Kronprinsesse Victoria og prins Daniel blev gift i 2010.
SPONSORERET indhold

Kronprinsesse Victorias kamp fra sygdom til styrke

Kronprinsesse Victoria fandt i prins Daniel sin redningsmand efter en sygdom, der kunne have kostet hende livet.

Af: Maria Lützen Foto: Karin Törnblom/TT/Ritzau Scanpix
24. apr. 2021 | Livsstil

Alle var dybt chokerede over at se, hvor tynd kronprinsesse Victoria var blevet, da hun i 1997 vendte hjem til Sverige efter et studieophold i Frankrig.

Hun var taget på udlandsophold for at blive fri for det forventningspres, der hvilede på hendes unge skuldre, men det var for sent, og hun udviklede en alvorlig spiseforstyrrelse.

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia handlede resolut og sørgede for, at datteren kom i behandling på et center i Connecticut i USA, hvor hun samtidig kunne fortsætte sine studier i statskundskab på Yale.

I flere interviews har kronprinsesse Victoria senere takket for den indsats, der blev gjort for at få hende tilbage på rette spor.

- Jeg fik professionel hjælp i USA, og det var meget vigtigt for mig. Jeg måtte lære at sætte ord på mine følelser, det var jeg nødsaget til. Dermed kunne jeg også sætte grænser for mig selv og ikke presse mig selv for hårdt, som jeg havde for vane at gøre, lød det i et interview med svenske TV4.

Det var en hård periode. En forvirret tid, men ikke usædvanligt, når man er i den alder. Jeg er taknemmelig for, at jeg fik hjælp, for det er ikke let selv at komme ud af den situation, når man har det dårligt og har en masse angst, sagde Victoria senere til det svenske nyhedsbureau TT om den svære tid.

Far foretrak lillebror som kronprins

Selv om hun var det svenske kongepars første barn, blev hun ikke født som kronprinsesse. På det tidspunkt var det kun drengebørn, der ifølge svensk lov kunne arve tronen. Hun nåede også at få en lillebror, prins Carl Philip, før Rigsdagen ændrede tronfølgeloven. Carl Philip var kronprins i syv måneder indtil den 1. januar 1980, hvor han blev frataget titlen ved en ændring i tronfølgeloven.

At hendes far dengang nok helst havde set hendes bror få kongetronen, og at en ordblindhed gjorde hendes skolegang vanskelig, kan have båret til ved det bål af præstationsangst, der udløste spiseforstyrrelsen.

- Fordi det har været en offentligt kendt hemmelighed, så skal man jo bevise noget. Så skal man strenge sig endnu mere an for at få respekt. Nu kan man se, at kongen er synligt stolt af sin datter, og det kan han også med god grund være, siger Berlingskes kongehusekspert, Jakob Steen Olsen, i et nyt afsnit af "De kongelige". Her taler han med HER&NU's Nikolaj Vraa om det svenske kronprinsessepars historie.

Førte sygdommen alligevel noget godt med sig?

Spiseforstyrrelsen blev også indirekte årsagen til, at kronprinsesse Victoria mødte sin prins.

Hjemvendt fra USA ville Victoria holde de gode takter og gik i gang med at træne. Valget faldt på fitnesscentret Master Training i det centrale Stockholm. Her havde Daniel Wästling arbejdet, siden han i midten af 90'erne var flyttet til Stockholm og havde uddannet sig som sportspædagog og efterfølgende som træner og massør.

En af hans instruktører på uddannelsen ejede Master Training og hyrede Daniel som personlig træner til sit center. Han havde haft Victorias lillesøster, prinsesse Madeleine, som en af sine klienter, da Victoria på hendes anbefaling begyndte at træne med ham som instruktør. Og her udviklede forholdet sig fra bekendtskab til venskab og kærlighed for den 24-årige kronprinsesse og den fire år ældre Daniel.

Hør hele afsnittet af "De kongelige" om kronprinsesse Victoria og prins Daniel her.

Anbefalet til dig