk proteinbar, og derfor var der høje forventninger til Breyers Isbar her på redaktionen. Desværre blev vi temmelig skuffede over resultatet. Is-smagen var kedelig og kortvarig, og de peanuts, der blev lovet på indpakningen, var svære at smage. Chokoladeovertrækket var det mest spændende ved isbaren.

 

Magnum (testvinder) – en sand crowd-pleaser

Produkt: Magnum Praliné pind-is
Beskrivelse: Hasselnøddeis med karamel, overtrukket med mørk chokolade med stykker af karamelliserede hasselnødder.
Vejledende pris: 26 kroner
Producent: Frisko

Redaktionens vurdering:
Her har vi at gøre med en sand crowd-pleaser – specielt hvis du er en Magnum-elsker. Isen er cremet, mørk og med en lækker hasselnøddesmag, der på ingen måde smager syntetisk. Dens søde smag gør sig godt med den hårde chokoladeskal, hvis intense chokoladesmag virkelig kan noget. Du skal dog have god plads i maven, hvis du kaster dig ud i en Magnum Praliné – den er nemlig et helt måltid i sig selv.

Den tykke chokolade med et solidt knæk og god chrunch står i god kontrast til den både cremede og luftige – ja, næsten lidt mousse-agtig – is. Sværger du til chokolade, nødder og tunge smage, er denne is derfor lige noget for dig.

 

Marabou – en klassiker i sin liga

Produkt: Marabou is-vaffel
Beskrivelse: Chokolade-vaffelis med chunks af Marabou-mælkechokolade.
Vejledende pris: 32 kroner
Producent: Frisko

Redaktionens vurdering:
Denne is er, hvad den lover: En klassisk vaffelis med chokolade og (masser) af vaniljeis. Den er tung, og temmelig stor, men også et sikkert hit, når det kommer til smag. Mælkechokolade og cremet is er svært at gøre forkert. Vi har helt sikkert smagt noget lignende, og vidste vi ikke bedre, havde vi aldrig gættet, at der er tale om Marabou-chokolade.

Vaflen er sprød og lækker, hvilket er en sjældenhed for fryser-is, og det er lækkert med små, sprøde chokoladestykker i vaniljeisen. Dog er chokoladeovertrækket lidt tyndt og uden knæk.

 

Mejerigaardens chokoladeis – ikke en wow-fornemmelse

Produkt: Mejerigaarden Økologisk Chokolade flødeis
Beskrivelse: Økologisk chokoladeflødeis med mørkt chokoladeovertræk og puffede ris
Vejledende pris: 28 kroner
Producent: Premier Is

Redaktionens vurdering:
Kvalitet og gode råvarer karakteriserer denne fine, lille is fra Mejerigaarden. Desværre er den bare ikke en is, man husker, når det kommer til smagen. Chokoladeisen er meget mild, og fløden smager lidt for tungt igennem. Dog er chokoladeovertrækket med puffede ris lækkert og stærkt i smagen, hvilket hæver isen fra en standardplacering. Derudover er det ikke helt uden værdi, at indpakningen er utrolig fin.

 

Mejerigaardens jordbæris – et syrligt twist

Produkt: Mejerigaarden Økologisk Jordbærfløde flødeis
Beskrivelse: Økologisk jordbær flødeis med mørkt chokoladeovertræk
Vejledende pris: 28 kroner
Producent: Premier Is

Redaktionens vurdering:
Selv redaktionens skeptikere blev positivt overrasket over den lækre jordbærsmag i denne økologiske flødeis. Bærsmagen var karakteristisk og lækker, ligesom de små frysetørrede jordbær-overraskelser gav et frækt, syrligt twist. Sammen med den mørke chokolade er smagen skøn og afbalanceret. En god gedigen is i sin klasse, som er meget ”lige-til” og helt sikkert også vinder pluspoint på sin flotte indpakning.

