Sankning i naturen
SPONSORERET indhold

6 sanketips: Sådan sanker du din mad i naturen

Her får du seks sanketips, som kan hjælpe dig på vej, når du skal sanke vilde bær, planter og urter i naturen.

Af: Jeanette Vestergaard Foto: Getty Images
12. okt. 2022 | Bolig | Hjemmet

At sanke betyder "at samle". At sanke vilde frugter, bær og urter i naturen er en gammel tradition, som er blevet mere aktuel end nogensinde før i en verden med mangel på ressourcer, herunder fødevarer.

Ifølge Jyske Lov fra 1241 må du på offentlige steder samle, hvad du kan have i en hat. Den lov gælder stadig, men i dag hedder det en bærepose.

En tommelfingerregel er dog: Tag aldrig mere, end du har brug for, og sørg for at efterlade tilstrækkelig med planter til, at de kan vokse videre.

6 sanketips

  1. Nogle ting i naturen kan være giftige. Så det er en god ide at forberede dig hjemmefra, inden du skal på sanketur. Læs om området, og hvad du kan forvente at finde.
  2. Tag en naturbog med på turen, eller print gode billeder og beskrivelser af planterne.
  3. Start med kun at samle to-tre typer af råvarer, så du har ro og overskud til at lære dem at kende.
  4. Brug din sunde fornuft, når du sanker; duft, mærk, smag og observér. Er du det mindste i tvivl, så lad planten stå.
  5. Brug kniv og saks, og kom straks planterne i en pose. Bær skal i en hård beholder, mens svampe skal i en kurv. Opbevar råvarerne køligt og væk fra sollys.

Sanke i skoven

I skoven kan du finde svampe, bær, nødder og frugter. Det er godt at vide, at du i offentlige skove må samle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage det med, du kan nå fra sti og vej. 70 procent af Danmarks skove er private.

Sanke på stranden

På stranden finder du mange spiselige planter. Strandkål, strandbede, strandmalurt, blæretang og salturt for blot at nævne nogle få. I strandkanten kan du spejde efter små krabber, muslinger og havsnegle.

Hjælp til at finde planter i naturen?

Hvis du er ny ud i at plukke og tilberede vilde råvarer, kan den gratis sanke-app 'Vild Mad' være en god hjælp til at komme igang. Idémanden bag er kok og ejer af restaurant, Noma René Redzepi, og i app'en kan du søge efter råvarer i sæson, finde det nærmeste sted at sanke og hjælp til at identificere det, du finder, hvad enten du er på sanketur i skoven, på stranden eller i byens parker.

Du kan også finde bøger om spiselige danske planter på landets biblioteker, få hjælp på siden sanker.dk - eller se vores liste over gode spisesvampe eller 10 smukke og farverige blomster, du roligt kan spise.

Kilder: byhoest.dk, sanker.dk 

Denne artikel er oprindeligt fra 2020 og opdateret i 2022 af Susanne Baden Jensen.

Anbefalet til dig