Fallulah om angst og graviditeter
Foto: Petra Kleis "Jeg havde sindssygt meget angst i min første graviditet. Jeg kom til at opsøge alle skrækscenarierne og alle de dårlige historier. Det var en form for selvtortur."

Fallulah: ”Man bliver totalt stresset af at gå rundt og tænke på vuggedød og andre forfærdelige ting”

Fallulah venter tvillinger. Og det er slet ikke noget at være bange for. Det er ellers ikke en selvfølge, at sangerinden, som har lidt af angst siden barndommen, tager det helt roligt. Men med årene, og især efter hun blev mor til Gloria, har hun lært, at det hjælper at række ud i stedet for at vende bekymringerne indad.

Et lille, pulserende blink dukker op på skærmen, ligeså snart Fallulah har lagt sig til rette på briksen i den private skanningsklinik. Sangerinden er kun i sjette uge af sin anden graviditet, men hun har behov for lige at se med egne øjne, at den… okay, meget tydelige streg på graviditetstesten nu også er ensbetydende med, at der er liv i maven. Bekræftelsen giver Maria Apetri, som Fallulah egentlig hedder, overskud til jokende at stille det spørgsmål, der måske allerede har plantet sig som en ubevidst fornemmelse i hende.

LÆS OGSÅ: Cana Buttenschøn om fødsler

 – Jeg siger for sjov: “Nu er der vel kun én derinde, ha ha ha”. Sygeplejersken svarer: “Jeg tjekker lige”, og så kører hun rundt med skanneren… “Nå, hov, der var faktisk én til”, siger hun så. Og jeg begynder bare at grine helt hysterisk!

Maria Apetri bryder ud i latter ved mindet om den absurde situation, som forklarede, hvorfor graviditetstesten i første omgang lyste op som et juletræ.

Gravid og ramt af angst

I disse dage bugner hendes e-boks af indkaldelser til lægesamtaler, skanninger og tjek, tjek, tjek af snart det ene, snart det andet, så det kan være svært at huske, at hun faktisk er fuldtidsmusiker og ikke fuldtidsgravid. For når man venter tvillinger – mirakel eller ej – lander man som udgangspunkt i kategorien risikograviditet. En betegnelse, som måske mere er en forholdsregel end et faktum, men som alligevel ville kunne få bekymringsrynken til at sitre hos de fleste gravide. Især dem, der har en tendens til angst. Det har Maria Apetri.

– Jeg havde sindssygt meget angst i min første graviditet. Jeg kom til at opsøge alle skrækscenarierne og alle de dårlige historier. Det var en form for selvtortur. Sådan “nu prøver jeg at beskytte mig selv ved at finde ud af, hvad det værste, der kan ske, er.” Men det virker jo omvendt, og man bliver totalt stresset af at gå rundt og tænke på vuggedød og alle mulige andre forfærdelige ting.

Da maven begyndte at vokse første gang, blev følelsen af at kunne miste noget dyrebart pludselig doblet tifold op. Der blev smidt ekstra tændvæske på angstens bål, da Maria Apetri først blev sengeliggende fra graviditetens sjette måned på grund af en brækket fod, derefter gik 14 dage over tid og siden endte med en 32 timers fødsel, der var milevidt fra det naturlige og smertefri scenarie, fødselsforberedelseskurset havde stillet i udsigt. Da Maria Apetri langt om længe lå med sin datter i armene, blev hele hendes alarmberedskab alarmeret.

 – Ligeså snart hun kom ud, blev jeg ramt af denne her overvældende, store kærlighed, og jeg tænkte bare, “shit, det er MIT ansvar, det her lille væsen, hun kan ingenting selv!” Angsten kom buldrende, og jeg følte, at jeg skulle sidde og kigge på hende hele tiden. Jeg kunne slet ikke give mig selv ro, og efter fem dage stort set uden søvn var jeg halvpsykotisk. Men jeg kunne stadig ikke give slip og kunne ikke lide, at andre gik en tur med hende i barnevognen, jeg var bange for, at de ikke kunne finde ud af at gå over for grønt. Jeg mistede tilliden til, at andre kunne tage vare på det her lille menneske, som jeg bare ville gøre alt for. Det var en vild følelse.

Læs hele interviewet med Maria Apetri - bedre kendt som Fallulah - i det nye nummer af magasinet Vores Børn, der er på gaden fra den 27. december 2019.

VOB_FB_cover NY.png

Om Fallulah

  • Maria Apetri, 34. Kendt under kunstnernavnet Fallulah.
  • Debuterede i 2010 med albummet Black Cat Neighbourhood og brød igennem med sangen Out of it, som var titelsang til DR tv­serien Lykke.
  • Står bag græsrodsbevægelsen Hej Søster, som arbejder for at skabe opmærksomhed om danske, kvindelige musikere. Initiativet omfatter blandt andet en playliste på Spotify, en éndagsfestival i Vega og en webshop med merchandise, som alle sammen hylder kvindeligt talent og sammenhold både på og uden for den danske musikscene.
  • Mor til Gloria, tre år, kæreste med Thomas Holm, som arbejder i Udviklings­ og forenklingsstyrelsen og er deltidsmusiker. Gravid med tvillingepiger, som kommer til verden til foråret. Bor i hus i Hvidovre.
Se, hvad vi ellers skriver om: Mor og Interview