Slip af med din migræne
SPONSORERET indhold

Sådan slipper du af med din migræne

Hvis du er en af de mange kvinder, der lider af migræne, så ved du, hvor desperat man kan blive for at slippe af med den. To journalister fra ALT for damerne drømmer om at lægge den stærke medicin på hylden og leve et migrænefrit liv. De har derfor testet hver sin alternative behandling. Massage, afspænding og en bideskinne viste sig at blive en del af løsningen.

Af: Marie-Louuse Truelsen og Majbritt Lacuhr Foto: Hanne Fuglbjerg
06. nov. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Vi tester kranio-sakralterapi: Drop de korslagte ben
Menstruation og migræne hænger uløseligt sammen for ALT for damernes journalist Marie-Louise Truelsen, der i et forsøg på at gøre noget ved problemet opsøgte en kranio-sakral-terapeut. Det førte til en helt ny kropsforståelse.

Jeg har altid haft hovedpine i forbindelse med menstruation, men de senere år har det udviklet sig til egentlig migræne, som varer i tre-fire ulidelige dage. Jeg har overgivet mig til migrænemedicin, som for det meste hjælper, men jeg er egentlig ikke vild med at tage de stærke piller. Derfor er kranio-sakral-terapi måske noget for mig.

Skævt bækken
Jeg har stort set ingen anelse om, hvordan kranio-sakral-terapi foregår, da jeg møder op hos Birgitte Dath, som er uddannet kranio-sakral-terapeut og massør. Vi begynder med en snak om, hvordan og hvornår min migræne opstår, hvor længe jeg har lidt af det, og hvad jeg har gjort for at slippe af med den. Jeg fortæller også, at jeg har fået at vide, at mit bækken er skævt.

Kranio-sakral-terapi er forskellige teknikker, der alle har et blidt tryk til fælles. Det vil sige, at terapeuten med meget let hånd trykker specielle steder på hoved, nakke, kranie, ryg og korsben. Under behandlingen ligger man på en briks og slapper helt af imens. Behandlingen er smertefri. Birgitte fortæller, at hun holder sit tryk, når hun kan mærke, at vævet arbejder. Når det slapper af, går hun videre. På den måde vil kroppen selv rette op på ubalancerne.

Jeg bliver jeg bedt om at tage blusen af, så hun kan se min ryg. Normalt har man ellers tøj på under behandlingen. Birgitte bekræfter, at min højre side er cirka en centimeter lavere end den venstre, og det kan sagtens have en betydning for min migræne.

Snork...
Jeg lægger mig på maven på briksen, og Birgitte berører blidt min ryg og nakke. Herefter gennemgår hun hele kroppen. Det er meget behageligt og afslappende. Jeg er ved at falde helt hen, men bliver vækket af mine egne snorkende grynt.

Jeg har ingen tidsfornemmelse undervejs, men bagefter kan jeg se, at behandlingen har varet næsten halvanden time. Birgitte siger, at hun kunne mærke mange spændinger nede over min lænd, mit korsben og ned i højre side. Jeg har også mange spændinger i skuldrene, i kraniet og op midt i nakken, hvor min migræne altid starter. Vi aftaler, at jeg skal komme igen om en uge. Resten af dagen er jeg meget afslappet, også selvom jeg har susende travlt på arbejdet.

Jeg er vildt træt, da jeg møder op til min anden behandling, for dagen før stod jeg op klokken fire for at tage til London og lave interviews hele dagen. Birgitte kan mærke, at jeg er godt spændt op i nakken. Jeg sover mig stort set gennem hele behandlingen, og bare det at få lidt over en times ekstra søvn er helt fantastisk. Behandlingen foregår ellers som sidst, og jeg går derfra med en god følelse i kroppen.

Ingen korslagte ben
Ved tredje behandling siger Birgitte, at min nakke er mindre spændt, end den har været tidligere. Det er et godt tegn. Min lænd og mit bækken er dog stadig spændt op, og der er en spænding hele vejen ned langs højre lår, som jeg i hverdagen mærke som en ischias-smerte. Birgitte forsøger at rette op på skævheden, og hun indskærper igen, at jeg skal lade være med at sidde med benene over kors, og at jeg ikke må hænge på højre ben. Jeg er faktisk meget bevidst om det hele tiden, og det er gået op for mig hvor meget, jeg gør begge dele. Der er ingen tvivl om, at det er med til at give mig en skæv krop! Det tager tid at ændre gamle vaner, kroppens muskulatur skal omstille sig, og det sker ikke fra den ene dag til den anden.

Konklusion
Til min fjerde og foreløbig sidste behandling er der forbedringer at spore i kroppen, men jeg er stadig stiv og spændt i skuldre og nakke. Jeg skal huske at lave strækøvelser et par gange om dagen, og så skal jeg i øvrigt passe på mig selv de dage på måneden, hvor jeg ved, at jeg er mere udsat. Men den gode nyhed er, at jeg ikke havde migræne i forbindelse med sidste menstruation – hurra! Det har jeg ikke prøvet længe.

En behandling på 70-80 minutter koster 600 kr.

Læs mere og bestil tid på Birgittedath.dk.

Vi tester Body-SDS: Migrænen sidder i kæben

Mange tror, at hovedpine starter med spændinger i nakke og skuldre. Men sådan er det ikke altid. ALT for damernes journalist Majbritt Lacuhr opsøgte en Body-SDS-terapeut og fandt sit svage punkt – en overraskende øm kæbe.

