Lola Jensen: "Mange ser livet som et projekt"
SPONSORERET indhold

Lola Jensen: "Mange ser livet som et projekt"

Som mor drager du et lettelses suk, når du første gang hører din nyfødte græde, men herefter begynder en nervepirrende rejse fuld af bekymringer. Slap af, siger familievejleder Lola Jensen.

Af: Tina H. Rogers
03. dec. 2009 | Børn | Vores Børn

Mødregruppen sidder allerede afslappet med deres café latte, da du kommer halsende med din lille skrigeballon under armen.

“Undskyld jeg kommer for sent, men Albert vil selvfølgelig ikke sove. Han plejer ellers altid at sove to timer lige nu”, siger du undskyldende på intetanende Alberts vegne.

Mødregruppen er fuldstændig ligeglad med Alberts sovevaner, men for mange mødre er det altafgørende at fremstå som en tjekket mor.

LÆS OGSÅ: 3 mødre: De bedste tips til din barsel

Som nyfødt skal den lille med på farten – helst i moderigtig påklædning – og senere bages med stor flid overvældende fødselsdagskager til skoleklassen for en bakke flødeboller sender ikke det helt rette signal om overskud og engagement.

Livet som projekt

– Jeg oplever, at mange par ser livet som et projekt. Når de har fået uddannelse, lejlighed og samtalekøkken, så er prikken over i’et et få et barn. Det handler ikke som tidligere om artens overlevelse og kommer ikke bare dumpende, men planlægges nøje og signalværdien er vigtig. For mange er det derfor også helt utænkeligt at lægge sin nyfødte i en brugt barnevogn, da det ikke harmonerer med, hvordan de ønsker at blive opfattet, siger familievejleder Lola Jensen, der i over 30 år har inspireret forældre via sine bøger, kurser og foredrag.

Kan andre lide mit barn?

I løbet af årene er forældrenes bekymringer ikke blevet mindre. Mens de første måneder typisk går med frygt for den lilles helbred og vuggedød, afløses disse bekymringer af et stærkt behov for, at andre skal kunne lide barnet.

LÆS OGSÅ: 'Børns største udfordring i dag er deres mødre'

– Når barnet fra 1½-årsalderen vender sig mod verden, begynder forældrene at bekymre sig over, om barnet mon bliver afvist. At andre børn kan lide barnet er meget vigtigt for forældrene, og hvis barnet ikke umiddelbart har nogen at lege med ved afleveringen om morgenen, så kan særligt mødrene få så ondt i hjertet, at de måske ringer til institutionen og tjekker senere på dagen, siger Lola Jensen. Anerkendelsen fra de små venner er vigtig, men ligeså vigtigt er det for mange forældre, at deres børn er vellidt af de voksne i barnets liv.

– Forældre ønsker at signalere, at de har styr på hele pakken, og opdager de mod deres forventning noget ved barnet, der ikke lige svarer til forventningerne, så opstår frustrationen hos forældrene. Barnet har jo naturligvis sider, der både ligner en selv men også træk fra partneren, og jeg oplever mange forældre, der bruger meget energi på negative tantebemærkninger i forhold til barnet , siger Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: Mor på sociale medier: Drømmen om mand, barn og likes

“Ja, han fik jo lidt stritører, og vi overvejer selvfølgelig en operation”, lyder det måske fra moren, hvis barn er velsignet med stritører, og den lille rødtop får også gerne en bemærkning med på vejen som:  ”Ja, han er jo rødhåret, men det kan han jo ikke gøre for”. Forældrene skynder sig således at sige det, som de forventer, at andre tænker, når de ser barnet første gang.  Ifølge Lola Jensen er de negative bemærkninger om barnets udseende eller opførsel dog kun med til at forstærke frustrationerne.

– Siger du igen og igen til dit pylrede barn, at det er et pylrehovedet, så fortsætter det med at pylre og hidser du dig op, når dit barn spiser bussemænd, så kan du være sikker på, at det gumler videre, siger familievejlederen.

Se dit perfekte barn

I stedet anbefaler Lola Jensen, at forældre fortæller sig selv, at de har det perfekte barn og fokuserer på barnets stærke sider.

– Den billedskønne model er jo ikke nødvendigvis charmerende, men bare flot. Vidunderlig udstråling kommer af selvværd, hvilket barnet får, når det har muligheden for at tro på sig selv. Hviler man i sig selv og det barn man har, så opfatter både barnet og verden det. Går man for meget op i idealerne, så vokser frustrationerne, siger Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: Sofia Manning: “Vi mødre glemmer at være os selv”

LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd

LÆS OGSÅ: Mødregruppen – dine nye bedste veninde