
6 sanketips: Sådan sanker du din mad i naturen
Her får du 6 sanketips, som kan hjælpe dig på vej, når du skal sanke vilde bær, planter og urter i naturen.
At sanke betyder at samle. At sanke vilde frugter, bær og urter i naturen er en gammel tradition, som er blevet mere aktuel end nogensinde før i en verden med mangel på ressourcer, herunder fødevarer.
Ifølge Jyske Lov fra 1241 må du på offentlige steder samle, hvad du kan have i en hat. Den lov gælder stadig, men i dag hedder det en bærepose.
En tommelfingerregel er dog: Tag aldrig mere, end du har brug for, og sørg for at efterlade tilstrækkelig med planter til, at de kan vokse videre.
6 sanketips
- Nogle ting i naturen kan være giftige. Så det er en god ide at forberede dig hjemmefra, inden du skal på sanketur. Læs om området, og hvad du kan forvente at finde.
- Tag en naturbog med på turen, eller print gode billeder og beskrivelser af planterne.
- Start med kun at samle to-tre typer af råvarer, så du har ro og overskud til at lære dem at kende.
- Brug din sunde fornuft, når du sanker; duft, mærk, smag og observér. Er du det mindste i tvivl, så lad planten stå.
- Brug kniv og saks, og kom straks planterne i en pose. Bær skal i en hård beholder, mens svampe skal i en kurv. Opbevar råvarerne køligt og væk fra sollys.
Sanke i skoven
I skoven kan du finde svampe, bær, nødder og frugter. Det er godt at vide, at du i offentlige skove må samle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage det med, du kan nå fra sti og vej. 70 procent af Danmarks skove er private.
LÆS OGSÅ: 10 smukke og farverige blomster du roligt kan spise
Sanke på stranden
På stranden finder du mange spiselige planter. Strandkål, strandbede, strandmalurt, blæretang og salturt for blot at nævne nogle få. I strandkanten kan du spejde efter små krabber, muslinger og havsnegle.
Kilder: byhoest.dk, sanker.dk
Regler for sankning
Reglerne for sankning bestemmes af Miljøministeriet. Læs mere på naturstyrelsen.dk.