Giv et blad i julegave. Priser fra 149 kr. Klik her →

Honningkagedej
Foto: Jesper Glyrskov Honningkagedejen skal hvile køligt fra dag til dag, men den er ikke svær at lave.

Honningkagedej

Bag de fineste honningkager

Lutter honningkager, fint pyntede, er en rigtig dejlig julekalender at få, hvis man har en sød tand.

plate 1 portion
printer Print

Honningkagedej
1 lille æg
100 g rørsukker eller farin
125 g fast honning
250 g mel
1 tsk. natron
1½ tsk. brunkagekrydderi eller f.eks. ¾ tsk. kanel, ¼ tsk. nelliker og et nip muskat


Skriveglasur
1 æggehvide
sigtet flormelis
evt. levnedsmiddelfarve

  1. Rør æg og sukker luftigt, mens honningen lunes, så den smelter.
  2. Bland mel, krydderier og natron i dejskålen, tilsæt æggesnaps og honning, og rør dejen sammen. Stil den køligt fra dag til dag.
  3. Del dejen i 4-5 portioner, sigt lidt mel over dem, og ælt dem let. Sigt lidt mel på bordet, og rul den første klump dej ud i 3-4 mm’s tykkelse. Stik nu 24 kager eller så mange, som dejen rækker til, ud med udstikkere i forskellige faconer, og læg kagerne på pladen. Ælt dejresterne sammen, og læg dem til side efterhånden.
  4. Ælt alle resterne sammen, og fortsæt med udrulning og udstikning. Bag kagerne ved 160 gr. i ca. 6 min.

Skriveglasur:

  1. Rør en ret stiv, helt klumpfri glasur af æggehvide og flormelis. Del den i mindre portioner, og farv dem efter lyst og fantasi.
  2. Fyld glasuren i kraftige frostposer, og luk med en knude. Klip et lille hjørne af, så glasuren kan presses ud. Pynt kagerne med mønstre og tal til julekalenderen. Hæng evt. kagerne på en snor, eller læg dem i en sød æske til modtageren.

Vidste du

  • at honningkage er den ældste kagetype, man kender?
  • at honningkager oprindeligt blev bagt af halvt honning og halvt mel, der blev æltet sammen og fik lov at ligge i månedsvis, mens enzymer og mikroorganismer gjorde deres arbejde og forvandlede blandingen til dej?
  • at honningkagegrisene i virkeligheden er den rene hedenskab, for de forestiller faktisk galten Særimner fra Valhal?

4 tips om honning

  • Rapshonning er den mest almindelige herhjemme. Det er en lys, fast honning, der smager meget mildt. God til honningkager med den traditionelle, kraftige krydring.
  • Lynghonning er mørk og stærktsmagende. Perfekt til at søde te og andre varme drikke med og så selvfølgelig på brød til morgenmaden.
  • Lindehonning og skovhonning er andre gode, aromatiske danske honninger.
  • Honning, der står meget længe, kan krystallisere, men så kan den lunes og bruges i bagværk, desserter og is i stedet for sukker.
Se, hvad vi ellers skriver om: Julesmåkager, Julebag, Honningkage og Bageopskrifter