Boligindretning
SPONSORERET indhold

Drøm dig væk til dette skønne feriehus midt i den finske skærgård

Johanna og Jari har selv bygget et lille sort sommerhus med tilhørende gæstehus midt i det rå landskab i den finske skærgård.

Foto: Krista Keltanen/Living Inside
10. jul. 2018 | Bolig | BoligLiv

Johanne og Jari fandt deres lille ø i den finske skærgård i 2007. Den var fuldstændig tilgroet og nærmest umulig at lægge en båd til ved. Men det afskrækkede ikke parret, der tidligere havde tilbragt mange somre på Johannas mors ø og derfor var vant til øliv, vild natur og sejlads.

– På trods af alt vidste vi, at denne ø skulle være vores. Vi startede med at bygge en anløbsbro, der var robust nok til, at vi kunne gå i land med masser af ting under armen. Vi bringer nemlig næsten alt med os herud, også drikkevand, fortæller Jari. Den første sommer på øen blev brugt på at rydde grunden og bygge et udendørs toilet og et lille gæstehus. Senere blev selve huset bygget med stue i den ene ende, et spiseområde i midten og sauna i den anden ende – og med en overetage, der rummer sovepladser. Parret tegnede huset sammen med en arkitekt, og det var vigtigt for dem, at det færdigbyggede hus ville klæde landskabet. Nu står det 45 kvadratmeter lille hus helt sort, enkelt og diskret imellem træerne og med udsigt til vandet og træerne.

Udeliv fra morgen til nat

Huset er forsynet med en lang delvist overdækket terrasse.

– Vi tilbringer det meste af tiden udenfor, så vi behøver ikke meget indendørs plads. Vi spiser, hygger og arbejder udenfor til sent om aftenen, hvor vi lister ind for at sove, fortæller Johanna. Familien bor resten af året i landsbyen Luvia, der ligger en halv times kørsel og et kvarters sejlads fra det lille hus på øen. Så de kan besøge sommerhuset, så tit de vil, dog ikke om vinteren, når skærgården fryser til. Om sommeren nyder de enkle fornøjelser som at spise morgenmad i timevis udenfor og lave mad i det fri om aftenen.

Jari er glad for at fiske, mens Johanna elsker at lave mad. Der er ikke elektricitet på øen, så det foregår ved et par gasblus eller ved en gasgrill – køleskabet er også drevet af gas, og det lille bitte udendørs køkken opfylder familiens behov. Om aftenen bliver huset og terrassen oplyst af stearinlys og gaslamper.

Enkelt liv – enkel stil

Johanna har valgt at indrette huset helt enkelt i sort og hvidt, så huset er sort udenpå og kridhvidt indvendigt.

– Jeg er lidt af en samler, og vores hjem i byen er fyldt med alle mulige ting. Men her på øen ønskede jeg et enklere udtryk, der passer til omgivelserne, og derfor faldt valget på sort og hvidt. De fleste møbler blev bygget på stedet, mens andet er genbrug, som vi har fået foræret, eller som jeg har fundet på  loppemarkeder – dem bruger jeg meget tid på, siger Johanna.

Et lille bord i stuen er nok til familien på tre. Livet leves nemlig mest udenfor. De gamle stole var Johanna heldig at finde på et loppemarked.

Der er redt op til gæster i køjesengene i det hyggelige lille gæstehus.

Det lille hus gemmer sig imellem træerne på øen. Huset rummer en stue i venstre side, en sauna i højre side og ovenpå ligger sovepladserne.

Det lille bitte udendørs køkken er simpelt – men funktionelt. Og der er kun dette køkken!

Indretningen er lige så enkel som livet på den lille ø.

Også gæstehuset er blændende hvidt indvendigt.

Fine fund fra øen bliver samlet ind og nydt, som her hvor bregneblade er sat i vand i en vase på en gammel skammel, der bruges som natbord.

Den ene ende af terrassen er overdækket. Her ligger vejrbidte gamle grene på en bænk og pynter.

Johanna har malet blandede små kister sorte og hvide og stablet dem dekorativt som ekstra opbevaring.

Johanna nyder solen på anløbsbroen.

Pladsen i det lille hus er udnyttet til sidste kvadratcentimeter. Trappen fører op til soverummet.

Familien tilbringer det meste af tiden udenfor – her får Tilda sig en gyngetur imellem træerne.

Sengen i det kridhvide soveværelse ovenpå er bygget på mål til rummet.

Et kig ind i saunaen. De mange vinduer derinde giver en fantastisk udsigt over skærgården.

Johanna har dækket op med tallerkener fra Marimekko, naturligvis i sort og hvid ligesom resten af huset.