Brystkræft

Kræftramt kvinde viser billede uden bryster

En selfie af en kvindes nøgne overkrop er gået viralt. Kvinden bag er træt af at blive stirret på, fordi hun ingen bryster har.

- Det her er brystkræft, står der på det skilt, Christi Salcedo har lagt over sin selfie, som er blevet af tusinder på Facebook.

Hun har nemlig taget et billede af sig selv, hvor man kan se hendes brystkasse. Og billedet er noget særligt, fordi Christie ikke længere har sine bryster. Sidste år fik hun fjernet begge bryster og gennemgik kemoterapi, for at komme brystkræften til livs. Hun vil gerne vise, hvordan brystkræft reelt ser ud:

- Det er på tide, at jeg siger det her. Kig grundigt på mit bryst. Lad være med at have det underligt med at gøre det. Der er intet helligt eller seksuelt tilbage at se.
Hun valgte selv at undlade at få en rekonstruktion, fordi hun ikke orkede at gå igennem endnu en operation. Hun ville vise sine døtre, at deres mor var stærk igen. Men det var ikke nogen nem beslutning:

- Det (kræften, red) berøvede mig for en dyrebar del af min krop, som engang nærede mine børn. Det fratog mig en del af min seksuelle identitet.

LÆS OGSÅ: Mettes dagbog 16. ”Alle omkring mig kan trække sig tilbage til et liv uden kræft – på nær mig”

Hvad er kvindelighed
Baggrunden for at Christie har valgt at lægge sin selfie på facebook er, at der lige nu kører en heftig debat i USA om, hvorvidt transkønnede skal kunne vælge toilet efter det køn, de bekender sig til. Og ikke det køn, som de er blevet tildelt af en læge ved fødsel. Mange amerikanere er forargede over at kunne møde en transkønnet, som de ikke selv mener hører til på kvindetoilettet.

Og den debat betyder for Christie, at hun får mere opmærksomhed, end hun har lyst til – fordi folk bliver usikre på, om hun er mand eller kvinde:

LÆS OGSÅ: Mettes dagbog 15: ”Inderst inde vidste jeg jo også godt, at min mor ikke kunne trøste og passe på mig”

- På det seneste ser jeg flere øjne, der forsøger at regne mig ud. I grønthandleren, på restauranter...[..] Jeg har lyst til at skrige. JA! Du ser rigtigt. Det her er brystkræft. Vær sød og undersøg dig selv. Men i stedet lader jeg mine øjne møde deres, næsten i en bøn for forandring i det, der er blevet vores samfund.

Christie håber, at hun med sin hudløst ærlige selfie, kan få folk til at forstå, hvordan kræft påvirker kroppen – og at der intet mærkeligt er ved en brystkasse uden bryster – uanset om man er født med dem eller ej.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Bryster