Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Opskrift på ølandshvedebrød
Foto: Line Thit Klein Ølandshvedebrød

Opskrift på ølandshvedebrød

Ølandshvedebrød

Den gamle, nordiske kornsort giver brødet en meget karakteristisk, dyb smag, og giver brødet en lang holdbarhed.

2
Print

Til 2 brød
150 g fuldkorns ølandshvede, økologisk
450 g sigtet hvedemel, økologisk
5 g gær
15 g havsalt
3 spsk tynd hvedesurdej
5,5 – 6 dl koldt vand.

Sådan laver du ølandshvedebrød:

Dag 1:
Hæld det kolde vand i en skål, og udrør først gæren, så surdejen heri.
Tilsæt så alt melet og salt, og ælt dejen til den slipper skålens kanter.

Det tager ca. 10 min, og kan gøres ved håndkraft eller på røremaskinen.

Kom dejen i en plastikskål smurt med olie, dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 24 timer.

Dag 2:
Tag skålen ud af køleskabet og tjek om dejen er hævet op – den skal hæve til ca. dobbelt størrelse:
Er dejen ikke hævet nok i køleskabet, lader du dejen stå i skålen på køkkenbordet og "vågne" i varmen.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og drys lidt mel oven på dejen.

Sæt en bagesten eller en bageplade i ovnen, og varm ovnen op til 220 grader.

Hak dejen over i to stykker - spænd de to stykker dej op ved skubbe dejen ind under sig selv med en dejspartel/metalskraber.

Læg de to brød på et stykke bagepapir. Skub forsigtigt bagepapiret med brødene på ind på den brandvarme bagesten/bageplade i ovnen. Bag brødene til de er pænt brune og flotte – det tager ca. 25-30 min.


Få opskriften på surdej her

Se, hvad vi ellers skriver om: Bagning, Surdej, Brød, Dansk mad, Morgenmad, Brunch, Frokost og Bageopskrifter