Gør dit barn til en grinebider
Du vil sikkert stå på hovedet for at få et sødt smil fra din baby eller høre din treåriges smittende latter. Men hvad får dit barn til at klukke af grin i forskellige aldre?
Allerede i din nyfødtes allertidligste uger oplever du i små glimt det søde babysmil. I begyndelsen er baby dog slet ikke bevidst om smilet, som stadig blot er en refleks. Men det ændrer sig hurtigt, og allerede når dit barn er halvanden-to måneder, vil smilet være meget mere bevidst og vise, at baby er glad og godt tilpas.
– Hos det helt lille barn handler smilet mest om, at baby bliver glad for at se mor og far, at sove eller få skiftet ble, fortæller børnepsykolog Marie Elbinger Gramstrup.
Glæde over at være tryg og have det godt er med andre ord det, der får de allerførste rigtige små smil frem på det lille babyansigt. Inden længe vil baby også begynde at smile og grine, fordi noget morer den lille. I to-tremåneders- alderen vil ting, der overrasker, være super sjove og få de store smil frem.
LÆS OGSÅ: Grin med dit barn – det er sundt
– Hvis du taber sutten, lige når den er på vej ind i barnets mund, udbryder et ‘hov!’ og smiler stort, vil hun sikkert gøre det samme, siger Marie Elbinger Gramstrup og tilføjer:
– Og vent med at kilde hende, når I leger ‘nu kommer jeg og tager dig’ – så vil det være ekstra sjovt, når du endelig gør det.
Borte, borte – og alligevel ikke
Syng med dit barnSjov med ord
er barnets sprog ikke særlig udviklet endnuUnderholdning: 12 gulerødder, der får dig til at grineFrække ord og fjollesprog
Sproget får en større og større rolle i humoren, når dit barn kommer i børnehavealderen. Nu er din treårige ved at være i stand til at forstå ordspil.
– Så bliver Kaj og Andreas Bakke snagvendtsang sjov. Det gør det også at provokere lidt ved at sige frække ord som prut og tissemand, siger Marie Elbinger Gramstrup.
Den slags ord er spændende, fordi barnet i forvejen har en eller anden form for viden om deres betydning og mærker en reaktion hos de voksne på dem. Så bliver de sjove at afprøve og at bruge igen og igen.
LÆS OGSÅ: 10 trin til et sundt og sjovt liv som mor
Når mere abstrakte sammenhænge og handlingssekvenser efterhånden begynder at give mening for junior, bliver også tegnefilm som Anders And og Tom & Jerry et stort hit.
Nu kan barnet nemlig se det sjove i, at rollerne pludselig byttes om, og at den mindste imod alle odds tager fusen på den største. Eller når Bamse inviterer Kylling og Ælling på boller og kakao, og de ender med kun at få en lille portion, fordi Bamse var meget sulten og selv spiste det meste.
En stor gave at kunne grine
Der er altså meget at grine af i hverdagen, både som helt lille og lidt større. Og der er masser af gode grunde til at få fundet præcis de ting, der får dit barn til at klukke af grin, så I kan more jer sammen – det er nemlig både skønt og sundt.
– Helt grundlæggende føles det jo rart at grine. Det påvirker hele kroppen og nervesystemet på en dejlig og beroligende måde.
Latter frigiver endorfiner, der ikke uden grund omtales som lykkehormonet. Det gør os både i godt humør, reducerer blodtryk og stressniveau og styrker immunforsvaret. Men også socialt er det meget sundt for barnet at grine sammen med dig og med andre.
LÆS OGSÅ: 10 freaky babykager, du IKKE skal bage
– I er sammen om noget rart, og det giver nærvær og samhørighed. Samtidig får barnet med sjov og humor erfaring i at aflæse andre menneskers mimik og følelser og at indgå i samspil med dem. Det er en helt fundamental byggesten for evnen til senere at kunne begå sig i sociale sammenhænge,” siger Marie Elbinger Gramstrup.
Hun påpeger, at evnen til at more sig og grine i det hele taget er en vigtig gave at få med sig videre i livet.
– Det giver os mulighed for ikke altid at tage det hele for alvorligt og grine lidt af os selv indimellem. Med humor kan vi næsten altid lave rum, hvor vi har det sjovt, og lige meget hvor svære tingene bliver, så har vi det rum at vende tilbage til på et tidspunkt.
LÆS OGSÅ: Far-humor: Sådan sætter du hår på din datter
LÆS OGSÅ: Far-klumme: Min datter – den afbrydende ko
LÆS OGSÅ: Har du et følsomt barn?