Familieliv
SPONSORERET indhold

Familieliv: 25 genveje til nemme dage

Hvad er det lige, der adskiller en dag, hvor tingene bare kører, fra en dag, hvor alting går galt? Her er vores bedste råd til et nemmere og bedre familieliv.

Af: Lene Ejg Jarbøl, Vores Børn,
10. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

1. Sæt hverdagen i system: Struktur og rammer giver mere plads til frihed og impulsive påhit. Det lyder måske lidt underligt, men hvis du laver ugeplaner, hvor du skriver både mad, motion, putning og rengøring ind, så frigiver du tid til det sjove. For nu ved du, at du nok skal få gjort rent og få motion – bare ikke i dag.

2. Spar tid om morgenen: Sæt allerede tingene til morgenmaden frem om aftenen. Dæk bordet og stil gryden til havregrøden klar på komfuret, så det hele er lige til at gå til.

3. Få styr på tøjet: Find tøj frem til dine børn allerede om aftenen. Hvis du har selvstændige børn, har de sikkert også en mening om, hvad de vil have på. Tag diskussionen allerede om aftenen, så der ikke opstår konflikter om morgenen, hvor I måske har travlt. Det er også rart at opdage manglen på body’er til baby, mens der stadig er tid til at vaske.

4. Vind et ekstra kvarter: Sæt vækkeuret til at ringe et kvarter før, du ellers havde tænkt, så der er tid til uforudsete situationer.

5. Indfør mellemtider: Strukturér jeres morgen og aftal, hvem der gør hvad. Hav nogle mellemtider i løbet af morgenen, hvor I på forhånd har fastlagt, hvornår børnene skal være i tøjet eller have spist morgenmad.

6. Lav en madpakkeklub: Har du et barn, der skal have madpakke med, kan du gå sammen med en anden familie i institutionen og skiftes til at lave madpakker en uge ad gangen. Om du smører en eller to er lige meget, når du først er i gang. Men den uge, du slipper, er skøn.

LÆS OGSÅ: 8 veje til at vinde en time mere om dagen

7. Indgå aftaler med dit barn: Indgå kompromiser med dit ”vil-selv-kan-selv” barn. F.eks.: “Hvis du selv tager bukser på, giver jeg dig blusen på.” Dit barn vil meget mere, end det kan.

8. Stil skarpt: Lad være med at give dit barn for mange valgmuligheder. Udvælg to par trøjer, barnet kan vælge imellem, og acceptér dets valg.

9. Gør farvellet rart: Hvis du viser dit barn, at du er glad for dit arbejde, er det nemmere at få sagt farvel om morgenen. For nogle børn kan det være en hjælp, at man sætter sig og læser en bog i institutionen med barnet. For andre vil det bare trække pinen ud, fordi afskeden er lige hård, om man bliver der i fem minutter eller femten.

LÆS OGSÅ: 7 tip til en rolig morgen

10. Fif mod sukkerkolde børn: Fyld lommerne med “sund slik” som mandler og rosiner, når du skal hente, så dit barn ikke går sukkerkold på vej hjem fra institutionen.

11. Ro på: Lad være med at hive barnet ud af en leg. Hvis du udstråler, at du har god tid, så går dit barn ikke i baglås. Måske er tiden givet godt ud, hvis du har købt ind, før du henter dit barn.

12. Hop på vognen:
Selv når du bare skal købe et par få ting, så sørg for at have en mønt parat til en indkøbsvogn, hvis du har børn med på indkøb, så du kan rulle dit trætte barn rundt i butikken. Det er hårdt både at slæbe på barn og kurv i supermarkedet.

LÆS OGSÅ: Slip dine bekymringer, mor!

13. Lav henteaftaler: Aftal at skiftes til at hente børn med naboer eller legekammeraters forældre. Så kan det ene hold forældre måske arbejde længere den ene dag og hente lidt tidligere den næste.