I min kalender er der alt for mange M'er efterfulgt af sure smileys. M for migræne. Og sur smiley, når jeg har været nødt til at sluge triptaner for at komme den til livs. Jeg er træt af det. Det er ødelæggende for mit liv, at jeg med alt for jævne mellemrum må hive stikket ud og kravle under dynen. Jeg vil have mit liv tilbage. Min glæde og mit sunde, raske hoved. Så nu prøver jeg en ny udvej: Body-SDS.

Slip kontrollen
Jeg møder Martin Bonde Mogensen første gang på Kropsinstituttet, som har til huse i indre København. Ud over at være stifter og initiativtager til instituttet, er han uddannet Body-SDS-terapeut og livsstilscoach.

Body-SDS står for Body Self Developments System og formålet er at bringe krop og sjæl i fuldkommen harmoni. Martin kombinerer teknikker som dybdegående massage, zoneterapi, akupressur, frigørelse af led og afspænding.

Oppe på briksen starter han sit detektivarbejde. For fingrene sladrer, fortæller han, og godt ti års arbejde har gjort ham i stand til lynhurtigt at hente svarene ud af en anspændt krop.

Jeg havde nok indstillet mig på, at Body-SDS var smertefuldt og lidt grænseoverskridende. Det har jeg hørt. Men det her er stille og roligt. Martin trykker og masserer. Og instruerer mig i at tage nogle gode, dybe vejrtrækninger imens.

Nakken, som tit er den, der gemmer på migrænen, er kun almindeligt spændt, lyder vurderingen. Til gengæld bliver der sat gang i nogle hidsige impulser, da han tager fat på min kæbe, som er overraskende øm. Jeg er hårdest ramt i venstre side.

Martin beder mig nu åbne munden på vid gab, og samtidig trykker han på et punkt i ørerne, mens jeg tvinger kæberne sammen. Uh, det gør ondt!

Bagefter samler vi op: Generelt er jeg god til at være afspændt, synes Martin. Men der ligger vist nogle ting gemt i den der kæbe. Mange års ophobning af spændinger. Helt klassisk skal jeg lære at slippe kontrollen, for når jeg glemmer det, lagrer det sig i kæben. Jeg får også lektier for: Jeg skal bede min mand lave simple kæbeøvelser med mig derhjemme. Åbne og lukke munden – uden selv at styre det.

Yoga-øvelse
Anden gang vi mødes, arbejder vi videre med kæben. Nogle af de øvelser, Martin udsætter mig for, gør lidt ondt.

Han har også fat i andre dele af kroppen, som ifølge ham kommunikerer med kæben – mine fingre, mine tæer og min mave.

Den sidste øvelse, handler om at åbne munden alt, hvad jeg kan, mens jeg tager dybe vejrtrækninger. Hver gang jeg ånder ud, åbner Martin min mund lidt mere – og lidt mere, og lidt mere. Lidt ligesom i yoga, hvor man også arbejder sig længere og længere ind i et stræk. Og pludselig mærkes det som om, der er forbindelse til maven eller mellemgulvet.

Ny sovekammerat
Siden sidst har jeg, på Martins opfordring, været forbi en tandlæge og investeret i – en tandbøjle. Det troede jeg ellers var et overstået kapitel, for jeg har været igennem det hele: Ganebøjle, togskinner, nakketræk osv.

Min lille nye plastikven er en bideskinne, som skal hindre, at jeg spænder i kæberne, mens jeg sover. Bestemt ikke det mest sexede, man kan krybe i, inden man gør klar til sin skønhedssøvn. Sådan en dims koster 2.800 kr., og selvom det svider at svinge dankortet for en anti-forskønnende dims til tænderne, så er det jo et sølle beløb taget alle mine migræne-kvaler i betragtning.

Et eller andet er der gået hul på siden sidst. Jeg har også haft en heftig omgang migræne, som krævede halvandet døgn under dynen. Jeg er ret så følsom i dag, men Martin er god til at rumme, at der indimellem går hul på tårekanalen.

Han forklarer også, at når min krop har været udsat for migrænen, er den spændt op, så han tager fat flere steder og spænder den af.

Hul igennem
Hver gang bliver jeg overrasket over, hvor præcist Martin kan mærke mine smerter. "Dér" siger han og sætter fingeren ind i kinden og kører lidt rundt i små cirkler. Så gør han noget andet – måske nede ved mine fødder – og vender tilbage til samme punkt på kinden. "Lidt bedre", siger han. "Men der er lidt tilbage dér", siger han og flytter fingeren nogle millimeter op. Imponerende. Hvordan dælen kan han mærke det? Det er jo min smerte. Svaret er indføling og mange års erfaring, siger han.

Da jeg rejser mig, er makeuppen måske nok skredet en smule, men det føles alligevel rart at have lukket lidt luft ud af ventilen. Nu er jeg bare spændt på, hvad den kommende tid bringer. Desværre har jeg haft et par anfald undervejs i forløbet. Men jeg forventer heller ikke at være "clean" over night.

Konklusion
Min migræne sidder åbenbart i kæben. Men Martin pointerer, at folk er individuelle og derfor skal have hver deres unikke behandling. Ligesom der kun findes én nøgle til hver dør. I princippet kan der komme 10 personer, som lider af migræne, og få syv forskellige behandlinger, forklarer han.

På samme måde er det forskelligt, hvornår folk åbner op i forløbet. For mig skete det forholdsvis hurtigt. Det handler om, at man selv er med. Man kan ikke forvente, at behandleren klarer det ene og alene. Man skal tage sig selv alvorligt og lytte til kroppens signaler og de budskaber, der måtte dukke op undervejs.

En behandling på 55 minutter koster 995 kr. Fem behandlinger koster 4.250 kr.

Læs mere og bestil tid på Kropsinstituttet.dk