Jeg føler mig udstødt af mine søstre Vibekes Brevkasse

Foto: Getty Images Min søster har slettet mig på alle sociale medier, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg føler mig udstødt af mine søstre

Jeg er den yngste i en søskendeflok på tre søstre, og jeg har raget mig uklar med min mellemste søster grundet en diskussion, sidst vi var i sommerhus. Hun slettede mig derefter på alle sociale medier, og jeg har ikke hørt noget fra hende i to måneder. Nu kommer julen, og jeg savner mine nevøer og niecer, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om konflikt i søskendeflokken

Jeg er den mindste i en søskendeflok på tre søstre. Mens mine to storesøstre altid har haft et tæt forhold, så har jeg aldrig følt mig som ”en del af flokken”. Jeg har igennem årene forsøgt at række hånden ud, men uden held. Jeg har aldrig direkte konfronteret mine søstre med det, men har i årenes løb ladet nogle stikpiller falde. Her har svaret lydt, at jeg må melde mig på banen, hvis jeg føler mig udenfor.

Nu er sagen den, at jeg er raget uklar med min mellemste søster. Hele familien var i sommerhus sammen, og her røg hun og jeg ud i en diskussion om økonomi og indkøb, hvilket skabte en rigtig dårlig stemning. Da vi kom hjem, havde hendes søn fødselsdag ugen efter, her modtog jeg ingen invitation, mens resten af familien var inviteret. Først to dage før festen tikkede en kort besked ind om, at de håbede at se mig til festen. Jeg valgte dog at melde fra med det påskud, at jeg desværre havde en anden aftale, da jeg jo intet havde hørt.

LÆS OGSÅ: Min søster skaber splid i familien

Måske var det fejt, men på det tidspunkt havde jeg fået nok, for det var ikke første gang, at min mellemste søster inviterede mig i sidste øjeblik. Efterfølgende fik jeg en meget ubehagelig besked fra min søster, hvor hun svinede mig og mit liv til, herunder forholdet til min kæreste, som hun aldrig har mødt. Hun afsluttede beskeden med at sige, at hverken jeg eller min datter var velkomne i hendes hjem længere. Derefter slettede hun mig på de sociale medier – og jeg har ikke haft kontakt med hende siden. Dette er nu knap to måneder siden. Nu kommer julen snart og hvad så? Jeg savner mine niecer og nevø og ønsker jo ikke, at de ikke længere skal være en del af mit liv. Så hvad gør jeg

Vibeke Dorph råder til at droppe skyld og skam

Jeg er slet ikke sikker på, at dine søstre er klar over, at du føler dig udenfor. For hentydninger og stikpiller er ikke den rigtige måde at fortælle dem det på. Den slags er tågesnak, og du kan ikke forvente, at de skal fange dit budskab, hvis du ikke er mere klar i mælet og også klart fortæller dem, hvad det er, du savner. Før du fortæller dem det, så tænk lige over, om du i virkeligheden ønsker et tættere forhold til dine søstre?

For dit forhold til især din mellemste søster lyder kompliceret og præget af en søskendejalousi, som I må til livs, hvis I skal få et bedre forhold til hinanden. Her tror jeg, at jeres ”skjulte” mindreværd spænder ben for jer. For mens du føler et mindreværd overfor din søster på grund af hendes tætte forhold til jeres anden søster, så virker det også til, at din søster føler et mindreværd overfor dig. Det vidner hendes barnlige opførsel og vrede besked da i den grad om, for havde hun overskuddet, så ville hun ikke reagerer som et såret dyr, når du melder fra til sønnens fødselsdag. Jeg tror derfor, at hun i virkeligheden ser dig som stærkere, end du selv går og tror.

LÆS OGSÅ: Min mors og søsters fordømmelse knuser mig

Skal jeres forhold forbedres, så er det derfor vigtigt, at I tør være mere ærlige overfor hinanden, og her skal du starte med dig selv. Du skal indse, at dine søstre egentlig ikke skylder dig noget, så vil du have et bedre forhold til dem, så har du selv ansvaret for, at I får det. Du skal glemme, at du er lillesøster og i stedet opføre dig som en voksen kvinde, der tager ansvar for egne behov og gør dit for, at disse behov bliver indfriet.

Drop derfor skyld og skam, hold op med at forvente, at dine søstre kan læse dig, for det kan de ikke. Vær i stedet klar i mælet og tag ansvar for jeres relation. Om det vil resultere I, at I får et tættere forhold, ved jeg jo ikke – men gør det ikke det, så brug dog dine veninder som dine søstre i stedet. Vigtigst er det, at I får renset luften for både børn og voksnes skyld. Så grib røret og få det gjort i stedet for at spilde tiden på flere meningsløse konflikter, der kun kører jer alle sammen ned.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv