Børge Mogensen
Hør om den verdenskendte møbeldesigner Børge Mogensen (1914-1972) i ny podcast.

Ny podcast: Verdensberømt dansk møbeldesigner gemte på dyster hemmelighed

Tremmesofaen, jagtstolen og FDB gyngestolen. Børge Mogensen var en gudsbenådet møbelsnedker, men under det succesfulde ydre nagede de indre konflikter, afslører designerens søn, Thomas Mogensen, i ny podcast fra Talk Town.

Børge Mogensen var verdensberømt for sit ikoniske, funktionelle design til folket, men bag det talentfulde ydre, gemte der sig også en fortvivlet mand. Det afslører møbelsnedkerens yngste søn, Thomas Mogensen, i den nye podcast ”Møbelmestrene”, der stiller skarpt på en lang række danske møbeldesignere, der i årtier har gjort Danmark til en af verdens førende designnationer.

”Han var ikke tilfreds med sig selv og sit eget liv, hvis du tager møblerne væk. Bestemt ikke. Han bearbejdede sit liv gennem møblerne. Han var dybt deprimeret indimellem og langt, langt nede. Han var bestemt ikke tilfreds, men det har været en drivkraft i sig selv,” fortæller sønnen i podcasten, der kan høres i appen Talk Town.

Som leder af FDB møbler skabte Børge Mogensen møbler i massiv eg og kernelæder til hverdagsbrug. Han kastede sig over alt fra spisebordsstole til havebænke og børnemøbler i sin glorværdige karriere, og de fleste danskere er vokset med hans kreationer i hjemmet. Også RnB-stjernen Beyonce har taget hans ikoniske design til sig i musikvideoen til sangen ”Sandcastles”.

Udadtil har Børge Mogensen været en succesfuld håndværksmester, men på de indre linjer rasede stormvejret.

Bølgerne gik sommetider højt i hjemmet i Gentofte, når samarbejdspartnere kom på besøg for at diskutere design og produktion, husker Thomas Mogensen. Børge var en mand med markante meninger. Men det blev først rigtig grelt, da der kom lidt flere bajere på bordet, end hvad godt var.

”Børge var et konfliktfyldt menneske, der havde sine problemer og skabte problemer – også for min stakkels mor indimellem. Ikke mindst,” fortæller sønnen, der både har skrevet en bog og lavet en film om sin berømte far.

I 1967 nåede Børge Mogensen et hidtidigt lavpunkt, da han blev taget for spirituskørsel, mens han sov en brandert ud i siden af vejen. Det kostede ham en tur bag tremmer.

”Selv da han røg i spjældet for spirituskørsel, havde han tegneblokken med sig, jeg var ude og besøge ham i Vestre fængsel. Jeg tænkte: Det har du fandeme godt af, du slipper ikke fra at køre spirituskørsel. Han havde det helt ad helvede til, indtil han fik sin kvadrerede blok,” griner Thomas Mogensen og fortæller, at der kom en serie plejehjemsmøbler ud af opholdet, og at Børge meget vittigt havde sagt, at han nu endelig forstod sin mangeårige fascination for tremmer.

I de efterfølgende år led Børge Mogensen en trist skæbne. Få resten af historien om den mangefacetterede snedker i podcasten ”Møbelmestrene”, hvor efterkommerne og bekendte af Danmarks største møbelkunstnere gør os klogere på deres liv og arbejde. Undervejs i podcastserien sætter vi bl.a. også spot på Hans Wegner og en af tidens få kvindelige møbelpionerer.

LYT TIL BEGGE AFSNIT OM BØRGE MOGENSEN LIGE HER

moebelmestrene_BoergeMogensen.jpg

Om podcasten "Møbelmestrene"

moebelmestrene_cover.jpg

Er du vokset op med FDB-møbler og en PH-lampe over spisebordet, eller har du først som voksen kastet din kærlighed på de danske møbelklassikere? De fleste danskere er på fornavn med møbeldesignere som Hans, Arne, Børge og Verner, der for mange årtier siden gjorde Danmark verdensberømt som en moderne designnation.

Men hvem var de egentlig, snedkerne, arkitekterne og menneskerne bag møblerne? Journalist Christina B. Kjeldsen dykker ned i arkiverne og taler med efterkommere, kollegaer og andre spændende folk, der fører os et skridt nærmere møbelmestrene, deres liv og storhedstid.

Lyt til podcasten her

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Møbler, Podcast, Designklassikere og Dansk Design