
Foto: Planlægning er vejen til en stressfri jul - sådan planlægger du julemaden...
Julemad uden stress
Trin-for-trin guide og masser af opskrifter: Sådan laver du julemaden uden stress
Den store julemiddag kan godt stresse lidt, hvis du selv skal stå for det. Men med god planlægning er det faktisk ikke så svært. Derfor kommer den uundværlige juletidsplan her.
Af Pernille Skjødt
Her får du en trin-for-trin-guide til at planlægge den perfekte julemiddag, så din juleaften kan forløbe uden stress, selvom det er dig, der står for julemaden.
SE OGSÅ: Nemme brunede kartofler, der IKKE brænder på
21. DECEMBER
- Bestil din and eller flæskesteg i god tid hos din slagter, og tag på indkøb uden for de hektiske timer, hvor alle er ved at tømme hylderne for julens råvarer.
- Køb ind et par dage før jul f.eks. d. 21. eller 22. december og gerne så tidligt på dagen som muligt, når forretningerne åbner. Alternativt kan du købe ind på nettet. F.eks. foetex.dk eller coop.dk.
22. DECEMBER
- Tilbered rødkålen.
- Lav petit four eller anden lækker konfekt til kaffen.
- Salt andelår til confit de canard, og sæt dem i køleskabet til tilberedning enten d. 23 eller d. 24 om formiddagen.
- Kog evt. en god andefond, hvis du vil lave sådan en til saucen. På den måde kan du lave din sauce klar i god tid før middagen.
23. DECEMBER
- Kog risengrød til risalamande.
- Smut og hak evt. mandler til risalamande.
24. DECEMBER
- Formiddag
- Confiter andelårene i ovnen.
- Lav risalamanden, og sæt den i køleskabet.
- Lav kirsebærsaucen, og stil den på køl.
- Kog og pil kartofler til brune kartofler.
- Skræl kartofler til hvide kartofler.
- Klargør og fyld anden, så den kan sættes i ovnen om eftermiddagen.
- Du kan også stege anden om formiddagen og partere den og så varme den op om aftenen.
- Eftermiddag:
- Steg anden, så den er klar klokken 18 eller 19, afhængigt af, hvornår den skal være klar.
TIL SIDST:
- Når gæsterne er kommet
- Kog de hvide kartofler.
- Lav saucen (hvis du har stegt anden om formiddagen, kan du lave saucen tidligere på dagen).
- Brun kartofler.
- Steg de confiterede andelår.
- Parter anden.
- Varm rødkål, og bland evt. salat, hvis du serverer det til.
- Så er anden klar til at blive serveret.
- Når anden er spist
- Lun kirsebærsaucen, og servér den til risalamanden.
- Servér petit fours eller de fineste julemacarons til kaffen
Lækre opskrifter til julemaden
Tilbehør til din julesteg
Læs Også
Følg ALT.dk/MAD på Facebook
Få vores NYHEDSBREV: