Vibeke Dorph Brevkasse Min Svigermor rakker min mor ned

Foto: Getty Images Jeg er simpelthen ved at være udmattet af min svigermors opførsel, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min svigermor rakker min mor ned

Min svigermor rakker altid alle os andre ned. Hun vil altid være bedre end os. Både når det gælder min børneopdragelse - og endda også min mors opdragelse af mig. Jeg er ved at være udmattet, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om uenigheder med svigermor

Jeg er en kvinde i starten af 30’erne, som er ved at være udmattet af min svigermors negative adfærd.

Først og fremmest handler det om, at hun altid vil være bedre end andre, også når det gælder børneopdragelse. Hun siger indirekte, at hun er en bedre mor end min mor har været for mig. Alt dette kommer af, at jeg tidligere har fortalt for meget om min fortid til hende, fordi jeg følte, at jeg kunne stole på min svigermor og aldrig havde drømt om, at hun ville bruge det imod mig.

Min svigermor har aldrig arbejdet, men har været på offentlig ydelse hele sit liv. Hendes hjem sejler i rod og er beskidt. Hun har en stor familie med mand og tre børn, der selvom de er voksne, stadigvæk opfører sig meget forkælede, og i det hele taget virker ret umodne.

LÆS OGSÅ: Jeg kan ikke holde min steddatter ud

Min mor har altid haft mig alene, hun er en dejlig og klog mor, der har klaret sig godt, men hun havde på et tidspunkt i min barndom brug for at få mig aflastet en-to weekender per måned, fordi hun ikke havde noget netværk og ikke kunne klare uddannelse, job og mig på samme tid. Her mener min svigermor, at min mor gav mig væk og siger ondskabsfulde ting som: "Din mor magtede dig ikke, men vi har altid klaret tingene selv i vores familie," eller "Det er så nemt at få det offentlige til at passe ens afkom, når man ikke selv gider."

Hun har også sagt, at hvis der skulle ske min mand og mig noget, så ville hun blive værge for vores barn, fordi min mor dengang sendte mig i aflastning. Det føles i det hele taget, som om hun er jaloux over mit forhold til min mor. Min mand er også meget glad for min mor og omvendt. Alligevel skal min svigermor konstant nedgøre hende. Hvad stiller man op, når hun opfører sig sådan?

Vibeke Dorph råder til at fokusere på de positive sider

Hvad din svigermor åbenlyst mangler i selvværd, det mangler hun tydeligvis ikke i selvtillid. For på trods af sit eget hjemlige kaos, sine dårligt opdragede børn og sin livslange offentlige forsørgelse, så er hun ikke bleg for at dømme sine omgivelser for langt mindre foreteelser. Også din mor, der da kun handlede klogt, da hun i sin tid bad om aflastning, fordi hun var under et voldsomt pres. Det er ikke at være en dårlig mor, det er at være en betænksom og omsorgsfuld mor. Den konklusion vil ethvert menneske med to øjne og en blot nogenlunde velfungerende hjerne nå frem til, men det kan – eller nok snarere – vil din svigermor ikke.

LÆS OGSÅ: Min bror og svigerinde har lagt mig på is

Hvorfor mon? Det er så her din svigermors dårlige selvværd kommer krybende som en slange i Paradis. For var din svigermors selvværd i orden, så ville hun også anerkende din mor i stedet for at fordømme hende. Men det gør hun ikke, for din svigermor har brug for nogen at trampe på for selv at føle sig hel, det er nemlig ofte sådan, folk med et dårligt selvværd opererer. Den opførsel vil din svigermor blive ved med at lægge for dagen, medmindre du får sagt fra. Det kan jeg godt forstå, du kan være nervøs for, men du kan faktisk gøre det uden at skabe konflikt. Du skal blot holde dig fra at kommentere, hvad hun siger af modbydeligheder og i stedet sige, hvad du selv tænker og føler.

Når din svigermor for eksempel kritiserer din mor, så svar: "Jeg er glad for min mor, hun har altid gjort det bedste for mig," eller ”Ja, det var da trist, at jeg måtte i aflastning, men jeg ved, at hun gjorde det for min skyld." Du skal kort sagt holde fast i din egen historie i stedet for at lade dig slå ud af kurs af din svigermors vås.

Om din svigermor så med tiden ændrer adfærd, det kan vi kun gisne om. Men du vil opleve, at tør du stå ved din egen historie, så vil det være den og ikke din svigermors, der fremover vil fylde. Det vil føles godt og sandt for dig, og din svigermors forsøg på at manipulere med dig vil derfor ikke længere ramme dig så hårdt.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv

610x200_woordy_knap2.jpeg