Kongelige tvillinger
SPONSORERET indhold

Royal barnedåb: Så blev tvillingerne døbt

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys tvillinger blev døbt den 14. april 2011, og de kom til at hedde Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda. En meget stor overraskelse, siger Mit Barns Navns navneforsker, Eva Meldgaard.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
10. dec. 2012 | Børn | Vores Børn

Dengang Prins Joachim og Prinsesse Alexandra gav navn til lille prins Felix (døbt 2002), gik der et sug igennem den danske befolkning. Ingen havde forventet det navn. Også ved den royale barnedåb i Holmens Kirke blev Danmark overrasket, da de nye tvillinger skulle navngives.

“Vincent har aldrig nogensinde været et kongenavn,” siger Eva Meldgaard. “Selv om det er svagt på vej op, har det navn aldrig været populært før i Danmark, og det er et meget usændvanligt valg. På engelsk er navnet mere almindeligt, og så har vi jo også en verdensberømt Vincent, nemlig Vincent Van Gogh, selv om det næppe er ham, der har lagt navn til den lille nye prins,” siger Eva.

LÆS OGSÅ: Kongelige tvillinger

At begge børn bærer grønlandske navne er til gengæld ikke nogen overraskelse, da Kronprins Frederik som bekendt er meget glad for Grønland. Allerede da lille Prins Christian skulle døbes, havde mange spået, at et grønlandsk navn ville komme med i navnerækken, men det skete ikke dengang.

Vincent vil blive mere populært fremover

Eva Meldgaard forudser, at Vincent vil fortsætte sin vej op ad navneranglisten og blive mere populært fremover, men hun tror ikke på, at Josephine vil blive et modenavn.

“Josephine er faktisk et navn, der er på retur. Det har været et modenavn for 10-15 år siden, men lige nu er det de korte navne som Asta, Liva og Emma, der er fremme,” fortæller Eva Meldgaard. Begge prinsessebørnene har lange, “svungne” navne med meget lydlig dramatik, og det vil være spændende at se, hvad Josephine vil blive kaldt i daglig tale, da storesøster Isabella ikke hedder andet end Bella i daglig tale.

Josephine har dog en royal klang. Oscar d. 1. (1799-1859) af Sverige havde en dronning, der hed Josefina (1807-1876), og så er der Kejser Napoleons (1769-1821) kone, Josephine (1763-1814).

Den spanske Kronprins Felipe, som er en af fadderne, og som var in absentia ved dåben i dag, er søn af Dronning Sofia, så den forbindelse giver os en forklaring på valget af mellemnavn, fortæller Eva Meldgaard. Og så er der selvfølgelig Dronning Margrethes egen moder, Dronning Ingrid, som har Sofia i sin navnerække.

Konge- og dronningenavne

Frederik er et klassisk, dansk kongenavn, og Alexander er dels meget populært i øjeblikket, og Prins Nikolai hedder det også som mellemnavn. Alexander er desuden et russisk tsarnavn, blandt andet var Kong Christian d. 9.’s datter, Dagmar, gift med Tsar Alexander d. 3.

Mathilde har været dronningenavn i Danmark med Karoline Mathilde (1751-1775), som var gift med Christian d. 7. men mest kendt for sin kærlighedsaffære med livlægen Struensee. Der er også Arveprins Knuds kone, Caroline Mathilde (1912-1995), men navnet rækker nok nærmere tilbage til Kronprinsesse Marys australske rødder, idet Australiens uofficielle nationalsang er “Waltzing Mathilda,” siger Eva Meldgaard til Mit Barns Navn.

En fin måde at binde de to landes traditioner sammen på, synes vi her på Mit Barns Navn.

LÆS OGSÅ: Navnemaskinen – Find inspiration til dit barns navn

LÆS OGSÅ: Navne: Det skal du ikke kalde dine tvillinger

LÆS OGSÅ: Far til tvillinger: "Det er hårdt, vildt og sindssygt"