#Metoo
Foto: Getty Images Årets Person 2017 er #Metoo-bevægelsen, mener Times Magazine.

#Metoo

Time Magazine har kåret årets person – det kunne være dig

Årets Person 2017 er ikke én person, mener det amerikanske medie Time Magazine. I stedet er det bevægelsen bag tidens mest populære hashtag, #Metoo.

Årets person kan være dig og mig, mener det amerikanske medie Time Magazine.

Det er en bevægelse, der har taget verden med storm og startet en social revolution af de helt store.

Det har ruineret karrierer i Hollywood, skabt overskrifter verden over og givet helt ny betydning til en ganske almindelig engelsk saying.

Årets person er nemlig ikke én person, men alle tavshedsbryderne, der til sammen udgør den verdensomspændende #MeToo-bevægelse.

- For at give stemme til offentlige hemmeligheder, for at flytte hviskerier til offentlige netværk, for at skubbe os alle til at stoppe med at acceptere det uacceptable, giver vi prisen for Årets Person 2017 til tavshedsbryderne, skriver Time Magazine, som blandt andet begrunder deres valg med, at #Metoo-hashtagget er den ”hurtigste sociale forandring” i årtier.

En forandring, der begyndte med en håndfuld modige kvinder – og nogle enkelte mænd.

LÆS OGSÅ: Mød kvinden, der startede ’Me Too’-kampagnen længe før, hashtagget eksisterede

Toppen af isbjerget

#Metoo-bevægelsen tog for alvor fart, da skuespillerinden Alyssa Milano den 15. oktober opfordrede kvinder på Twitter til at dele deres historier om seksuelle overgreb.

På ingen tid rettede en lang række kvinder anklager om sexchikane mod filmproduceren Harvey Weinstein - og det fik mildest talt skeletterne til at vælte ud af skabet. Såvel i USA som i resten af verden.

Desværre er vi slet ikke ved vejs ende, fastslår det amerikanske medie, der spår en lang levetid for den sociale bevægelse.

- Vi er i midten af begyndelsen af denne opstand. Der er så meget, vi stadig ikke ved om dets endelige påvirkning. Hvor langt vil det strække sig, spørger Times Magazine i deres kåring, hvor de også anerkender, at bevægelsen har ulmet i kulisserne i årtier.

Allerede i 2007, længe før hashtagget eksisterede, lancerede amerikanske Tarana Burke nemlig en ”Me too”-kampagne for unge sorte piger i belastede miljøer, som var blevet ofre for seksuelle overgreb.

LÆS OGSÅ: #Metoo har navngivet mændene – men hvad er der blevet af dem?

Mange hemmeligheder

Og ja, måske er der fortsat meget, vi ikke ved. Mange hemmeligheder der stadig er låst inde i skabet.

Og så er der dem, der har fået konsekvenser.

Herhjemme har Peter Aalbæk Jensen mildest talt fået mundkurv på af Zentropa, efter anklager om sexchikane florerede i de danske medier. Og i Hollywood er stjerneskuespillere som Kevin Spacey og Louis C.K. blevet ekskluderet fra prominente TV-serier.

Hvad der bare begyndte som et hashtag, har nu givet stemme til kvinder verden over.

Og for det har tavshedsbryderne altså fået prisen som Times Magazines "Person of The Year 2017".

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier, Politik og #MeToo