Film og serier til nytår
SPONSORERET indhold

Plej tømmermændene: Det skal du se 1. januar

Har du styr på, hvad årets første dag skal gå med? Vi har samlet en liste over de film, serier og tv-programmer, der får dig trygt gennem tømmermændene.

Af: Amalie Louise Larsen og Cille Lewinsky Foto: Getty Images
30. dec. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Årets første dag er for mange lig med tømmermænd, sofa-hygge og masser af let fordøjeligt underholdning.

Har du planer om at smække numsen i sofaen og kun lige rejse dig for at hilse på køleskabet, kan du lige så godt gøre klar til tv-maraton.

Frem med dynen, chipsposen og et kæmpe glas vand – og få så gang i diverse streamingtjenester eller det gode, gamle flow-tv.

Vi har samlet vores bedste bud på serier, tv-programmer og film, der med sikkerhed kan få dig trygt gennem den tømmermændsramte dag.

God fornøjelse.

Serier

Vikings

Plej tømmermændene med den sjette og sidste sæson af Vikings, der udkom i december.

Sjette sæson er en fortsættelse af den forrige, hvor opgøret mellem brødrene Björn Ironside og Ivar the Boneless stadig hænger i luften. Efter at ingen af dem ville overgive sig til den anden, endte femte sæson med, at Ivar flygtede, mens Björn blevet kronet som ny konge af Kattegat.

Men nu kæmper Björn Ironside med sin nye titel som konge. Han føler ikke, at han udfylder rollen lige så godt som faren, Ragnar Lothbrok. Samtidig rejser Ivar ud på nye eventyr, i håbet om at lægge fortiden bag sig. Han rejser langs Silkevejen til Rusland og møder den brutale og hensynsløse hersker, prins Oleg.

Der er som altid store følelser på spil, og endnu engang er der dansk repræsentation i form af skuespillerne Alex Høgh Andersen og Marco Ilsø, der spiller henholdsvis rollerne som Ivar the Boneless og Hvitserk.

Se sjette sæson af Vikings på HBO Nordic.

Sex Education

Varm op til den næste sæson af Sex Education, der får premiere 17. januar 2020, med pizza og cola i sengen. 

Den første sæson af den britiske teen comedy-drama har taget danskerne med storm og er en af 2019's mest poulære serier, viser nye tal fra Netflix - og det er ikke uden grund. Den handler om at være ung, usikker og om at finde  sin seksualitet. Vi følger den akavede teenager Otis Milburn, der takket være sin sexterapeut-mor ved mere end sine venner om sex, på trods af sin egen manglende erfaring. Efter at have hjulpet skolens mobber med sin seksuelle præstationsangst, åbner Otis sammen med sin veninde Maeve en sexklinik, hvor han deler ud af sine (mors) råd.

Se eller gense den fine fortælling om at træde ind i de voksnes verden, hvor sex pludselig fylder en hel del...

Se Sex Education på Netflix.

Maniac

Jonah Hill og Emma Stone leverer deres vel nok bedste præstationer nogensinde i sci-fi-serien Maniac , hvor to despressive personligheder lader sig indrulle som forsøgsdyr i et eksperiment, der skal kurere psykisk sygdom. Omgivelserne er en blanding af futuristisk fremtid og 70'er-mode med stationære telefoner og blinkende computersystemer, og stemningen formår på mærkværdig vis at være både hylende morsom og gravalvorlig på én og samme tid, mens vi følger hovedpersonerne i de dybeste afkroge af deres tanker. Maniac sørger for at efterlade dig med noget at tænke over. 

Maniac kan streames på Netflix.

TV

X Factor, TV2

SÅ er ventetiden ovre, og en ny sæson af X Factor får premiere 1. januar!

Læn dig tilbage i sofaen og grin, græd og/eller nyd, når modige danskere stiller sig op foran årets dommertrio for (forhåbentlig) at synge sig til succes. Her på redaktion glæder vi os særlig til at se, om der kommer et nyt Maria og Bea-par i år...

X Factor 2020 vises kl. 20. på TV2 eller TV2 Play

Nytårsskihop

Traditionen tro kan du lulle dig hen i sofaen til nytårsskihop, når DR skyder sportsåret i gang. Reglerne er temmelig indviklede (who knew?), men sætter du dig ordentligt ind i dem, gør det kun begivenheden sjovere.

Ellers kan du uden problemer døse hen, når tømmermændene kræver sin søvn.

Nytårsskihop 2019 sendes på DR1 klokken 13.50.

DR3 præsenterer: Musikåret 2019

Medina, Nikolaj Koppel, Thomas Skov.jpgMedina er en af de kunstnere, der gæster Thomas Skov og Nikolaj Koppel, når de ser tilbage på musikåret 2019. Foto: Frederik Lauridsen/DR

Hvordan lød 2019?

Det prøver værterne Nikolaj Koppel og Thomas Skov at give dig svaret på, når nogle af årets største (pop)kunstnere gæster de to i deres musikprogram, hvor de ser på de mest streamede sange i år.