14. Drop perfektionismen: Sænk dine forventninger til dig selv og dit hjem. Nyd dine kreative børns sjove påfund – også selv om de roder og griser. Det er en kun en periode.

15. Lad børnene hjælpe til: Lad børnene være med til at gøre rent. Dine børn elsker at få lov at sjaske med en våd klud. Selv de mindste tumlinge, der lige har lært at gå, kan gå rundt med en støveklud i hånden og lege ‘rengøringsdame’. Anskaf en kost og et fejebræt i børnestørrelse.

LÆS OGSÅ: 13 myter om opdragelse

16. Sluk for mobilen: Hvis du griber telefonen eller lige vil tjekke mail, efter du har hentet børn, kan du være sikker på, at du har et opmærksomhedssøgende barn hængende i buksebenet. Sluk for mobilen og computeren for både din egen og børnenes skyld. Det giver mindre stress og mere nærvær.

17. Invester i nærværet: Giv dig tid til at være sammen med dit barn den første times tid, efter I er kommet hjem. Det er nemmere at få barnet til at lege alene, efter det har haft en nærværende forælder. Køb en rigtig god bæresele eller slynge, så du kan have baby på hoften, mens du ordner dine gøremål.

18. Inddrag børnene i madlavningen: Mens baby sidder på gulvet med plastikskål og ske, så kan det 1-årige barn godt være med til at dække bord med plastikservice. Det 2-3-årige barn kan snitte bløde ting som agurker og banan med en sløv kniv og røre og piske, mens de 4-5-årige kan deltage i næsten alt i køkkenet.

LÆS OGSÅ: 6 morkriser: Sådan løser du dem

19. Mad i børnehøjde: Tænk i børnevenlig mad i farver. Lav et fad med orange gulerødder, grønne agurker, røde cherrytomater, hvide feta, sorte oliven og gule peberfrugter. Det er nemt at gå til, og farver får børnene til at spise mere.

20. Tilpas spisetiderne: Jo mindre børn, jo tidligere på aftenen har de brug for noget rigtig mad. Hvis det passer resten af familien at spise klokken 18 efter børnetime, så giv din 1-årige mad allerede klokken 17 – for eksempel rester fra aftenen inden. Så kan den lille få anden gang, når I andre sætter jer til bords.

21. Gør tandbørstningen til en succes: Den bedste vej til nemmere tandbørstning er at gøre kort proces og børste tænderne ordentligt på dit barn, selv om det skriger som en gal. Inden længe har barnet lært, at sådan er det bare. Lad eventuelt baby have en ekstra gnasketandbørste, der mest er til leg.

LÆS OGSÅ: Guide: Gør tandbørstning til en succes

22. Lav ”spis-og-smut”-aftaler: Sammenkomster behøver ikke være lange seancer, hvor I skal kæmpe flere timer for at få børnene til at sove, inden I får ro til voksensnak. Hvis I skiftes til at invitere hinanden på mad en hverdagsaften og tager hjem igen inden puttetid, er der aflastning i det for alle parter.

23. Find en godnat-rytme, der passer: For nogle børn kan et varmt bad virke beroligende, mens det for andre virker opkvikkende. Godnat-sange derimod er videnskabeligt bevist med til at berolige dit barn. Gentag ritualerne aften efter aften.

24. Ryd kalenderen for pligtaftaler: Hold op med at tro, at man skal se 1000 mennesker for at være en succes. Gå ud med venner på skift efter puttetid i stedet for at slæbe de mindste med på café. Det giver ro til alle.

LÆS OGSÅ: Farvel til den perfekte mor

25. Husk at være kærester: Hvis du vil gøre noget godt for dit barn, så plej dit parforhold. Lav en tv- telefon-og computerfri aften mindst én gang om ugen, hvor du har tid og ro til at snakke med din mand eller kæreste. Hvis du synes, I kun snakker om bleer og børneopdragelse, så drøm lidt sammen.

Kilder: Familieterapeut Nina K. Brandt og sundhedsplejerske Susanne Petersen