Ingredienser
Arbejdstid: 1½ time
Bagetid: 1½ time
Køletid: 12 timer
1 and (eller 2 andebryster og 2 andelår)
300 g andelever (eller kyllingelever)
400 g hakket kalve- og svinekød
1 appelsin (økologisk)
1 spsk. frisk rosmarin (eller timian)
2 fed hvidløg
2 tsk. salt
friskkværnet sort peber
½ tsk. revet muskatnød
¼ tsk. stødt allehånde
2 skiver lyst brød
1 æg
50 g pistaciekerner
250 g bacon (eller pancetta, 20-24 tynde skiver)
Tilbehør:
brød og grøn salat
- Del anden i lår og bryster. Træk/skær skindet af, og skær kødet fra benene. Skær 1 andebryst i skiver, og skær resten af kødet i små terninger. Skær leveren i små stykker.
- Ælt det småtskårne andekød, lever og hakket kød sammen, og tilsæt fintrevet appelsinskal, appelsinsaft, finthakket rosmarin og hvidløg, salt, peber og krydderier.
- Skær skorperne af brødet, og smuldr brødet til krummer. Ælt dem i farsen sammen med ægget, og tilsæt pistacier. Steg evt. en lille frikadelle, så du kan bedømme din krydring.
- Dæk en form (2 liter) indvendigt med baconskiver, så de hænger ud over kanten. Læg farsen i lag med andebrystskiverne. Slut af med fars, og luk med baconskiverne.
- Bag patéen i et vandbad i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time og 15 min. Tjek med et stegetermometer, om patéen er gennembagt – centrumtemperaturen skal vise 75 grader målt med stegetermometer).
- Stil formen til afkøling på en rist. Læg et pres på patéen (f.eks. en form med 2-3 tunge dåser i), når den er lun, og sæt det hele i køleskabet i mindst 12 timer.
- Vend patéen ud af formen, skær den i skiver, og servér med brød og salat.