Op at gå: 7 sjove udfordringer
SPONSORERET indhold

Op at gå: 7 sjove udfordringer

Hjælp dit kravleklare barn på vej til at tage de første skridt ved hjælp af gode gå-øvelser.

Af: Katrine Krebs
26. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Det er lige før. Dit barn har for længst lært kunsten at kravle, og nu øver det sig målrettet i at komme op at stå og få benene til at lystre. Som forælder kan du sagtens hjælpe på vej og gøre legen sjovere.

De fleste børn i Danmark går, når de er 14 måneder. Der er dog masser af undtagelser. Nogle børn går allerede, når de er ni måneder, andre først når de er omkring 16 måneder.

Når I skal i gang med gå-øvelserne, skal du først og fremmest hjælpe dit barn med at stå fast. Det er ikke sjovt at stå på parketgulvet i strømpesokker og knalde hagen ned i sofabordet, fordi benene glider ud til hver side. Husk at investere i skridsikre sko eller strømper, når lysten til at stå og gå opstår hos dit barn. Bare tæer på gulvtæppe er også alle tiders.

Du skal også selv finde balancen, når dit barn begynder at gå. Det kan nemlig være hårdt for et forældrehjerte at se på den ene lille ulykke efter den anden, når de usikre ben svigter, og dit barn falder.

LÆS OGSÅ: Sådan styrker du babys motorik

Gråd og blå mærker hører til denne del af den motoriske udvikling. Så find balancen imellem at ville skåne dit barn for knubs og at give det frihed til at lære. Så længe du har masser af kærlighed og plaster, skal det nok blive en succes.

Her er syv gode øvelser, som dit nysgerrige barn på gulvet vil elske.

1. Styrk armene

Inden din lille guldklump begynder at bevæge sig op i det højere luftlag, skal armene være i top-træning. For når man går, så falder man. Så lad baby bruge masser af tid på numsen, så hun bliver god til at bruge sine arme. Læg for eksempel spændende legetøj både tæt på og længere væk. Når baby skal have det, der er længere væk, må hun sætte én arm i gulvet for at tage det med den anden. Det er en måde at lære at tage fra med armene, der er rigtig god at kunne, når der pludselig er langt ned til jorden.

2. Sid på mor eller far

Sæt dig på gulvet med dine ben foldet under dig, så dit kravlebarn kan sidde med bagdelen på dine lår med ansigtet vendt væk fra dig. Find noget, kravlenissen gerne vil have fingrene i, og læg det op i højden. Sofabord eller spisestuestole har en perfekt højde. Nu bliver det attraktivt at rette de små pusselanker ud, så armene kan nå godterne på bord eller stol. Hvis benene ikke bærer, er der ikke langt ned til fars lår igen. Du hjælper med den første del af bevægelsen og skaber en succesoplevelse. En leg, dit barn vil elske!

3. Glas er godt

Du må godt være lidt af en børnelokker, når du skal give gulv-barnet lyst til at gå. Et glasbord med rosinpakker, farvestrålende legetøj eller andre lækkerier på, er en uimodståelig fristelse for en lille fyr på gulvet. Det giver ham lyst til at kæmpe sig op på benene og forsøge at få fat i de gode sager, han kan se gennem glasset. Og han skal nok finde en strategi til at nå lokkemaden.

4. Og ned igen …

Når man er kommet op, skal man også kunne komme ned igen. Når dit lille barn er blevet vild med at stå og hænge ud ved bordkanten, som om det var en bedre bar, kan du begynde at placere fristelser i form af legetøj på gulvet. Så får dit stå-barn øvet sig i at bøje i knæ og hofte, mens der bliver holdt fast i bordkanten med den ene arm, og den anden arm får fat i det spændende legetøj. Rigtig god udvikling af balancekunst.

LÆS OGSÅ: Derfor er god motorik så vigtigt for dit barn

5. Gåtur midt imellem

De fleste børn vil helst gå sidelæns til at starte med, fordi de falder, hvis kroppens lodrette lodlinje kommer ud over de understøttende fødder. Derfor handler det først og fremmest om at give lyst til at gå – så vender barnet sig med fronten frem, når det er klar. Hvis du sætter barnets fødder oven på dine egne og går, får barnet kun en passiv oplevelse af at gå men ingen egen erfaring. Hjælp i stedet på vej ved at opsætte to lave borde parallelt, som barnet kan kante sig imellem med noget at holde i til begge sider. Ryk dem gradvist længere fra hinanden. Lok med spændende sager på det ene bord, så barnet får lyst til at slippe det andet. Du vil kunne se en udvikling fra dag til dag.

6. Hænderne på hofterne

Væn dig til at komme ned på knæ. Hvis du vil hjælpe dit barn på vej til at gå, er du nødt til at være på niveau – på alle måder. Men du skal også passe på din egen ryg. Hvis du holder barnet i hænderne, mens det går, rykker balancepunktet ud i armene på barnet. Kravl hellere på knæ og hold dine hænder på barnets hofter, mens det stavrer af sted. Så hjælper du barnet med at finde den ideelle og naturlige balance til en god gåtur.

7. Jorden er giftig

Ujævnt underlag er et hit, når dit oprejste barn skal blive god til at gå. Puder, plaider, skumgummi eller en halvfyldt luftmadras er ideelle til at gøre gulvet usikkert med, så dit barn bliver god til at balancere i usikkert terræn. Det er en blid måde at blive klar til terrassen, fortovet og alle de forhindringer, der lurer uden for i den store verden.

Kilde: Gudrun Gjesing, ergoterapeut med speciale i børn og forfatter til en række bøger om børns udvikling

LÆS OGSÅ: Guide: Din babys første sko

LÆS OGSÅ: Støt din babty i tigerspring

LÆS OGSÅ: Video: Hund lærer baby at kravle