"Jeg har brystimplantater - og jeg er feminist"
SPONSORERET indhold

"Jeg har brystimplantater - og jeg er feminist"

Kira Dechau har gjort op med etstort tabu inden for feminist-bevægelsen.

Foto: Kira Dechau
10. aug. 2015 | Livsstil | Eurowoman

KLUMME: Selvom feminister hurtigt kan blive enige om, at bodyshaming er forkert, så oplever jeg igen og igen, at der åbenbart er en undtagelse, når det kommer til kosmetisk kirurgi.

Det er en tendens, der er set før: Vi shamer idealet, fordi vi sympatiserer med dem, der falder udenfor. Vi holder med de undertrykte, sparker opad - vil vi nok sige.

Vi er dog nået dertil, hvor vi anerkender, at for eksempel thin-shaming, ikke er acceptabelt, trods det, at tynde er de privilegerede i vores samfund. For det er virkelige mennesker, og det er derfor ikke okay at sparke til dem, vi skal sparke til strukturen, til idealerne, til medierne især, men ikke til menneskerne.

LÆS OGSÅ: Julie fjernede sine silikonebryster efter 14 dage: "Det var ikke udseendet af dem, men følelsen indeni"

Men af en eller anden årsag, er det stadig anderledes, når det kommer til kosmetisk opererede.

Blandt almindelige mennesker kan man høre dybt forfærdelige ting blive sagt om den gruppe, og på de sociale medier skal man ikke lede længe, før man finder de mest modbydelige kommentarspor, hvor både kvinder og mænd nærmest falder over hinanden for at nedgøre den kosmetisk opererede krop:

"De er dumme, har lavt selvværd, er falske, grimme, er ikke rigtige kvinder, gør det kun for at please mænd, kan ikke måle sig med naturlige kvinder, er ulækre.."

Ja, meget kan man læse. Kvinder hævder sig selv på bekostning af de opererede, og mænd udtrykker, at opererede bryster er frastødende eller aldrig kan måle sig med "den ægte vare".

LÆS OGSÅ: "Jeg har ikke lavet andet end at flashe mine silikonebryster"

"Hvem vil dog overhovedet kigge på eller røre ved den slags" spørger mænd ofte. Hvilket udover at være groft også tydeliggør den opfattelse, nogle mænd har af kvinders bryster. De er til dem.

Men de fleste kvinder har slet ikke mænd i tankerne, når de tager beslutningen om en operation. Vores bryster er ikke kun for jeres øjne. Der kan være utallige årsager til en operation, og ingen af dem er mere eller mindre rigtige.

Selvom den slags grove udtalelser aldrig ville tolereres i feministiske kredse, så oplever jeg stadig shaming. Nærmest en følelse af at være en dårlig feminist, når nu jeg har valgt at gennemgå en kosmetisk operation. En skam.

Det er ikke længe siden, jeg så ordet "plastikpatter" blive brugt af en anerkendt feminist i en statusopdatering på Facebook. Og hvor mange gange har jeg ikke skullet høre feminister udtale, at DE i hvert fald aldrig skal have fremmedlegemer i kroppen. Som om de er langt hævede over os der vælger den vej.

LÆS OGSÅ: Bodyshaming: Derfor bliver de kendte kvinder angrebet

Den er næsten usynlig, men den er der: Bodyshamingen. Det er den nedladende tone, objektificeringen af opereredes kroppe, og den måde mange tager afstand, der kan være så sårende, at man ikke ønsker at stå frem.

Jeg har personligt valgt ikke at snakke åbent om min operation. Ikke fordi jeg skammer mig, ikke fordi jeg ikke er glad for mit resultat og min krop som helhed, men af den simple årsag at folk ofte glemmer at respektere min krop, mit privatliv og mine grænser, når det går op for dem, at jeg har implantater.

Hvor meget har du i? Lad mig lige se dem? Kan min kæreste ikke få lov at røre? Sådan lyder nogle af de spørgsmål, det kan udløse. Folk ser pludselig ikke mine bryster som MINE. De er jo kunstige! Plastik! Noget jeg har købt! Så hvorfor må de ikke bare gerne se? Føle? Lade mig gå på omgang? Stille alverdens spørgsmål? Fordi det er min fucking krop. Det er mine bryster. Det er de samme bryster, jeg har haft hele livet.

Mit forhold til dem er fuldstændig ligeså personligt og intimt, som det altid har været. De er ikke kunstige, plastik, uægte! Det er min hud, mit fedt, mine brystvorter, mine brystmuskler, MINE bryster. At der så sidder et implantat derinde et sted, får ikke mine bryster til at forsvinde. De er en del af mig, og jeg er et helt menneske.

Jeg er personligt imod Nygarts-reklamer (klinik som på busserne reklamerer for, at man kan få nye bryster, red.) , og jeg mener helt bestemt, de burde forbydes i offentligheden. Der er nok pres på kvinder i forvejen, vi har ikke behov for at få kastet i hovedet konstant, at vi ikke er gode nok. Unge piger skal ikke føle sig pressede til at ændre deres krop. Hvis man virkelig ønsker noget ændret, kan man nemt opsøge hospitalerne selv. Vi er godt klar over muligheden eksisterer.

LÆS OGSÅ: Nyt bikinibillede får kvinder til at rase på nettet - se her hvorfor

Men det at få lavet en kosmetisk operation er stadig et personligt valg. Et valg, der er okay og bør respekteres. Der kan være mange grunde til, man vælger det, og det er faktisk ligegyldigt, hvilken grund det så måtte være.

Når snakken falder på kosmetiske operationer, har jeg utallige gange hørt udtalelser som for eksempel "det er jo okay, hvis man næsten ikke har noget" eller "hvis man har smerter er det selvfølgelig i orden".

Altså undskyld mig, men du kan aldrig være dommer over andres kroppe og personlige valg. Det er ikke dig, der afgør, om det nogensinde er okay, eller hvornår det er i orden.

Som feminist vil jeg altid støtte det frie valg! Det er det, feminisme går ud på. Om det så er tatoveringer, mode, kropsbehåring, piercinger, makeup, operationer. Eller noget helt andet. Det er din krop, dit valg. Du fortjener respekt.

LÆS OGSÅ: Derfor taler hele verden om Renee Zellwegers ansigt

LÆS OGSÅ: Nyt dansk site viser nøgne mennesker 

LÆS OGSÅ: "Kvinde kend din krop" ændrede 16-årige Saras kropsopfattelse for altid