 

Mejerigaardens sodavandsis – det friske valg

Produkt: Mejerigaarden Økologisk Solbærsaftig
Beskrivelse: Økologisk solbærfrugtis.
Vejledende pris: 14 kroner
Producent: Premier Is

Redaktionens vurdering:
Her på redaktionen var vi vilde med denne lille, friske is, hvor de naturlige råvarer smager igennem. Der er ikke de store dikkedarer ved ispinden, som er god, hvis du vil have et friskt pust på en varm sommerdag. Solbærsaften smager friskt og syrligt, uden at gå i tænderne, og her får du en ægte kvalitets-sommer-is uden at skulle betale i dyre domme.

 

Thy-Vaffel (Bedst til prisen) – kvalitets-vaflen

Produkt: Premier Thy Vaffel
Beskrivelse: Lille vaffel med vaniljeflødeis, jordbærsauce og mandler.
Vejledende pris: 17 kroner
Producent: Premier Is

Redaktionens vurdering:
En god, cremet flødeis lavet på gode råvarer skal man lede længe efter, når det kommer til fryser-is. Men her er altså en is, der langt hen ad vejen minder om en gammeldags vaffel-is med en sprød bund. Den er klassisk, traditionel og med marmelade og nødder på toppen. Smagen af vanilje brænder igennem, og skulle der endelig være noget at komme efter, så er det, at den er lidt halvkedelig og forudsigelig.

 

Yankiebar i isudgave – spøjs karamel

Produkt: Premier Yankie Isbar
Beskrivelse: Lille isbar med Yankie-smag af kakaoflødeis og karamel.
Vejledende pris: 25 kroner
Producent: Premier Is

Redaktionens vurdering:
Karamellen smager meget syntetisk, og chokoladeisen synes mest af alt lidt ligegyldig, fordi den ikke smager af specielt meget. Smagsdommerne sad tilbage med en tung fornemmelse i maven og en svært definerbar eftersmag af karamel, som ikke var et hit. Samtidig forvoldte det en del problemer at spise isen, der hverken har vaffel eller pind som håndtag, hvorfor hænderne får varmet bunden, inden man når dertil. Dog er chokoladeovertrækket lækkert og med et godt knæk.

 

Yankie med mandler – forudsigelig og kedelig

Produkt: Premier Yankie Mandel Isbar
Beskrivelse: Kakaoflødeis med karamel og mandler overtrukket med mælkechokolade.
Vejledende pris: 25 kroner
Producent: Premier Is

Redaktionens vurdering:
Det er ikke smagen, som dominerer i denne frosne udgave af en Yankie-bar. Isen er halvkedelig og har ingen eftersmag, ligesom karamellen smager lidt besynderligt. Dog er mandelstykkerne en glædelig overraskelse, ligesom det tykke lag mælkechokolade smager skønt. I modsætning til sin søster-is, er der langt mere karamel i denne mandel-udgave, hvilket er lækkert, hvis du kan lide den slags.

 

Solero – fræk overraskelse

Produkt: Solero med fersken-smag
Beskrivelse: Økologisk lemonade-is med smag af ferskener.
Vejledende pris: 14 kroner
Producent: Frisko

Redaktionens vurdering:
Denne is delte vandene på redaktionen. Alle var enige om, at det var en sjov og fræk overraskelse med isens marmelade-agtige indre kerne – men så stoppede det også der. Smagen er temmelig syntetisk, mente nogle, mens andre var vilde med de fersken-agtige toner. Ikke desto mindre er der tale om en kreativ is, som overrasker, og som tænker ud af boksen. Kadeau for det.

 

Raket-is – udefinerbart børnehit

 

Produkt: Rocket
Beskrivelse: Farverig limonade-is med smag af hindbær, appelsin og ananas. 
Vejledende pris: 14 kroner
Producent: Frisko

Redaktionens vurdering:
Isen dufter allerede syntetisk, da indpakningen brydes. Den ser også lidt syntetisk ud med sine kraftige farver og legende form. Smagen er temmelig udefinerbar og en smule kunstig, ligesom vi følte os snydt, da vi opdagede, at det kun er et tyndt ydre lag, der kommer i tre farver. Indersiden er blot én stor blok, som smager af en slags orange-saft. En sjov børne-is, der dog smagsmæssigt ikke har ret meget at byde på.

Se, hvad vi ellers skriver om: Ispinde, Sommer og Kultur