Traditionen tro spiller Nikolaj Koppel nogle nye versioner af et par af årets hits, blandt andet sammen med en af 2019's mest omtalte rappere herhjemme, Tessa, og makkerparret Lord Siva & Vera. Derudover får de også besøg af Medina, Suspekt, Clara, Pattesutter og Malte Ebert.

Se DR3 præsenterer: Musikåret 2019 på DR TV.

Film

I, Tonya

I begyndelsen af 90'erne var amerikanske Tonya Harding en kunstskøjteløber, man skulle holde øje med. Hun vandt priser på stribe, og som en af de første kvinder nogensinde landede hun i 1991 en triple axel. Men Tonya var milevidt fra skøjteverdenens polerede ydre. Med en opvækst i samfundets arbejderklasse og et sprog, der vel bedst kan beskrives som en havnearbejders, var hun grim ælling i mængden af smukke svaner. Kjolerne var billig polyester, og hendes mand havde det med at tæve hende. Alligevel formåede Tonyas jernvilje gang på gang at redde hende - lige indtil et overfald under de amerikanske mesterskaber i 1994 vendte op og ned på det hele. Margot Robbie er tryllebindende i rollen som Tonya Harding, hvis navn blev allemandseje i en af 90'ernes største sportsskandaler.  

”I, Tonya” kan streames på Viaplay.

Roma

Med en skilsmisseprocent på knap 50 procent, kan mange danskere formentlig genkende den problematik, som parret Charlie og Nicole står overfor i den nye Netflix-film Marriage Story. Filmen, der fik biografpremiere i november 2019, men allerede en måned senere, i december, kunne ses på streamingtjenesten, har fået store roser med på vejen. 

Charlie og Nicole, der spilles af ingen ringere end Adam Drive og Scarlett Johansen, er vokset fra hinanden efter flere års ægteskab, og de skal nu finde ud af at få tingene til at fungere som nyskilte og samtidig skåne deres søn mindst muligt undervejs.

Den Oscar-nominerede Noah Baumbach har instrueret filmen og har kunnet trække på egne erfaringer fra sin skilsmisse i 2013 med den amerikanske skuespiller, Jennifer Jason Leigh.

Marriage Story kan streames på Netflix. 

Mowgli

Historien kender du formentlig: En dreng efterlades i junglen, hvor han vokser op blandt ulve, pantere og bjørne, og i skyggen lurer den one Shere Kahn, den halvblinde tiger, der tørster efter menneskedrengens blod. Men Netflix' nyfortolkning af den gamle Disney-klassiker er skrællet fra al barndommens idyl. Tilbage er en mørk jungle, hvor Baloo har rystet sin fjogethed af sig og nu kæmper en indædt kamp for at gøre Mowgli klar til junglens strabadser. Og så er der menneskene - de er tiltrækkende, men er de også gode? Streaming-fortolkningen kan efter vores mening ikke måle sig med live-action-versionen "Junglebogen" fra 2016 - men den er et interessant bud på en mere dyster udgave af den klassiske fortælling. Bedøm selv.

Mowgli kan streames på Netflix.

Klassikerne

Pretty Woman

Filmhittet Pretty Woman kan få selv det mest sløve hjerte til at banke tungt, og en dag på sofaen i selskab med forretningsmanden Edward og den prostituerede Vivian kan ingen rigtigt sige nej til. Nostalgien er til at føle på med lange, hvide handsker, højt hår og tunge møbler, og Julia Roberts' smukke smil og smittende latter kan helt sikkert få dig solidt igennem tømmermændene. Der er dømt kærlighed for alle pengene, og vi klager absolut ikke. 

Pretty Woman kan lejes på Viaplay.

Forrest Gump

Run, Forrest, run. Med numsen placeret godt i sofaen kan du passende følge Forrest Gump på hans løbetur gennem USA, mens han forsøger at komme sig over sin kærlighed til Jenny. Tom Hanks spiller til perfektion rollen som den mindre begavede Forrest, der fordriver tiden på et busstoppested, og filmen leverer eminent underholdning fra start til slut. Den vandt da også seks oscars tilbage i 1995, og den er absolut ikke blevet ringere siden. 

Forrest Gump kan lejes på Viaplay.

Clueless

Clueless er måske den bedste teenage-film, der nogensinde er lavet. Og den holder altså stadig, selv om kalenderen siger 2019, og alderen er væsentligt højere end 16. Alicia Silverstone giver Cher Horowitz det perfekte strejf af en ubekymret teenager, der tumler med kærlighed, venskaber - og kunsten at lære at køre bil. Filmen har gjort ørehængere som "As if" til allemandseje, og har du ikke allerede set denne filmperle, kan du godt komme i sving. Den er også et genbesøg værd, hvis du ikke er en del af førnævnte gruppe.  

Clueless kan streames på Netflix.

Anbefalet til dig