Film og serier til nytår
Foto: Getty Images Var nytåret lidt hård ved dig? Vi har samlet gode film og serier, der kan hjælpe dig igennem dag derpå.

Film og serier til nytår

Plej tømmermændene: Det skal du se 1. januar

Har du styr på, hvad årets første dag skal gå med? Vi har samlet en liste over de film, serier og tv-programmer, der får dig trygt gennem tømmermændene.

Årets første dag er for mange lig med tømmermænd, sofa-hygge og masser af let fordøjeligt underholdning.

Har du planer om at smække numsen i sofaen og kun lige rejse dig for at hilse på køleskabet, kan du lige så godt gøre klar til tv-maraton.

Frem med dynen, chipsposen og et kæmpe glas vand – og få så gang i diverse streamingtjenester eller det gode, gamle flow-tv.

Vi har samlet vores bedste bud på serier, tv-programmer og film, der med sikkerhed kan få dig trygt gennem den tømmermændsramte dag.

God fornøjelse.

Serier

You

I Netflix’ splinternye psykologiske thriller ’You’ er al uskyldig charme pillet af Gossip Girl's Penn Badgley, der i stedet tager form som den selvoptagede sociopat Joe. Da han en dag møder den smukke Beck i den boghandel, hvor han arbejder, tager fascinationen hurtigt til og udvikler sig på rekordtid til regulær stalking. Joe er allevegne - i badet, i telefonen og på de sociale medier. Imens han legitimerer sin snagen under dække af, at det blot er en simpel beundring af den smukke Beck, bliver hans metoder samtidig mere indgribende – og vanskeligere at bortforklare.  

”YOU" kan streames på Netflix.

Sharp Objects

'Sharp Objects' er filtreret fra alt, der gør livet rart. Samtidig indeholder den netop det, der gør, at du mærker, at du lever. En journalist i skikkelse af en halvalkoholisk og selvskadende Amy Adams sendes modvilligt tilbage til sin barndomsby for at dække de mystiske omgivelser omkring en ung piges forsvinden. Hjemme må hun stå ansigt til ansigt med sin neurotiske og perfektionistiske mor, sin øretæveindbydende lillesøster og en agent, der har det med at gå i vejen - på både den gode og dårlige måde. Stemningen er dyster - næsten gåsehudsfremkalendende - og hvert afsnit vil efterlade dig i en tilstand af noget, der ligner følelsesløshed. Få serier i det forgangne år har været lige så fascinerende og forstyrrende som 'Sharp Objects'. Se den.

”Sharp Objects” kan streames på HBO Nordic.

Maniac

Jonah Hill og Emma Stone leverer deres vel nok bedste præstationer nogensinde i sci-fi-serien 'Maniac', hvor to despressive personligheder lader sig indrulle som forsøgsdyr i et eksperiment, der skal kurere psykisk sygdom. Omgivelserne er en blanding af futuristisk fremtid og 70'er-mode med stationære telefoner og blinkende computersystemer, og stemningen formår på mærkværdig vis at være både hylende morsom og gravalvorlig på én og samme tid, mens vi følger hovedpersonerne i de dybeste afkroge af deres tanker. 'Maniac' sørger for at efterlade dig med noget at tænke over. 

”Maniac” kan streames på Netflix.

TV

Gift Ved Første Blik USA, sæson 5

Seersuccesen Gift Ved Første Blik er nået hele vejen over Atlanten, og nytårsdag slår DR dørene op for femte sæson af den amerikanske udgave, der følger 3 par på tærsklen til et ægteskab. Som vanen er med amerikanske fortolkninger, er der skruet ekstra op for drama og intriger, men det betyder ikke, at underholdningsværdien er mindre. Anmeldere er i hvert fald enige: Den femte sæson er den største og mest dramatiske til dato. 

”Gift Ved Første Blik USA, sæson 5” sendes på DR3 klokken 19.15.

Nytårsskihop

Traditionen tro kan du lulle dig hen i sofaen til nytårsskihop, når DR skyder sportsåret i gang. Reglerne er temmelig indviklede (who knew?), men sætter du dig ordentligt ind i dem, gør det kun begivenheden sjovere.

Ellers kan du uden problemer døse hen, når tømmermændene kræver sin søvn.

”Nytårsskihop 2019” sendes på DR1 klokken 13.50.

Tæt på sandheden med Jonatan Spang – Nytårsspecial

Foto: DR 

Komikerens staire-show er vendt tilbage for en enkelt aften, når kalenderen viser 2019. Se Jonatan Spang sætte sin komiske - og temmelig ærlige - finger på 2018-pulsen og prøv, om du kan gætte, hvilke begivenheder der tages under særlig lup. Kunne det mon være Britta Nielsen-sagen, Danske Bank-sagen eller et særdeles omdiskuteret tungekys med Pernille Vermund? 

