Firenze

Foto: Getty Images Firenze bærer præg af, at den oprindeligt husede alt fra adelsfolk og fine bankfamilier til tekstilhandlere, skræddere og kunstnere.

Udsøgt mad og historisk kunst: 7 tips til fremragende Firenze

Firenzes skønhed, storslåede arkitektur og stilfulde mennesker får Italien-korrespondent Eva Ravnbøl til at vende tilbage til den toscanske hovedstad. Her deler hun ud af sine hemmelige spisesteder og madmarkeder langt fra overpriced souvenirshops og kameraklikkende turister.

Firenze er indbegrebet af stil, fornemhed, elegance og skønhed. Det mener TV 2’s korrespondent Eva Ravnbøl, der gennem de seneste 30 år har boet og arbejdet i Rom, men har nydt at tage på weekendtur til den toscanske hovedstad Firenze blot halvanden time i tog fra Rom.

LÆS OGSÅ: Hvad skal jeg spise, se og opleve i Rom? Liselotte Watkins guider dig

– Det giver altid et særligt sug i maven at stå af på banegården Santa Maria Novella i Firenze. Jeg bliver ganske enkelt bjergtaget af den på én gang storslåede og samtidig charmerende toscanske hovedstad. Overalt er der smukke kirker, statuer, palazzoer og broer. Sofistikerede, lækre og stilsikre mennesker spadserer rundt og emmer af luksus. Den underspillede af slagsen. Der er virkelig klasse over florentinerne.

eva-firenze.jpg
Eva Ravnbøl, 54 år.Journalist og korrespondent for TV 2. Bor i Rom med sine to børn. Foto: Privat

– Byen husede oprindeligt adelsfolk, fine bankfamilier, silke-, læder- og tekstil-handlere, skræddere og kunstnere. Og det er stadig byen, hvor man finder de skønneste stoffer, tasker og sko. Der er så smukt i Firenze, at begrebet Stendhal-syndromet kommer herfra; den franske forfatter Stendhal blev i 1800-tallet så svimmel og ilde tilpas af al den skønhed, at han var ved at besvime. Når man står i byens berømte kunstmuseum Uffizierne og kigger ned på floden og Ponte Vecchio, forstår man det godt. Ingen andre steder er som her; farverne, duftene, køkkenet, dialekten og den specielle attitude. Molto fiorentino!

Det skal du se

I Michelangelos fodspor

– Selvom jeg har set den mange gange, vender jeg gerne tilbage til ”David”. Den kolossale statue, som Michelangelo har lavet i 1504, er blandt den ypperste verdenskunst. Man bliver aldrig træt af at betragte det storslåede mesterværk på i alt 520 cm!

Firenzemusei.it

Firenze
Foto: Getty Images

Madmarked i byen

– Et af mine yndlingssteder i Firenze er det store, centrale marked, Il Mercato Centrale, bag hovedbanegården i San Lorenzo-kvarteret. Det er både et lokalt indkøbssted og et sandt madmekka for sultne og tørstige gourmeter. Masser af lækkerier samlet i en spændende, gammel bygning skabt af arkitekten Mingoni, som er blevet et populært mødested både for lokale og tilrejsende. Et ideelt sted at købe madsouvenirs.

Mercatocentrale.it

LÆS OGSÅ: Fem populære storbyer, du kan besøge med tog

Charmerende kunstnerkvarter

– På den modsatte side af floden Arno ligger kvarteret Oltrarno – altså hvis man tager udgangspunkt i centrum af byen med Domkirken og Piazza Signoria. Kvarteret er et charmerende kunstnerkvarter med rammemagere, gørtlere, kunsthåndværkerbutikker, håndtagsforretninger, boghandlere, designbutikker og markeder. Bydelens centrale plads hedder Piazza Santo Spirito og er både hyggelig og smuk. Desuden er der altid et leben og masser af god stemning.

Firenze-Trattoria-Sostanza.jpg
Foto: Privat

Her skal du spise

Populært og godt

– Restauranten Trattoria La Sostanza er et meget populært sted med toscansk T-bone-steak (la fiorentina), tortellini med enten tomatsugo eller i klar suppe. Specialiteter er artiskok-tærte og smørstegt kylling. Det er svært at få bord, så man skal kæmpe lidt.

Trattoria La Sostanza, Via del Porcellana 25/r

LÆS OGSÅ: Besøg historiske Budapest: Vi guider dig gennem den ungarske hovedstad

Lokal minestrone

– Den toscanske ribollita-suppe er super her. Det er en slags minestrone med daggammelt brød og sortkål. Man kan også få skønne crostini til forret, ristet brød med kyllingeleverpostej eller skinke.
Trattoria Cammillo, Borgo S. Jacopo 57/r

Firenze-Eva-Ravnbøl1.jpg
Foto: Privat

Toscansk på den moderne måde

– Il Santo Bevitore er en hyggelig ristorante med rustik indretning i den lidt fancy ende. Køkkenet bygger på toscanske traditioner, men er moderniseret og kreativt. Dog ikke for meget … Der er en skøn stemning og dejlige vine.

Il Santo Bevitore, Via Santo Spirito 64

En særlig oplevelse

Komave til frokost

– Mit mest hemmelige tip er et næsten turistfrit marked ved Santa Croce-kirken. Det hedder Sant’Ambrogio og er meget autentisk og charmerende, lidt råt, men godt. Her kan man handle med de lokale, der er både grøntsager og lidt tøj og loppefund. Og så kan man spise meget rustik og rørende
billige frokost hos Rocco midt i markedshallerne. Han har komave og den slags på menuen, men også almindelige supper med bælgfrugter og pasta til de mindre modige.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Italiensk mad