Rejse
SPONSORERET indhold

Rejsehåndbog til din babys første ferie

Få de bedste råd og tips, uanset hvilken type ferie I skal på med jeres baby.

Af:: Louise Mørup Sonne
17. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Den første ferie med baby er skøn, men kan også byde på stress og overraskelser, hvis du ikke er forberedt.

Nedenfor får du nogle gode råd, der er værd at have i baghovedet, hvis I skal hygge på stranden herhjemme, på campingferie, til en storby eller på campingferie.

Baby på stranden

Er I på ferie med en lille tumling, så benyt jer af strandkanten og soppebassinet. Svømmevinger og andet smart babyudstyr hæmmer blot den lilles bevægelsesfrihed.

Nogle babyer holder dog af at flyde lidt rundt i en badering – selvfølgelig under opsyn – hvilket styrker balancen.

… Beskyt dit barn mod solen

… Hold jer ude af solen mellem kl. 12 og 15.

… Giv baby solhat på, som dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke.

LÆS OGSÅ: Huskeliste til babys første ferie

Husk babysolbriller med UVA- og UVB-beskyttelse.

… Klæd baby i løst og tørt tøj. Vådt tøj giver ikke samme beskyttelse, så husk at skifte, hvis tumlingen har plasket sig til i vandkanten.

… Brug badetøj med solbeskyttelse.

… Smør baby ind i solcreme over hele kroppen – husk ansigt, nakke, ører, fødder og hovedbund, hvis den lille mister hatten. Brug faktor 15 eller mere.

… Smør baby ind, 20 minutter før I begiver jer udenfor. Brug cirka 20 ml, eller hvad der svarer til en barnehåndfuld. Husk at smøre ind flere gange i løbet af dagen. Det er vigtigere, at du bruger en tilstrækkelig mængde solcreme, end at du bruger en høj faktor.

LÆS OGSÅ: Børn i solen

… Skyggereglen: Hvis skyggen er kortere end dit barns højde, skal du bruge solbeskyttelse.

… Lad aldrig helt små børn, som ikke kan kravle eller gå, opholde sig i direkte sol.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen 

Baby på flyet eller i bilen

Undgå køre- og luftsyge Heldigvis får de færreste babyer transportsyge, men under alle omstændigheder kan du gøre en del for at forebygge utilpashed:… Få barnet til at sove under turen.… Henled opmærksomheden på landskabet, helst på noget et stykke ude i horisonten, så det ikke ‘bevæger sig’ for hurtigt.… Sørg for god udluftning og frisk luft.… Undgå varme. Giv hellere baby mere tøj på, hvis der bliver køligt i bilen.… Undgå at spise og ryge i bilen. Tung luft øger risikoen.LÆS OGSÅ: Sådan undgår dit barn allergi… Undgå at tegne eller læse bøger.Kilde: netdoktor.dk, sygeboern.dk

Baby på charterferie 

Væske væske væske – husk masser af væske til baby på de varme destinationer.

… Baby kan nemt miste sin appetit i varmen. En del af den nødvendige væske samt vigtige salte kommer fra den mad, barnet spiser, så I bør være ekstra opmærksomme på, om den lille får nok at drikke. Husk at have vand med overalt.

… Giv barnet væske, som indeholder både salte og kalorier. Ammer du, har du den perfekte blanding lige ved hånden, mens større børn kan drikke frugtsaft eller fortyndet juice. Sodavand kan bruges som supplement, men indeholder ikke en optimal saltsammensætning.

LÆS OGSÅ: Sådan klarer dit barn varmen

… Hvis barnet sveder, har det behov for ekstra salt. Hvis din baby kan finde ud af at spise chips, er det en nem måde at få lidt hurtigt salt. I tropisk klima bør maden saltes ekstra.

… Hold øje med, om barnet tisser, eller om bleen er våd mindst hver fjerde time. Det giver en god fornemmelse af, om baby får væske nok.

Kilde: netdoktor.dk

Pas på babys mave i udlandet

Hvis du udelukkende ammer, giver det sig selv, hvad den bette skal have at spise. Men hvis baby er gået i krig med kop og gaffel, er der nogle forholdsregler, som er gode at huske, når I spiser udenlands:… Sørg for, at kød mm. er gennemstegt.… Undgå frisk frugt, som I ikke selv skræller.… Tjek, at vand på flaske er fra et anerkendt mærke og ikke har været åbnet.… Undgå isklumper.LÆS OGSÅ: Mor, jeg har ondt i maven!… Undgå is og mælkeprodukter fra ikke anerkendte firmaer.… Køb ikke mad fra gadekøkkener.… Skulle baby få ‘turistmave’, så sørg for ro, sval temperatur og masser af væske (mellem halvanden og toenhalv liter i døgnet afhængig af alder og vægt). Løskogte ris, kiks, ristet brød, toast og skrællet frugt som banan og æble er godt for en lille mave i oprør.… Hvis diarréen fortsætter, eller barnet har høj feber, er sløvt eller på anden måde har det dårligt, skal I kontakte en læge.Kilde: netdoktor.dk

Baby på campingferie og i naturen

Naturen byder på dejlige oplevelser, men værd opmærksom på flåter og insekter, når du har baby med.… Kig dig selv og børnene grundigt efter, når I har været på tur.… Flåten sidder med hovedet nede i huden, og det er vigtigt, at du får hele dyret med ud. Klem ikke på dens krop; så risikerer du, at den tømmer sin mave, hvor borreliabakterien findes.… Med en smal pincet kan du tage fat om flåten så langt nede om hovedet om muligt. Træk langsomt og sejt, indtil den slipper.… På apoteket kan du købe en flåt-tang eller en flåtfjerner, der anvender fryseteknik og dræber flåten hurtigt og sikkert.LÆS OGSÅ: Førstehjælp mod sommerens små fjender… Hold dig fra husråd som at dreje flåten rundt, brænde den eller smøre vaseline på.… Hvis hovedet bliver siddende, så kontakt lægen.… Hold øje med symptomer på borreliose. Specielt en rød plet, som gradvist bliver større og får et blegt område i midten. Viser sig typisk en til fire uger efter biddet. I sjældne tilfælde er der ingen symptomer.Kilde: netdoktor.dk

Sådan undgår I insektstik og -bid

… Hold barnet på afstand af blomster, blomstrende buske og træer og træstabler, der tiltrækker insekter.

… Vær opmærksom, når baby spiser udendørs. Undgå søde sager, der tiltrækker insekter.

… Hold igen med parfumeret creme og farvestrålende tøj.

… Giv den lille lange ærmer, lange bukser og sokker på, når der er mange insekter. Når bæstet har bidt

LÆS OGSÅ: Ferie uden planer

… Rens med vand og sæbe, og fjern brodden ved at skrabe den af – tryk ikke brodden ud.

… Ved bi- og hvepsestik kan du suge giften ud med en giftsuger fra apoteket.

… Hold det angrebne sted opad for at forhindre unødig hævelse.

… Smør eventuelt lokalbedøvende salve på stikket, eller bedøv med en isterning i en vaskeklud.

… Hvis hævelse eller udslæt tiltager, hvis stikket bliver rødt, varmt og ophovnet, eller hvis barnet bliver dårligt, skal I kontakte lægen.

Kilde: netdoktor.dk