Fakta om tv kokken Nikolaj Kirk
SPONSORERET indhold

10 ting, du (muligvis) ikke vidste om Nikolaj Kirk

Han er kendt tv-kok, eventyrer, gastronomisk debattør og kogebogsforfatter, og lige nu er han aktuel i den 12. sæson af det populære livsstilsprogram ”Nak & æd”. Men hvem er den energiske og bramfrie kok egentligt? Lær ham lidt bedre at kende her:

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Michael Stub
30. aug. 2021 | Mad | ALT.dk

46-årige Nikolaj Kirk har i mere end 100 programmer været medvært på det populære tv-program ”Nak&æd”, hvor han sammen med naturmanden og jægeren Jørgen Skouboe tager på jagt rundt omkring i Danmark og i udlandet og efterfølgende tilbereder maden i den vilde natur. Men hvor godt kender du egentlig den energiske tv-kok med det viltre hår? Vidste du for eksempel, at han sammen med en tidligere Michelin kok har udviklet babymad? At han hader pulversovs, og at hans madglæde stammer fra hans farfar?

LÆS OGSÅ: Nikolaj Kirk fortæller røverhistorier fra sine mange madrejser rundt om i verden

  1. Har altid elsket naturen
    Nikolaj Kirk er vokset op midt i København, hvor et af hans faste tilholdssteder var Østre Anlæg. Her gik han og rodede i buskene, lærte de forskellige fuglelyde at kende, hev fisk op af de små søer og fangede orme og edderkopper. Kom der en flok af myrer på tværs, fulgte han efter dem for at se, hvor de var på vej hen, og hvad de ville samle op. - Jeg kunne godt lide at have jord på mine knæ og brænde mig på brændenælder, selv om det gjorde ondt. Jeg var ikke typen, der nørdede naturen, det handlede om at komme på eventyr. Hvis der ikke havde været sådant et sted, havde jeg måske ikke lært at sætte pris på naturen, fortæller Nikolaj Kirk i et interview til Magasinet Natur & Miljø
  2. Født med madlavning i blodet
    Glæden ved madlavning og naturen har Nikolaj Kirk ikke fra fremmede. Hans farfar var også kok og hovmester og sejlede i primært Fjernøsten for ØK, helt tilbage til den tid, hvor man nærmest ikke havde køleskab. Når Nikolaj som barn var på besøg hos sin farfar, hørte han om de mange rejser, mens de lavede sushi, længe før den rå fiskeret blev hvermandseje. - Jeg havde en masse ture med min farfar, hvor vi kom ud i naturen. Engang brugte vi et par timer på at jagte en krebs gennem en å, selv om vi aldrig fangede den, fortæller han til Magasinet Natur & Miljø. 
    - Han fortalte mig også, at når svaler flyver højt, så bliver det godt vejr i morgen og lærte mig, hvordan man kender forskel på svampe og plukker blækhatte. Det var fantastisk, siger Nikolaj Kirk i interviewet.
  3. Scorede sin kone med hummersuppe
    Nikolaj Kirk er ikke kok for ingenting – heller ikke når det kommer til at score sin udkårne. I et interview i Se & Hør fortæller hans kone, Karen Mukupa, hvordan Nikolaj Kirk lokkede med hummersuppe på deres første date. - Han ringede og spurgte, hvad jeg kunne lide at spise, og så inviterede han mig på hummersuppe. Meget avanceret. Han havde Shrek på video og spurgte, om vi skulle se den sammen. Så vi så Shrek på vores første date, fortæller en grinende Karen Mukupa 
  4. Far til en mirakelbaby
    Det har været et kæmpe ønske at blive forældre, og i flere år forsøgte Nikolaj Kirk og hans kone sangerinden Karen Mukupa at få et barn. Efter syv års forgæves forsøg, besluttede parret sig derfor for at adoptere et barn fra Afrika, men midt i adoptionsprocessen blev Karen Mukupa gravid, og i 2013 blev de forældre til datteren Tiki Marlee. Egentlig skulle hun kun have heddet Marlee, men da hun kom til verden, syntes parret ikke, at hun lignede en Marlee, og derfor kom hun også til at hedde Tiki, som en hyldest til inkaernes solgud Kon-tiki og eventyren Thor Heyerdal, som Nikolaj Kirk er meget fascineret af.
