Vinder af DM i grydelapper 2021

Foto: Sara Skytte Åse med sine tre vindergrydelapper: En kurv med garn, en ugle og en kurv med syrener.

Åse har lavet Danmarks flotteste grydelapper: "Det er vildt, at jeg vandt"

Det er sjovt at vise, hvad jeg laver, siger Åse Himmelstrup, der har brugt sine kreative evner med strikkepinde og hæklenål, hver gang Hjemmet har afholdt DM i grydelapper. I år har hun vundet førstepræmien med tre flotte grydelapper.

Hvad stiller man op, når man gang på gang hører en ugle ved sit sommerhus – men efter flere år endnu ikke har set den? Åse Himmelstrup fandt på at hækle en ugle, og hvorfor ikke forme den som en grydelap og sende den ind til DM i grydelapper?

Da Åse fik idéen, havde hun allerede sendt to grydelapper ind, der var inspireret af hendes passion for flettede kurve, men hun nåede lige at få uglen med også.

"Jeg har sendt grydelapper ind før og to gange vundet andenpræmien. Men jeg blev lidt overrumplet – og meget glad, da jeg fik at vide, jeg havde vundet førstepræmien i år," siger 66-årige Åse, der bor i Valby med sin mand, Søren.

LÆS OGSÅ: "Det føles rart": Mark og Schannie har sikret deres søn bedst muligt økonomisk

Åses Grydelapper
Åses børnebørn er godt forsynede med strik, og hun sælger derfor sit håndarbejde på et julemarked.

At udfolde sin kreativitet er bestemt ikke nyt for Åse. Hun voksede op med en mor, der syede alt familiens tøj, og en far, der malede akvareller og skrev bøger og skuespil ved siden af sit job som lærer. Op til 7. klasse gik hun på en lilleskole med mange kreative fag.

"Vi strikkede, hæklede, hamrede, sømmede og arbejdede med ler. Jeg elskede alt det kreative og har strikket og hæklet, fra jeg var lillebitte," siger Aase.

Da hun fra 8. klasse kom på en kommuneskole, dannede hun sammen med nogle veninder en strikkegruppe, der mødtes om eftermiddagen og "tømte jeg ved ikke hvor mange kander te og strikkede".

Da hun som voksen fik job ved postvæsenet, sad hun og strikkede i frokoststuen, og om aftenen, når hendes og Sørens to døtre var lagt i seng, fandt hun symaskinen frem og syede tøj til sig selv og pigerne.

Senere havde Åse en periode på 10 år, hvor det især var patchwork, der optog hende.

"Uanset hvor jeg kiggede hen, så jeg for mig, at et vindue – eller hvad det nu var – kunne blive et flot patchworkmønster. Og hvis jeg så noget lækkert stof, måtte jeg bare købe det, jeg skulle nok få det brugt på et tidspunkt. Det kørte på højtryk i baghovedet på mig. Altid."

Egne designs

I dag er det garn og strikke- og hækleprojekter, der fylder hendes kreative tanker.

"Når jeg køber garn, ved jeg heller ikke altid, hvad det er til. Men jeg har en stor glæde ved selve garnet, og ser jeg en bluse, der er strikket i en flot farve, i en genbrugsbutik, kan jeg godt finde på at købe den, trevle den op og strikke noget andet af garnet," siger Åse.

En af de gange, hun er blevet nummer to i DM i grydelapper, var gevinsten 20 nøgler mohairgarn i 10 forskellige farver. Her fandt Åse en strikkeopskrift, der passede til garnet og satte selv farverne sammen i striber. Men ellers strikker og hækler hun som regel uden opskrifter.

"Jeg vil helst lave noget, der er helt mit eget," siger hun.

Ligesom da Åse arbejdede med patchwork, kommer idéerne bare myldrende. Hun har altid mange projekter kørende på én gang, så hun både har noget, der i sværhedsgrad passer til, at hun skal koncentrere sig, og noget, der bare kører, så hun kan se fjernsyn eller snakke samtidig.
Måske er det sine veninder, hun taler med, mens hun strikker. Sammen med en af dem har Åse hvert år en bod til et julemarked, hvor de sælger deres strikkede og hæklede ting.

Det gør Åse, dels fordi hun har så mange idéer, der bare må ud gennem hænderne på hende, at hun og hendes familie ikke kan bruge alle de strikkede og hæklede trøjer, bukser, sokker, grydelapper, der kommer ud af det. Dels er det sjovt at komme ud og vise sine ting frem.

"Så kommer folk og kigger på tingene; "Hvor er den fin" og "Ihhh, hvor er den sød". Det er så superhyggeligt at stå i den bod. Samtidig er det inspirerende at gå rundt og kigge i alle de andre boder."

Åses Grydelapper
 Under corona-nedlukningen strikkede Åse massevis af dyr.

LÆS OGSÅ: Da Tove døde, fik hendes søn og mand en unik hobby sammen

Hønsestrik

En af de strikkede ting, Åse selv bruger, er et par bukser, hun strikkede med inspiration i bøgerne om hønsestrik, der var populære i 1970’erne. Det vil sige, de er strikket i alle mulige farver og mønstre, som Åse fandt på, efterhånden som hun strikkede dem.

Her har Åse virkelig haft gang i både farver og fantasi. Hun forklarer, at hun for at få brugt sit lager af garnrester slog op til et halstørklæde og blev ved med at strikke rundt og rundt og rundt.

Halstørklædet blev flere meter langt – og alt for tykt og kluntet til, at hun kunne bruge det. Åse fandt derfor på at klippe to stykker af i samme længde som sine ben. Foroven strikkede hun et par shorts på, så hun havde et par bukser.

""Sådan et par ønsker jeg mig også," sagde min yngste datter, da hun så dem. Så jeg har strikket et par til hende også," siger Åse.

Når hun får en idé til et strikket eller hæklet projekt, tegner hun den som regel på papir. Det gjorde hun for eksempel, da hun gik i gang med grydelapperne til årets DM.

"Jeg kan godt lide en bunden opgave. Derfor er det sjovt med grydelapperne," siger Åse.

Hvor hun fandt inspiration til ugle-grydelappen i den ugle, hun ikke havde set ved sit sommerhus, fik hun idéen til de to andre grydelapper ved simpelthen at kigge rundt i stuen. Åse er vild med kurve og har så mange stående fyldt med garn, at hendes mand jævnligt protesterer. Nu strikkede og hæklede hun så to.

"Ved at eksperimentere med teknikken vævestrik fik jeg det til at ligne kurveflet. Syrenerne i den ene og garnnøglerne i den anden hæklede jeg. Det giver mig en ro og glæde at sidde med sådan et projekt i hænderne, og så er det fedt, når det færdige arbejde bliver, som jeg havde tænkt," forklarer Åse.

Det gjorde de tre grydelapper.

"Da jeg havde sendt dem afsted, sagde jeg til mine strikkeveninder, at jeg bliver glad, hvis jeg bliver blandt de 10 bedste. Det er vildt, at jeg vandt," siger Åse.

Åses Grydelapper
Med inspiration i ungdommens hønsestrik forvandlede Åse en stor del af sine garnrester til disse bukser, hun bruger, når hun slapper af.
Se, hvad vi ellers skriver om: Strik, Konkurrence og Livsstil

610x200_woordy_dmjpg.jpg