”Tæt på sandheden med Jonatan Spang – Nytårsspecial” vises på DR2 klokken 20.

Film

I, Tonya

I begyndelsen af 90'erne var amerikanske Tonya Harding en kunstskøjteløber, man skulle holde øje med. Hun vandt priser på stribe, og som en af de første kvinder nogensinde landede hun i 1991 en triple axel. Men Tonya var milevidt fra skøjteverdenens polerede ydre. Med en opvækst i samfundets arbejderklasse og et sprog, der vel bedst kan beskrives som en havnearbejders, var hun grim ælling i mængden af smukke svaner. Kjolerne var billig polyester, og hendes mand havde det med at tæve hende. Alligevel formåede Tonyas jernvilje gang på gang at redde hende - lige indtil et overfald under de amerikanske mesterskaber i 1994 vendte op og ned på det hele. Margot Robbie er tryllebindende i rollen som Tonya Harding, hvis navn blev allemandseje i en af 90'ernes største sportsskandaler.  

”I, Tonya” kan streames på Viaplay.

Roma

Anmelderne har skamrost Netflix' rørende "Roma" - et familiedrama i 1970'ernes Mexico City fortalt i sort/hvide billeder og med en indlevelse, der er vanskelig at slippe. Filmens fundament er to kvinder: Cleo, en ung kvinde, der arbejder som tjenestepige for en middelklassefamilie, og Sofía, hendes arbejdsgiver, og deres historier udfoldes i lineære baner med to milevidt forskellige udgangspunkter. Der er tragedie, komedie og ekstrem absurditet i det lille mesterværk "Roma", som kan bevæge selv den mest hårdnakkede kyniker. 

”Roma” kan streames på Netflix. 

Mowgli

Historien kender du formentlig: En dreng efterlades i junglen, hvor han vokser op blandt ulve, pantere og bjørne, og i skyggen lurer den one Shere Kahn, den halvblinde tiger, der tørster efter menneskedrengens blod. Men Netflix' nyfortolkning af den gamle Disney-klassiker er skrællet fra al barndommens idyl. Tilbage er en mørk jungle, hvor Baloo har rystet sin fjogethed af sig og nu kæmper en indædt kamp for at gøre Mowgli klar til junglens strabadser. Og så er der menneskene - de er tiltrækkende, men er de også gode? Streaming-fortolkningen kan efter vores mening ikke måle sig med live-action-versionen "Junglebogen" fra 2016 - men den er et interessant bud på en mere dyster udgave af den klassiske fortælling. Bedøm selv.

”Mowgli” kan streames på Netflix.

Klassikerne

Pretty Woman

Filmhittet Pretty Woman kan få selv det mest sløve hjerte til at banke tungt, og en dag på sofaen i selskab med forretningsmanden Edward og den prostituerede Vivian kan ingen rigtigt sige nej til. Nostalgien er til at føle på med lange, hvide handsker, højt hår og tunge møbler, og Julia Roberts' smukke smil og smittende latter kan helt sikkert få dig solidt igennem tømmermændene. Der er dømt kærlighed for alle pengene, og vi klager absolut ikke. 

”Pretty Woman” kan lejes på Viaplay.

Forrest Gump

Run, Forrest, run. Med numsen placeret godt i sofaen kan du passende følge Forrest Gump på hans løbetur gennem USA, mens han forsøger at komme sig over sin kærlighed til Jenny. Tom Hanks spiller til perfektion rollen som den mindre begavede Forrest, der fordriver tiden på et busstoppested, og filmen leverer eminent underholdning fra start til slut. Den vandt da også seks oscars tilbage i 1995, og den er absolut ikke blevet ringere siden. 

”Forrest Gump” kan lejes på Viaplay.

Clueless

Clueless er måske den bedste teenage-film, der nogensinde er lavet. Og den holder altså stadig, selv om kalenderen siger 2019, og alderen er væsentligt højere end 16. Alicia Silverstone giver Cher Horowitz det perfekte strejf af en ubekymret teenager, der tumler med kærlighed, venskaber - og kunsten at lære at køre bil. Filmen har gjort ørehængere som "As if" til allemandseje, og har du ikke allerede set denne filmperle, kan du godt komme i sving. Den er også et genbesøg værd, hvis du ikke er en del af førnævnte gruppe.  

”Clueless” kan streames på Netflix.

Se, hvad vi ellers skriver om: Nytår, Serier, Film og Kultur