  5. Kåret til årets Dyreven
    I mere end 40 år har kokken Nikolaj Kirk søgt ud i den vildtvoksende natur. Uanset om det gælder den daglige madlavning eller afstresning, så er naturen et fikspunkt for ham, og han brænder for at værne om naturen og kæmper for mere vildskab og diversitet i den danske natur. I 2003 fik han Dyrenes Beskyttelses pris ”Årets dyreven” og er aktivt medlem af borgergruppen Amager Fælleds venner, der kæmper for bevarelsen af Amager Fælled.
  6. Hader julepynt og kravlenisser
    Nikolaj Kirk er ikke nogen ”julemand” så i stedet for at holde jul under danske himmelstrøg, foretrækker han at pakke kufferten og drage ned på den anden side af Ækvator, hvor der hverken er nisser eller sølvkugler. – Jeg hader julen. Jeg kan ikke lide nisser, julepynt og alt det andet juleskrammel, siger han til Billed Bladet. – Og så er jeg altså ikke kristen, og julen er jo en kristen højtid. I stedet er jeg verdensborger, så derfor synes jeg, at det er virkelig interessant at se, hvad folk rundt omkring i verden laver, når det er jul. 
  7. Laver økologisk babymad
    Nikolaj Kirk brænder for gode råvarer, og det er ikke kun de voksne, der kan nyde godt af hans kogekunst. Sammen med Michelin-kokken Mikkel Maarbjerg har Nikolaj Kirk nemlig udviklet opskrifterne til Lovemade - en babymadsserie, der har fokus på at forene god smag, økologi og en god og naturlig konsistens. 
  8. Børnekogebog endte i ”shitstorm”
    Nikolaj Kirk er kendt for at være meget bramfri, og det gjaldt også, da han i sin tid skulle vælge titel til sin nye børnekogebog. Sammen med kollegaen Mikkel Maarbjerg havde han skrevet børnekogebogen ”Det smager af lort”, men da titlen satte sindene i kog hos nogle, måtte Nikolaj Kirk undskylde på de sociale medier og efterfølgende bede sine følgere på Instagram om hjælp til at finde en ny titel, der faldt i fleres smag. - Det er jo altid ærgerligt, når man rammer ved siden af, og nu har vi derudover også en stak bøger, vi ikke ved, hvad vi skal stille op med. Hvis vi har lavet en titel, som folk ikke synes er morsom, så må man jo se, hvordan man kan blive en del af løsningen, siger han i et interview med BT
  9. Har mange livretter
    Nikolaj Kirk elsker mad, der er lavet fra bunden og af gode, naturlige råvarer, og ifølge ham er alle råvarer ligeværdige, hvad enten det er en dansk kartoffel eller en dyr trøffel. I et interview med Berlingske afslører han, at han har rigtig mange livretter. – Jeg har ikke bare en livret. Det skifter efter årstiden og humøret. Når den første stenbiderrogn kommer, så er det en livret. Når det er sæson for de første danske jordbær eller nye danske kartofler, er det livretter. Men Mikkels (red. Maarbjerg) braiserede nakkekam med æbler og selleri er en klassiker. Det fås ikke bedre. I det hele taget er al simremad fantastisk, siger han. 
  10. Vil stoppe Halloween-helvedet
    Hvert år til Halloween pynter massevis af græskar i haver og på trappetrin, men stod det til Nikolaj Kirk, skulle græskarrene 'stoppes i kæften på halloween-fanatikerne'. Bogstaveligt talt. - 'Vi vil have græskar ind i vores køkkener og ikke på terrassen, altanen eller vindueskarmen. De skal bages, koges, braiseres, svinges og steges. De skal spises igen og igen, så kroppen næsten strutter af fibre og gode vitaminer her i de kolde måneder,' skriver Nikolaj Kirk i følge BT i et langt opslag på Facebook. 

Anbefalet til dig